Wat moet je doen als je manager passief agressief is en HR je niet steunt?

manager passief agressief

Met een manager die passief agressief is, valt niet samen te werken. Welke 5 stappen kun je zetten om het er niet bij te laten? En wat doe je als je geen steun krijgt van HR?

Sowieso laat je dit niet op je zitten.

Lees je mee?

Je manager heeft lievelingetjes...

“Mijn manager trekt mensen voor. Mij niet. Het maakt niet uit hoe hard ik werk, of wat mijn resultaten zijn, hij zegt er nooit iets van. Collega’s overlaadt hij wél met complimenten. Soms sta ik ernaast, en dat doet pijn. 

Laatst was er gedoe over wie welke weken in het hoogseizoen op vakantie mag. Ik grijp weer naast de gewilde weken. Zijn lievelingetjes mogen gewoon weg. Ik besloot dit niet over mijn kant te laten gaan en ging het gesprek aan. Mijn manager werd eerst agressief – verbaal dan – en daarna bonjourde hij me de kamer uit. 

Sinds mijn manager zich passief agressief gedroeg, heb ik hoofdpijn, kan ik me niet goed concentreren en slaap ik slecht. Bij de HR-functionaris kreeg ik nul op het rekest. Hij wilde geen gedoe met mijn manager en was bang voor escalatie.”

Mijn klant kijkt me vertwijfeld aan…

Onredelijk gedrag waar je een onrechtvaardig gevoel aan overhoudt; wat doe je dan?

Ik gun het je dat je op je werk kunt vertellen wat je dwarszit. Dat er niet alleen naar je wordt geluisterd, maar dat mensen ook vóór je gaan staan. 

Natuurlijk zou je terecht moeten kunnen bij je HR-adviseur. 

Maar dat lukt vanwege hun dubbelrol soms niet. HR heeft een lastige positie omdat zij er zowel voor het management als voor de medewerkers zijn. Bij een conflict is HR degene die voor de werkgever de juridische strijd aangaat.

Hoe vaak ik niet heb gehoord dat vertrouwelijke gesprekken niet vertrouwelijk blijven

Gelukkig ken ik genoeg personeelsconsulenten die betrouwbaar zijn. Ze houden het belang van de medewerkers in de gaten door transparant te zijn over het punt tot waar ze je kunnen bijstaan. En voelen de verantwoordelijkheid die ze naar jou hebben en laten je – om hun eigen hachje te redden – niet vallen. 

Op mijn blogs kreeg ik als reactie dat ik uitga van de redelijkheid van de mens, terwijl er veel mensen zijn die zich op het werk negatief gedragen. Ik hoor vaak dat ongewenst gedrag geen uitzondering is.

Welke stappen zet je als je met ongewenst en onredelijk gedrag te maken hebt?

Stap 1: Weet wat je rechten zijn

Elk bedrijf moet volgens de ARBO-wet een veilige werkomgeving bieden, dus zonder bedreigingen, beledigingen, vernederende of kwetsende gedragingen. Doen ze dat niet, dan is dat strafbaar. Duidelijk, lijkt me. Zoek uit of je werkgever een klachtenregeling heeft waarin staat hoe om te gaan met ongewenst gedrag. Zoek op intranet naar gedragsregels en kijk of er een interne vertrouwenspersoon is.

Stap 2: Ga naar de vertrouwenspersoon

Als er binnen de organisatie een vertrouwenspersoon is, ga daar dan mee in gesprek. Hij of zij is onafhankelijk en luistert naar je. Soms kan alleen je verhaal doen al voldoende zijn. AIs er wél vervolgstappen nodig zijn, denkt de vertrouwenspersoon mee over een oplossing. Hij of zij helpt met het voorbereiden van een gesprek met je manager en gaat eventueel met je mee.

Stap 3: Ga in gesprek met de veroorzaker

Dit is een sterke zet én de snelste oplossing. Er is wat moed voor nodig, dus als de confrontatie onveilig voelt, neem dan de vertrouwenspersoon mee. Of je partner of een vriend – ja, echt. 

De veroorzaker – ik zeg voor het gemak je manager – is zich misschien niet bewust van zijn of haar gedrag, en heeft geen idee van de impact op jou. Benoem daarom concreet wat je manager deed, en geef voorbeelden. Benoem waar voor jou de grens ligt en zeg dat je wil dat hij of zij ermee stopt. Maak eventueel schriftelijke afspraken. 

Het kan zijn dat de situatie nu opgelost is en je opgelucht naar buiten loopt. En het kan zijn dat het weer een buikpijngesprek is. Weet dat je het gesprek kan afbreken. Vertel dan ook wat je vervolgstappen zijn (stap 4 en 5). 

Er resten je namelijk nog twee opties…

Stap 4: Escaleren

Ga terug naar je HR-collega en vertel hem hoe je de reactie van je manager hebt ervaren. Geef hem de kans hierop te reageren, en wijs hem op het volgende: werkgevers moeten volgens de ARBO-wet actie ondernemen om ongewenst gedrag te stoppen, anders kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor psychische schade. Vraag HR om steun. Als HR niet ingrijpt, klop dan aan bij iemand hoger in rang, of gelijk bij de directeur (escaleren betekent opklimmen).

Als slachtoffer moet je echt van je laten horen.

Als je wilt dat er iets verandert zal je je mond open moeten trekken. Dus vertel wat je is overkomen, dat je manager misbruik maakt van zijn macht, en dat HR duikt. Vraag hem om in te grijpen.

 

Stap 5: Neem juridische stappen, dien een klacht in óf vertrek

Als je al deze stappen hebt doorlopen en de hoogste manager ook niet ingrijpt, én je het nog steeds niet pikt, dan volgen juridische stappen. 

Vraag je af wat het je qua psychische gezondheid kost om te blijven werken waar je werkt. 

Waarschijnlijk lijdt niet alleen je werk eronder, maar zorgt het bij jou voor veel stress. Als je dit te lang laat voortduren, zijn de gevolgen voor je gezondheid niet te overzien en ligt een burn-out op de loer.

NEEM – NOOIT – ZELF – ONTSLAG!

Dan verlies je het recht op een WW-uitkering. Dus: bepaal eerst nog of je een officiële klacht kunt indienen, voor je verdere juridische stappen onderneemt. Soms is een gerechtelijke procedure nodig, maar een goede jurist kan vaak al een goede ontslagregeling afdwingen bij je werkgever. 

Zo krijgt je én een vergoeding én stelt je je WW-uitkering veilig. Stemt je werkgever niet in, dan kun je als er sprake is van pestgedrag, intimidatie of racisme zelf een verzoek tot ontbinding van je arbeidsovereenkomst indienen bij de rechter waarbij je ook een transitievergoeding krijgt. 

Maar voordat je dit doet, moet je eerst alle overige opties doorlopen hebben.

Even opletten als je manager passief agressief gedrag vertoont

Leg vanaf het begin een dossier aan dat je standpunt onderbouwt over je manager die passief agressief is. Zorg dat je in een dossier opschrijft wat je manager tegen je heeft gezegd en wat hij non-verbaal deed. Ook negatieve mailtjes die je hebt ontvangen, horen hierin.

En weer verder...

De volgende stap ligt voor de hand: op zoek naar een andere meedenkende werkgever, die wél oog heeft voor jouw behoeftes. Voordat je weer gaat solliciteren, doe je er verstandig aan te analyseren wat je zoekt in een werkgever en bij een manager. 

Neem daarom zeker niet de eerste de beste baan aan, maar geef jezelf de tijd om te verwerken wat er is gebeurd en wat je daarvan leert voor je volgende baan.

In gesprek met je manager op zo'n manier dat je geen conflict krijgt?

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek. Het gedrag van een manager die passief agressief is hoef je niet op je te laten zitten

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print