Jezelf vergelijken met collega’s – wat de gevolgen zijn en hoe je dit kan veranderen

Jezelf met collega vergelijken

Vergelijk jij je jezelf steeds met je collega’s en voelt dat voor jou alsof je onder een steen begraven ligt? Lees het verhaal van Femke en hoor wat je moet je doen zodat je van jezelf uitgaat.

Vergeleken met mijn collega's ben ik de zwakste schakel

In diepe concentratie werkt Femke aan een projectvoorstel totdat een oorverdovend geluid haar concentratie verstoort. Terwijl ze opschrikt ziet ze haar manager triomfantelijk met de grote klepel in haar hand geklemd bij de gong staan. “Mag ik even jullie aandacht”, roept ze. “Ik wil mijn waardering uitspreken voor Eliza. Niet alleen heeft ze nu al haar target voor deze maand gehaald, ook heeft ze deze week drie nieuwe klanten binnengehaald”, waarna iedereen opstaat en gaat klappen. “Goed bezig, super gedaan”, klinkt het op de afdeling.

Femke zet een lach op haar gezicht en klapt mee. In werkelijkheid voelt Femke zich onder haar masker erg verdrietig en onzeker.

Elke keer als Femke de gong hoort, waarmee targets en nieuwe klanten worden gevierd, komen dezelfde repeterende gedachtes bij haar naar boven. ‘Hoe kan het dat mijn collega’s zo snel klanten werven?’ ‘Mij lukt dat niet’. ‘Ik ben veel slechter in sales’. ‘Vergeleken met de rest van de accountmanagers ben ik de zwakste schakel’. ‘Ik kan het niet’. ‘Ik moet nog beter mijn best doen en nog harder werken om op hetzelfde niveau te komen’.

Toch probeert Femke haar gedachtes te verzetten. ‘Niet aan die andere collega’s denken, Femke’. ‘Wat kan jou het nu schelen’. ‘Laat het je niet raken’. 

Ik durf te stellen dat veel mensen zich in dit soort gedachten herkennen. Het is namelijk geen zeldzaam fenomeen dat werknemers zich met collega’s vergelijken. Mensen zijn sociale dieren. Onze voorouders leefden in groepsverband. Jezelf met anderen vergelijken is dé manier om te zien waar je staat en te bepalen of je in actie moet komen om je prestaties of positie te verbeteren. 

Vergelijken is gezond en hoort bij het menszijn

Door jezelf met anderen te vergelijken, geef je jezelf een schop onder je kont en presteer je nét wat beter. Wat Stephen Hawking hierover zei, is me altijd bijgebleven: 

“Je kunt geen excellent werk neerzetten totdat je ooit in de nabijheid ervan bent geweest.”

Maar je weet zelf vast heel goed wanneer vergelijken niet goed voor je is…

Als je je vergelijkt met mensen die het in jouw ogen beter doen dan jij – opwaartse sociale vergelijking – dan is je focus gericht op een ideaalplaatje en niet op de werkelijkheid. Denk aan: een mooier leven, mensen die gezonder leven dan jij, meer spieren hebben, knapper zijn, meer geld of vrienden hebben. Als je dit doet saboteer je jezelf. Goed voor je zelfbeeld is het zeker niet. In het ergste geval bezorgt het je depressieve gevoelens, angst- of stressklachten. 

Misschien ook de reden dat je doorleest 😉 

Wat gebeurt er als vergelijke ongezond wordt?

1. Je creëert een negatief zelfbeeld

Zoals ik al zei: als je jezelf vergelijkt met je collega’s die het beter doen dan jij sta je alleen stil bij de dingen die je nóg niet goed kunt. Dat kan je behoorlijk onzeker maken. Veel slimmer is om te kijken naar wat je hebt bereikt of waar je nu staat vergeleken met vorige maand of een paar jaar geleden. Stilstaan bij je eigen succes geeft je een beter gevoel over jezelf dan wanneer je jezelf steeds als minder wegzet. Vergelijk jezelf dus met jezelf.

2. Vergelijken verpest de werksfeer

Het gevoel van competitie op de werkvloer kan resulteren in onnodige indirecte of directe conflicten. Denk aan het roddelen over collega’s of in meetings steekjes onder water geven. Hierdoor wordt de werksfeer drastisch verziekt en haalt dit niet alleen jouw productiviteit, maar ook die van je collega’s, enorm naar beneden.

Dat wil je toch niet! Hoe je deze gewoonte verandert?
1. Besef dat je een eigen talent hebt

Iedereen heeft een eigen talent. Iets wat jouw werkgever waarschijnlijk ook bij jou zag. Realiseer je dat je vanwege dát talent bent aangenomen. Het cliché: iedereen is anders. En dit is ook echt zo. Sta hier even bij stil: de ene is beter in die taak en jij bent weer beter in iets anders. Accepteer dat je geen schaap met zeven poten bent, omarm je imperfecties en wees trots op je talenten. Je zal ervan opkijken hoe zelfverzekerd en gelukkig je wordt als je je focust op je talenten en deze verder ontwikkelt. In plaats van dat je je richt op je zwaktes en daarvoor alles doet om die te verbeteren. 

Dat is toch super vermoeiend? 

Denk aan de quote van Einstein over de vis en de boom: 

“Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”

2. Elke taak is anders

Ga jezelf niet vergelijken met een collega’s die een project kreeg dat aan jouw neus voorbij ging. Jullie verrichten beiden belangrijk werk maar de schaal ervan is heel anders. Bedenk ook dat er een reden is dat jouw werkgever kijkt naar wie waar het beste past. Vraag je manager naar zijn overwegingen. Het kan maar zo zijn dat zijn keuzes niets te maken hebben met jouw talenten. Als jij hem vertelt wat je graag zou willen doen, heeft hij misschien wel iets voor jou in petto of denkt hij mee hoe jij je kunt ontwikkelen. 

Kijk naar wat je goed doet! 

Zolang jij je de deadlines haalt en je je comfortabel voelt ben je toch goed bezig? Misschien ben je net wat langer bezig met het bedenken van een creatief idee en duurt het bij jou wat langer. 

So what? Het is je toch maar weer gelukt.

3. Kleine en grote prestaties

Sommige prestaties krijgen nu eenmaal een groter applaus. Raak daar niet onzeker van en relativeer dit. Bijvoorbeeld: op klanten binnenhalen ligt eenmaal vaak de focus en levert vaak een groter applaus op dan wanneer je een softwareprobleem, waar het bedrijf al een maand tegenaan hikte, wordt opgelost. Dat blijft vaak onopgemerkt. Is dit eerlijk? Nee! Beide prestaties zijn van enorme waarde voor je werkgever. Dus probeer zaken ook in hun context te zien. Vind je het dan toch oneerlijk. Benoem het bij je manager en je collega’s. 

Zie je het verschil? 

Daarbij hebben sommige collega’s meer behoefte aan waardering of zijn ze extroverter dan jij. Wat je hen ziet doen, is vaker en uitgebreider vertellen over hun prestaties. Daardoor kan het soms voelen alsof zij meer validatie krijgen dan jij. 

4. Kijk naar beneden

Zoals de sociale vergelijkingstheorie zegt, kun je het beste ‘omlaag’ vergelijken. Wie ken je die tegen jou opkeek of je een keer complimenteerde voor iets wat jij kunt en hij of zij niet? Aan hoeveel mensen denk je die niet staan waar jij nu staat? Niet kunnen wat jij wél kan of niet hebben wat jij hebt? Voel tot in je tenen wat jij hebt bereikt en wees daar dankbaar voor.

Confidence is key! 

Blijf altijd gefocust op je visie en doelen. Verrijk je talenten en waardeer de kundigheid van je collega’s. Bundel elkaars krachten en creëer samen een gezonde werksfeer. Zó kom jij met een blij gevoel naar je werk en feliciteer je iemand oprecht met het behalen van een succes.

Kun je hiermee verder?

Heb ik je genoeg argumenten gegeven zodat jij jezelf waardeert voor wie je bent? Als dat niet geval is, ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Zeker weten dat mijn coaching jouw gevoel van eigenwaarde oppept!

Ik help je met persoonlijke coaching, teamcoaching of als extern vertrouwenspersoon. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgsprek. Ik kom graag eens langs om te bespreken hoe we de werksfeer én productiviteit van jouw team kunnen optimaliseren.

Wil je nu meteen aan de slag?

🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print