Het kernkwadrant van Ofman: welke uitdaging zit er in jouw allergie?

kernkwadrant Ofman

Het kernkwadrant van Daniel Ofman helpt je om te weten te komen waar je goed in bent, wat je nog kunt verbeteren, waar je je aan irriteert bij je collega en waar je bij jezelf op moet letten.

Als je je stoort aan je collega helpt het kernkwadrant je om te begrijpen wat het goede is aan zijn of haar gedrag.  Je krijgt antwoord op deze vragen:

  • Welk type collega vind je moeilijk om mee samen te werken?
  • Hoe ga je met voor jou lastige types om?
  • Waar ben je zelf ijzersterk in?
  • Waar sla je in door en wat is je uitdaging?

In dit blog leg ik je het je heel simpel uit. Oké daar gaan we…

Gék word je d’r van

 

Als je aan Danielle – de afdelingssecretaresse, vraagt wat zij ervan vindt, zegt ze altijd: ‘Het maakt mij niet zoveel uit.’

Die stem… En dat gezicht dat ze erbij trekt…

Ben je allergisch voor het gedrag van een ander, dan zegt dat iets over wat je zélf te doen hebt. De irritatie laat je je uitdaging voelen.

Stoor je je aan de onverschilligheid van die nieuwe IT’er, dan mag je waarschijnlijk zelf wat meer loslaten.

Irriteer je je als je manager wispelturig is, dan is het wellicht beter als je je vaker aanpast. Waar jij je bij de ander aan ergert, is vaak iets wat jij te ontwikkelen hebt…

Dat is ook weer irritant toch? Je moet het altijd bij jezelf zoeken 😉

Een helder en vaak toegepast model om inzicht te krijgen in je ergernissen en je uitdagingen, en in je kernkwaliteiten en valkuilen, is het kernkwadrant van Daniel Ofman.

Schematisch ziet het kernkwadrant er zo uit:

kerkwaliteiten en valkuilen

Een kernkwaliteit is een eigenschap waarin je goed bent. Hij is aangeboren en behoort tot je kern. Je herkent ze door jezelf deze vragen te stellen:

  • Wat vind ik heel gewoon om te doen?
  • Wat vinden anderen dat ik goed doe?

Je spreekt van een valkuil als een eigenschap is doorgeschoten. Het is een vervorming van je kernkwaliteit. Als je het niet weet, helpen deze vragen je misschien.

  • Welk gedrag rechtvaardig ik van mezelf?
  • Welk verwijt krijg ik regelmatig van anderen?

Een uitdaging is het tegenovergestelde van een valkuil. Het is iets waar je moeite mee hebt en wat je kunt ontwikkelen. Weer twee vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Wat doe ik te weinig?
  • Welk gedrag bewonder ik?

En dan de allergie. Meestal ben je allergisch voor iemand die te veel heeft van jouw uitdaging. Het is een doorgeschoten versie van wat je zelf te doen hebt. De onderstaande vragen kun je gemakkelijk beantwoorden, toch?

  • Wat doen anderen waar ik een hekel aan heb?
  • Wat zou ik nooit doen?

Vind je hier iets tussen dat
je herkent?

Gaat er al een lichtje bij je branden. Of nóg niet?

Kijk dan eens op deze uitgebreide lijst met kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Zeker weten dat het je altijd iets oplevert om met de Kernkwadrant-bril naar je eigen gedrag te kijken.  

Als je jezelf als professional serieus neemt, maak je er werk van om je te ontwikkelen in het gedrag dat je als valkuil of als uitdaging herkent.

Het zijn kansen. Mogelijkheden om te groeien.

Hoe je dat doet? Ik begeleid je er graag bij met mijn persoonlijke coaching. Want in je eentje je valkuilgedrag ombuigen naar gedrag dat overeenstemt met je kernkwaliteit, ik zou het knap vinden.

En hoe zit het met anderen?

Hoe maak je een ánder bewust van zijn uitdagingen en valkuilen?

Kijk, als je je ergert, zegt dat vooral iets over jezelf, maar als gedrag je ‘gewoon’ stoort dan ligt het waarschijnlijk (ook) aan de ander. Je collega is in zijn valkuil gesodemieterd (zeggen we hier in Rotterdam) of je bent getuige van de worsteling met zijn uitdaging.

Laat je dat onaangeroerd bestaan, ten koste van je eigen stress level en werkplezier, of vind je het zó belangrijk en raakt het je zódanig dat je er iets van gaat zeggen?

Ga je slim voor jezelf opkomen? 10 tips daarover vind je in mijn e-book.

Omgekeerd is het ook waar: als je je eigen kwaliteiten en zwakheden kent en je krijgt een keer feedback, dan kan je er beter mee omgaan, want je weet hoe het zit.

Om van sollicitatiegesprekken maar te zwijgen: noem eens twee dingen waar je goed in bent? Handig dus dat Kernkwadrant.

Hoe benut je kernkwaliteiten in een team?

De teamspirit, hoe zit het daarmee? Een ding is zeker, als de sfeer in een team niet goed is, is het nuttig om de Kernkwadrant-bril eens op te zetten.

Je ziet ineens van alles.

John zit goed in zijn kernkwaliteiten, Lea stapt iedere keer weer in haar …. precies: valkuil. Fenna kan wel wat uitdaging gebruiken, en oh daarom zegt Edward niks, hij ergert zich kapot.

Hoe kom je met elkaar tot een effectief team, waarin iedereen zonder veel stress werkt?

Mijn Heidagspel heb ik speciaal hiervoor ontworpen. Laagdrempelige teambuilding waarin ik jullie kan begeleiden.  

Klinkt goed? Doen!
Klinkt suf? Daarom ook doen!

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Mijn loopbaancoaching geeft je handvatten hoe jij jouw valkuilen zo kunt omschrijven dat ze aantrekkelijk zijn voor je toekomstige werkgever. Gewoon hier in Rotterdam.

Wil je je door mij laten inspireren met (werk)GELUK? Stuur me een uitnodiging voor LinkedIn en voel je welkom in mijn netwerk. Was dit blog nuttig voor je? Laat je het me weten? Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent en meer wil weten. 

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print