Jaloers? Ik? Ehh… ja en jij ook …

Jaloers op je werk

Half zes vrijdagmiddag. Je staat gezellig met een wijntje in je hand terwijl je manager zijn maandelijkse praatje houdt. “Ik ga jullie verlaten en een nieuwe uitdaging tegemoet. Maar jullie krijgen een zeer capabele opvolger want ik draag het stokje over aan onze collega Hugo.” Je ziet zijn stralende gezicht. Deze mededeling overvalt je. “Gaaf hè?”, jubelt Hugo. 

Jij voelt vooral de irritatie opkomen.

Er gaat van alles door je heen
  • die promotie had ík moeten krijgen 
  • nu verlies ik mijn positie in het team 
  • waarom hebben ze mij niet gevraagd? 
  • moet ik verantwoording aan hem afleggen? 
  • ik kan het niet uitstaan 
  • het is zo oneerlijk 
Geef maar toe: je bent jaloers!

Herken je dat je het niet kan hebben als je één van je collega’s beter in iets is dan jij? Of een succes behaalt en jij niet? Laat me je geruststellen. Zelfs de mensen op wie je jaloers bent, voelen het. 

Niets is mij vreemd en ik geef ruiterlijk toe dat óók ik gevoelens van jaloezie en afgunst ken. 

Ik neem je even mee: “Ik ga een coachspel begeleiden dat een collega van me ontwikkelde”, zei ze vol trots. Een blik op het spel en ik zag dat spel het er niet alleen prachtig uitzag, maar ook qua inhoud goed in elkaar zat. “Wat gaaf voor je”, zei ik. 

Maar ik meende er geen zak van. 

“We hebben er veel succes mee”, ging ze vrolijk verder. Ik voelde de adrenaline in me stromen en boosheid. Zo’n spel bedenken en faciliteren dat zou ik zelf ook wel willen… 

De meeste mensen die ik ken, zien afgunst en jaloezie als kleinzielig of egoïstisch. Er rust een taboe op. Zulke gevoelens mogen niet. 

Daar begrijp ik NIETS van.

Jaloers zijn begint als je klein bent

Herinner je je het gevoel dat je had als je zusje iets nieuws kreeg? Het speeltje dat jij had willen hebben en haar niet gunde. Wilde je op de middelbare school net zulke coole kleren als je klasgenoten? Herinner je je nog dat je studiegenoot een baan kreeg die aan jouw neus voorbij was gegaan? Of die vrouw die net even iets te geanimeerd met jouw man stond te praten? 

 

Hoe voelt dat? Pijnlijk!

Dat is ook op hersenscans te zien. Alsof dat nog niet genoeg is, worden we ook onaardig en minder loyaal als we jaloers zijn. Jaloerse collega’s blijken op het werk minder behulpzaam te zijn en ze kijken sneller uit naar een andere baan.

Afgunst en jaloezie zijn normale menselijke gevoelens

Jaloezie is een gevoel waarbij je iets wil dat een ander ook heeft. De ander heeft iets dat jij niet hebt. Hij heeft het beter voor elkaar dan jij en dat wil jij ook. Afgunst is de overtreffende trap van jaloezie. Je gunt de ander het niet en/of wil het hem ontnemen. De bron van afgunst is nijd, de bron van jaloezie is verlangen. 

Het spijt me voor je: dit soort gevoelens verdwijnen niet

Oké niet meer in een vergadering met je collega willen zitten, onaardig tegen hem doen of nóg erger hem (willen) ondermijnen dat gaat te ver. Met dat gedrag verpest niet alleen jullie samenwerking, maar ook de sfeer in je team. Voor het weet sta je bekend als dé kantoorrat. 

Dat wil je echt niet! 

Maar als je zegt dat je dit niet mag voelen, is het als vechten tegen de bierkaai. Alles wat je wegdrukt of ontkent, komt als een boemerang bij terug. Waar denk je aan als ik zeg: denk NIET aan een roze olifant?

Precies! Aan een roze olifant ;).

Dus laat het taboe los en kijk welke van de onderstaande tips je helpen.

Tip 1: Accepteer je gevoelens

Mijn advies aan jou? Stop je afgunstige of jaloerse gevoel niet weg en bestempel het niet als fout of verkeerd. Je voelt niet voor niets boosheid, ongemak of afkeer. Er is iets gebeurd dat je op z’n zachts gezegd niet leuk vindt. Wees daarom vooral niet te hard voor jezelf. Accepteer en voel wat er te voelen is. Dat scheelt vaak al een slok op een borrel.

Tip 2: Kijk naar wat eronder zit

Jaloezie laat zien wat je belangrijk vindt. Het wijst je de weg naar je diepere verlangens. Deze vragen helpen je: 

  1. Wat heeft een ander wel wat jij niet hebt? 
  2. Wat kan een ander wel wat jij niet kunt?
  3. Is wat je mist belangrijk genoeg om zelf te willen bereiken? 

Is je antwoord op vraag 3 ‘JA’? Stel jezelf een doel, maak een plan en ga stap voor stap die kant op. Laat de jaloezie je motivator zijn om hard te werken en je doelen te halen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het werkt.

Tip 3: Slik je ego in en feliciteer je collega met zijn succes

Geef gewoon toe aan hoe je je voelt in plaats van dat je het verbergt. Vertel dat je onder de indruk bent van wat je collega heeft bereikt en dat je er een beetje jaloers op bent. En breng je verhaal vooral op een zachte manier anders kun je het beter laten. 

Nee, dat is niet gemakkelijk, maar wel een slimme zet. 

Je collega zal je eerlijkheid waarderen. Misschien wil hij je helpen om je doel te bereiken. Sowieso kun je bij hem de kunst afkijken. Besef dat het lang zo slecht nog niet is als je collega de lat hoog legt. Wie weet steek je nog wat van hem op, waardoor het jou óók beter lukt.

Hoe het met mijn jaloezie afliep?

Ook ik stond bij mijn gevoel stil. Was dat het? Dat prachtig ontworpen spel gaf exact aan waar mijn hart lag. Het spoorde mij aan ZELF een teambuildingstool te ontwikkelen. Dat ging niet over één nacht ijs. 

Aan de keukentafel verzon ik in vier jaar tijd vier spetterende visuele en interactieve teamdagen. Dat gaf enorm veel voldoening. 

Nóg leuker was het toen teams me gingen inhuren. Wat ik had bedacht werkte. Voor mij is jaloezie dus niet iets vreselijks, maar een signaal aan mezelf over wat ik écht van binnen wil. Hoe zit dat bij jou? Ik hoop dat ik je heb aangezet om je verlangen te gaan volgen en datgene te gaan doen waar je écht energie van krijgt!

Wat dacht je ervan om zelf te ervaren hoe mijn (online) teambuilding is?

Stel je eens voor dat je voorafgaand een verrassingspakket thuisbezorgd krijgt? En de inhoud ervan onderdeel van het webinar is? Je krijgt ook een videoboodschap waarin ik je alvast welkom heet en vertel om de doos vooral dicht te laten. Dit zorgt meteen voor nieuwsgierigheid en voorpret! 

Het openmaken van de doos doe je tijdens het webinar en met de ingrediënten ga je meteen aan de slag. Ik neem je op een energieke manier mee in hoe je jouw stress te lijf gaat. Het wordt een combinatie van een online webinar met een beleving thuis. 

En de inhoud? Daar verklap ik nog even niets over. Die is afhankelijk van jouw budget. Nieuwsgierig geworden?

Ik wil je nog een ding meegegeven:

Stop met jezelf met anderen te vergelijken. Het gras is niet groener bij de buren. En ook als dat wel zo is, dan leg je de focus op de verkeerde plek. Als je steeds maar naar een ander kijkt vergeet je te zien hoe succesvol, mooi, lief en leuk jijzelf bent! Vertrouw op je eigen kunnen en wees vooral ook jezelf.

Kom anders gewoon kennismaken

Ik help je met persoonlijke coaching. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgsprek

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print