Hanneke Zumker in de media

Radio Rijnmond:
Expert werkgeluk

Zelf vind ik het heerlijk om ‘s morgens voordat ik begin met werken de krant te lezen. Kopje koffie erbij en even wegdwalen bij wat er zoal in de wereld gebeurt. Heerlijk!

Hoe leuk is het dan om opgepikt te worden door de radio? De eerste zender die me vond was Radio Rijnmond. 

“Met Radio Rijnmond”, hoor ik aan de andere kant van de lijn. Haar stem klinkt fris. “Voor het radioprogramma van Reint Jan Potze zoeken we een expert werkgeluk.” 

Mijn oren zijn gespitst. “We zoeken een coach met de Rotterdamse aanpak.” Ze vervolgt: “Ik zag je site en denk dat je past bij het item. Kun je dinsdag om 16.15 uur aanschuiven?” Twijfelde geen seconde. Bij elke uitzending voel ik de enthousiasme in mijn lijf.

Hanneke Zumker in de media

EenVandaag:
Sociale onveiligheid op werkvloer

Het melden van ongewenst gedrag is lastig. Je maakt een afweging: wat levert een melding op en wat zijn de risico’s?

📍 Ga ik hierdoor mijn baan verliezen?

📍Gaan collega’s wat me is overkomen bagatelliseren? Vinden ze dat het MOET kunnen? Of dat ik het te zwaar opvat?

📍Denken ze ‘eigen schuld dikke bult’?

📍Was het echt wel ernstig genoeg om er iets van of over te zeggen? Wordt mijn kwestie wel goed oppakt?

📍Was ik niet gewoon zelf de schuld? Mensen denken toch vaak: waar rook is, is vuur (gevoelens van schaamte)

📍Profileer ik me hiermee als mislukkeling?

Deze terughoudendheid is zeer begrijpelijk. Maar helpt niet om gedrag dat niet door de beugel kan te stoppen. Mijn pleidooi? Ga voor jezelf staan. Laat pesten, intimidatie niet op je zitten!

BNR werkverkenners:
hoe breek je uit de gouden kooi

M’n hypotheek, m’n andere vaste lasten, hoe betaal ik die als ik m’n baan opzeg? Maar ik ben heel ongelukkig in dit werk… Veel mensen zitten met dat dilemma. 

Hoe breek je dan toch uit die gouden kooi?

gouden kooi

NRC:
Soms kan een passie beter je passie blijven

Als je van je werk je passie maakt ben je verzekerd van geluk, toch? Nou, dat ligt toch iets genuanceerder. „Elke dag enthousiast zijn bestaat niet. Van je passie je werk maken is geen vrijbrief voor geluk. Het is vooral gewoon heel hard werken”, ziet ze bij haar cliënten. 

Bianca Vet uit Hilversum wilde altijd al met paarden werken. Ze probeerde lange tijd om alleen van haar werk als paardenverzorger te leven – maar dat wilde maar niet lukken. „Toen ik 37 jaar werd begon de twijfel toe te slaan. Is dit wel wat ik tot aan mijn pensioen moet willen? Elk dubbeltje omdraaien en altijd maar tussen de paarden?” Nu heeft ze een baan als röntgenlaborant. „Ik kan nu vaak op vakanties en alle boodschappen kopen die ik echt wil.”

passie volgen teleurstelling

Algemeen Dagblad:
Wat kan je doen tegen een angstcultuur op het werk?

Vernederingen, woede-uitbarstingen en soms zelfs bedreigingen. Het gebeurde vijftien jaar lang bij De wereld draait door, maar dit televisieprogramma is helaas geen uitzondering. Op wel meer werkplekken in Nederland heerst een angstcultuur. Wat kan je hier als medewerker tegen doen?

pesten op het werk

Rijnmond nieuws:
Niet blij met je kerstpakket? Het kan (bijna) altijd erger

Een kapotte kerstbal als kerstgeschenk, of een kerstpakket gevuld met slechts een bidon, een fietsrugzak en een routekaart. En het kan nog vreemder: HEMA gaf een minderjarige een fles wijn en bij vegetariërs bleek een doos vol vlees niet in goede aarde te vallen. Sommigen gaan vlak voor de kerst zelfs met lege handen naar huis. 

Wat betekent een kerstpakket voor werknemers? En wat kun je doen als je ook ontevreden bent?

“Veel mensen zien kerstpakketten als een blijk van waardering. Maar wat ze graag ontvangen, is enorm subjectief. Daarom is het lastig om één pakket te vinden voor iedereen, zeker in een groot bedrijf.” Om teleurstellingen en onvrede te voorkomen, geeft Zumker vijf tips voor werknemers én werkgevers.

Kennissenclub:
Interview met Jelle Simons

HOE LEUK is dit, ik sta in het blad van De Kennissenclub! Wie mij kent weet dat ik zelf vaak blogs schrijf en daarover op de radio vertel. Nu ik werd gevraagd voor dit interview zei ik meteen JA.