Wat doe je als je manager je te negatief vindt?

Hoe geef je kritiek

Wat doe je als je manager zegt dat je te negatief bent terwijl jij slechts kritische noten wil kraken? Met de intentie om je werk beter te kunnen doen?

Vandaag neem ik je mee in een vraag die een oud-klant mij stelde.

Sinds januari ben ik zowel customer manager als consultant. Dit leek de perfecte combinatie. Verkopen, sparren met klanten en advies geven. Helaas bleek de realiteit anders is dan ik had verwacht. Ik krijg geen inwerkprogramma en mijn collega’s vertellen me niet waar ze mee bezig zijn. Het enige dat ik hoorde, is in welke regio ik moet acquireren. Mijn manager legde me een target van € 350.000 op. Nu ik vijf maanden bezig ben, vind ik dit onrealistisch en voel ik me in mijn baan eenzaam. Ik besloot ik dit bij mijn manager aan te kaarten. Ik vertelde haar over mijn worstelingen. In plaats van begrip en ondersteuning kreeg ik te horen dat ik te negatief ben. Mijn manager vroeg me om met een positieve blik kansen te zoeken. Nu voel ik me niet serieus genomen. Ze lijkt totaal niet geïnteresseerd en ik voel me aan mijn lot overgelaten. 

Waarom biedt ze niet aan om me te helpen en denkt ze niet met me mee? 
Hoe kan ik positief zijn als ik elke vorm van steun mis?
En wat kan ik nu het beste doen?

Mijn antwoord?

Ik begrijp heel goed hoe frustrerend het is als je het gevoel hebt dat je rugdekking mist. Ik heb zelf aan den lijve ervaren hoe ontmoedigend het is om niet gehoord te worden en geen steun van je manager te krijgen. In dit blog vertel ik je daar meer over

Kortgezegd komt het erop neer dat ik me ellendig voelde doordat de betrokkenheid van mijn manager ver te zoeken was. Ik was als een roepende in de woestijn die geen antwoord kreeg. 

Voor werkgeluk moet je kunnen vertrouwen op de steun van je manager. Het lijkt erop dat jouw manager niet volledig begrijpt wat je doormaakt, of erger nog, dat ze ervoor kiest om het niet te willen begrijpen. Ze negeert je smeekbede om hulp en begeleiding. Het is begrijpelijk dat je je afvraagt waarom je manager niet pro-actief aanbood om je te helpen of met je mee te denken. 

En dan de positiviteit waar ze om vraagt… 

Het is simpelweg niet realistisch om te verwachten dat je positief blijft als je geconfronteerd wordt met de tegenslagen die jij beschrijft. Het is volkomen begrijpelijk dat je je gevoelens en zorgen uit in de verwachting dat jullie samen naar oplossingen gaan zoeken. Je mag verwachten dat je teamleider empathisch openstaat voor jouw zorgen en emoties. 

Sterker nog: ze zou er zelfs actief naar moeten vragen!

Wat raad ik je aan?

Ik zou eerst eens terugdenken over hoe jij je kritiek hebt gebracht. Zou het kunnen dat je lichaamshouding en je stem verraadden dat je geïrriteerd was? Probeer als het ware boven jezelf te gaan hangen, zodat je jezelf van een afstand ziet. 

Ga sowieso opnieuw in gesprek met je manager en laat weten hoe deze situatie je beïnvloedt, wat het emotioneel met je doet en wat je nodig hebt om succesvol in je werk te zijn. 

Vraag je manager om te verduidelijken wat ze precies bedoelt met ‘minder negatief zijn’ en vraag om voorbeelden. Kies je woorden zorgvuldig en blijf respectvol. Vermijd negatieve of aanvallende taal en focus je op de mogelijke oplossingen. 

Als je deze 5 tips toepast, krijg je een constructief gesprek:

Tip 1: Kies het juiste moment

Plan een aparte afspraak met je manager om je zorgen te bespreken. Kies een moment waarop jullie beiden beschikbaar zijn, zodat er voldoende tijd en ruimte is voor een goed gesprek.

Tip 2: Wees specifiek en concreet

Leg uit welke specifieke uitdagingen je ervaart en waarom je het gevoel hebt dat je meer ondersteuning nodig hebt. Geef voorbeelden van situaties waarin je het gevoel had dat er iets ontbrak. 

Tip 3: Gebruik 'ik'-boodschappen

Praat over je eigen gevoelens in plaats van anderen de schuld te geven. Bijvoorbeeld: “Ik voel me overweldigd door de hoge werkdruk en ik heb het gevoel dat ik niet genoeg ondersteuning krijg om mijn doelen te bereiken.” 

Tip 4: Wees constructief

Praat niet alleen over wat er misgaat, maar vertel ook aan welke oplossingen en verbeteringen je denkt. Zo laat je zien dat je pro-actief bent. Dus denk vooraf na hoe ze je meer kunnen betrekken bij de salestrajecten of welke training je nodig hebt. 

Tip 5: Blijf kalm en professioneel

Probeer kalm en professioneel te blijven tijdens het gesprek. Dit helpt om de focus op de inhoud te houden, zodat je je kunt concentreren op het bespreken van oplossingen in plaats van te vervallen in emotionele reacties. 

En vergeet niet om feedback te vragen!

Vraag je manager om feedback over jouw werk en vraag hoe je jezelf kunt verbeteren. Hiermee maak je het gesprek wederkerig en de feedback kan je helpen om te zien wat je zelf kunt doen om je situatie te verbeteren.

Wat doe je als je nul op je rekest krijgt?

Merk je dat je manager niet bereid is om je te ondersteunen? Overweeg dan om te praten met iemand die een hogere positie heeft, zoals de HR-manager of de direct leidinggevende van je manager. Het is belangrijk dat je ergens terecht kunt met je zorgen en dat je gehoord wordt. 

Helpt dit alles je niet? 

Zoek een werkgever die jou wel serieus neemt en een werkomgeving die beter bij je past. Je verdient een plek waarin je kunt gedijen en waarin je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt. Een werkomgeving waarin je je veilig voelt om je gedachten en gevoelens te delen en je de ruimte krijgt om je twijfels en zorgen te uiten. 

Dat is in ieder geval wat ik heb gedaan. Ik zei na zeventien jaar mijn vaste baan op en begon voor mezelf. Nu kies ik zelf met wie ik samenwerk. Ik overdrijf niet als ik je zeg dat ik er een gelukkiger mens van geworden ben. 

Denk nu vooral niet dat de oplossing alleen ligt in voor jezelf beginnen. Ik ken een heleboel managers die heel anders in de wedstrijd lijken te zitten dan dat op jouw werk nu het geval is. 

Dus neem het initiatief en gun jezelf wat beters!

Op dinsdag 25 juli om 19.00 uur krijg je tips om die lastige manager te pareren. Laat deze masterclass niet aan je neus voorbijgaan!

Wil je TIPS over hoe je omgaat met lastige managers en collega’s? 

Doe dan op dinsdag 25 juli om 19.00 uur online via Zoom mee. 

Jij krijgt: 

  • inzicht in de 5 lastigste kantoortypes 
  • tips om met hen op een relaxte manier om te gaan 
  • 3 stappen om je grenzen aan te geven 

Dit is wat de deelnemers erover zeggen: 

“Het was voor mij een erg leerzame ervaring. De muziek was een goede afwisseling. Fijn dat er interactie met de andere deelnemers was. De tijd vloog om. Ik heb veel aantekeningen gemaakt en er veel van opgestoken. Blij dat ik niet de enige ben met irritante collega’s.” 

“Ik vond het erg origineel met die songs! Ik heb in mijn werk te maken met een Serpenta. In het begin kon ik me niet voorstellen dat zij dit gedrag vertoont, maar na de seminar realiseerde ik me zeker dat dit wel het geval is. Verder was het leuk om jouw aanpak te zien, niet lullen maar poetsen, daar hou ik van.” 

Gaan we elkaar volgende week zien?

🔥 Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print