Authentiek zijn: wat levert het je op – en hoe moeilijk het ook kan zijn

Authentiek zijn

Haastig draai ik net nog even krulspelden in voordat ik naar mijn volgende afspraak ga. Ik bedenk me dat die slag er het beste in komt als ik de spelden er niet meteen uithaal. Dus stap ik in de auto alsof ik bij de kapper zit. 

Onderweg zie ik mensen omkijken naar mijn bijzondere verschijning. 

Vlak voor mijn bestemming ergens in de Botlek haal ik de krulspelden eruit in de hoop dat mijn klant toevallig niet langsrijdt. Terwijl ik dit doe, vraag ik me af of dit iets te maken heeft met dat ik authentiek wil zijn.

Het antwoord? Ja, alles!

Bij mij is wat je ziet wat je krijgt. Steeds meer durf ik – in een wereld vol filters en maskers – zonder schaamte mezelf te zijn. Puur, oprecht en echt. Ik zeg wat ik denk en voel en stel me kwetsbaar op. Zelfs als ik bang ben dat ik mezelf hiermee negatief in de spotlights zet. 

Voor mij is dit wat authenticiteit inhoudt. 

Dat je: 

 • Weet waar het in je leven om draait (je kent je waarden) 
 • Luistert naar deze innerlijke stem 
 • Je je kwetsbaar durft op te stellen 
 • Zegt wat je vindt en voelt 
 • Staat voor wat jij belangrijk vindt 

Wat het mij brengt (en jou dus óók) is dat je mensen aantrekt die echt bij je passen en je je sneller in verbinding voelt in contact met anderen. 

Authentiek zijn, lukt je alleen als je jezelf accepteert zoals je bent. 

Met je sterke en mindere kanten. Mij is dat gelukt. Dat ik mezelf het stempel ‘ik ben oké’ heb gegeven, bracht me in rustig vaarwater. Ik merk het aan hoe licht ik me voel, hoe blij mijn gedachtes zijn, hoe ik lach en ik merk het als ik ’s morgens opsta. Ik voel me vooral thuis bij mezelf.

Nog geen paar jaar geleden was dit wel anders

Ik werd liever aardig gevonden dan dat ik mezelf was. De angst dat anderen me zouden afwijzen, zat er behoorlijk in. Ik was al blij dat iemand mijn vriendin wilde zijn. Dus maakte ik het anderen naar de zin, ten koste van mezelf. Ik was een echte people pleaser

Dat gedrag ontstond in mijn jeugd. Iets wat ik ook vaak bij mijn klanten zie. Dat hoe je je vandaag gedraagt geworteld is in je verleden. Van jongs af aan hoorde ik dat ik het nóóit goed deed. Of niet goed genoeg was. 

Mijn moeder werd om het minste of geringste boos. Dan ontplofte ze. Ik waagde het niet om tegen haar in te gaan. Op school werd ik gruwelijk gepest. Ik mocht nergens aan mee doen. De grapjes die over mij werden gemaakt of die duw als ik weer eens werd opgewacht, versterkten mijn gevoel dat er iets mis met mij was.

Ja, je kunt wijzen naar anderen, maar de enige die de sleutel heeft ben jij

Waarom doen mensen dit, dacht ik. Ik besefte dat het ook iets bij míj was. Als ik nu niets doe, gaat het blijven zoals het is, realiseerde ik me. 

Ik werkte aan mezelf. 

Grenzen stellen, gedrag bespreekbaar maken, mezelf laten zien, het vroeg veel moed. Ik vond het heel eng. Door het gewoon maar te doen, ging het steeds beter. Dit ontwikkelingsproces bracht mij waar ik nu ben. Ik weet wie ik ben, wat ik wil en waar ik voor sta. En denk nu niet dat ik geen tegenslag meer heb. Zeker wel, maar veel minder vaak. Bovendien lukt het me beter om eroverheen te stappen. 

Ik volg mijn hart en ga voor wat mij écht raakt.

Gaan voor de kwaliteit van je contacten

Ik ben me bewuster dan ooit van de kwaliteit van het contact met de mensen om mij heen. De vrienden die met me meeleefden in de eerste jaren van mijn bedrijf zijn me nog dierbaarder geworden. Het was fijn dat zij zonder oordeel naar me luisterden en me steunden. Want ja, het gaat nu goed met mijn coachpraktijk. Maar in het begin vond ik het rete-spannend en oncomfortabel kan ik je zeggen en dan is het heel prettig dat je vrienden er voor je zijn.

Authentiek zijn heeft een keerzijde

Ik heb (in mijn hoofd) geworsteld met hoe ik omga met mensen die ik ontzettend lang ken en die me ooit dierbaar waren, maar niet meer passen bij wie ik nu ben. Vrienden waarvan ik nu denk: het was al langer niet gelijkwaardigheid of wederkerig. 

Zo had ik een vriend die zei dat de doelen van mijn bedrijf niet altruïstisch zouden zijn. Hij corrigeerde me niet alleen daarop, maar ook op veel andere situaties. Steeds voelde ik de afkeuring en me de les gelezen. Ook ging hij niet netjes om met de spullen die ik hem leende. Iets waar ik vroeger gemakkelijk overheen stapte, maar toch niet vind getuigen van respect. 

Bij andere vrienden hing ik als het vijfde wiel aan de wagen. De ene keer mocht ik wel aansluiten (en werd er nadrukkelijk op aangedrongen dat ik kwam). De andere keer deden ze met elkaar iets en werd ik niet gevraagd. Dat hoorde ik dan achteraf. 

Ik voelde me net een trekpop. 

Ik werd gevraagd om mee te doen met gezamenlijke cadeaus of in de appgroep gezet om een van hen in een nare periode te ondersteunen. Maar als ik zelf iets bijzonders had werd ik overgeslagen en als ik het zwaar had hoorde ik niets. 

Ik vond het pijnlijk om te realiseren dat ik als people pleaser in deze vriendschappen veel meer heb gegeven dan ik kreeg. Attent en gul. Behagend en hun behoeftes belangrijker vinden dan die van mezelf. Alles om ervoor te zorgen dat ik werd geaccepteerd en hun vriendin mocht zijn.

Stoppen met people pleasen

De nieuwe Hanneke is geen people pleaser en kijkt in vriendschappen vooral naar wat bij haar past. Ik realiseerde me dat mijn vrienden uit het stenen tijdperk niet opeens anders waren, maar dat ik anders in het leven sta. Ik heb bespreekbaar gemaakt wat was in de hoop dat deze vriendschappen een nieuwe fase in konden gaan. Op zo’n manier dat het geen nare gesprekken werden. Mijn verwachtingen konden zij niet waarmaken. Ik was welkom als we op de oude voet verder gingen.

 Tip: heb je ook binnenkort een lastig gesprek? Download hier een handleiding met voorbeeldzinnen die je helpen om te zeggen wat je vindt zonder dat je kleerscheuren oploopt.

Niet anders kunnen dan die andere afslag nemen

Aan mezelf toegeven dat deze mensen niet meer passen bij wie ik nu ben, vond ik pittig. Want ik beleefde met hen ook veel mooie momenten. Maar blijven plakken alleen daarom of omdat we een gedeeld verleden hebben…

Gaan staan voor je waarden en pijnlijke keuzes maken

Hun gedrag blijven accepteren voelt niet als authentiek. Niet naar mezelf, niet naar mijn klanten, niet naar de mensen die er wel altijd voor me zijn geweest. Je snapt dat gewoon verder gaan en doen alsof er niets aan de hand was voor mij geen optie was. 

Je wil jezelf in de ogen kunnen blijven kijken toch? 

De vriendschappen heb ik laten doodbloeden. En zoals ik al vermoedde: vanaf het moment dat ik niets meer van me liet horen, hoorde ik ook niets meer van hen. Precies zoals ik dat gewend was.

Afscheid nemen doet pijn

Verstandelijk wist ik dat deze vrienden loslaten voor mij de enige juiste beslissing is, maar dit gevoelsmatig accepteren vond ik moeilijk. Die keren dat ik wél mocht aansluiten heb ik als magisch beleefd. We deden enorm leuke dingen, hadden diepgaande gesprekken en hebben vaak gelachen tot we er buikpijn van kregen. 

Deze mensen betekenden veel voor me. 

De realiteit dat ik nu nóóit meer meedoe, dringt op onverwachte momenten mijn geest binnen. Dan voel ik dat heftige verlangen naar die vervlogen tijden.

Wat was, komt niet meer terug. Dat brengt gevoelens van gemis en verdriet met zich mee. Op zulke momenten ga ik even rustig zitten, sluit mijn ogen, vraag mezelf wat ik nodig heb en geef ik mijn rouwproces de ruimte. 

Ja, ik heb een verlies geleden en daarover voel ik me verdrietig. Mijn keuze is er een van moed en zelfliefde. Wat ik voel is oké en hoort erbij. Ik vertrouw erop dat de tijd – net als al die andere keren – alle wonden heelt.

Terug naar jou

Hoeveel vrienden heb jij waarvan je weet dat ze niet meer bij je passen? Die jou niet waard zijn? Je ziet nu vast al een paar gezichten voor je. Geef net als ik dat deed aan jezelf toe dat het niet meer voor je werkt. Gun het jezelf om voor jezelf te kiezen.

Mijn wens voor jou is dat jij voor je waarden gaat staan

Dat je jezelf kunt zijn en trouw bent aan wat er bij jou innerlijk leeft. Dat je geen concessies doet aan wat jij belangrijk vindt. Authenticiteit begint bij het kennen van je persoonlijke waarden. Ze werken als een kompas, die richting aan jouw leven geeft. Als je je waarden kent én leeft – en dus authentiek bent – is het steeds minder belangrijk voor je wat die ander vindt of doet. 

Als jij in het leven staat zoals jij dat wil, geeft dat je – geloof me – een heel krachtig gevoel. Stel jezelf daarom eens deze vragen en achterhaal waar het jou in je leven om draait: 

Wat vind je belangrijk in je leven? 

 • Wanneer heb je het gevoel dat je jezelf bent? 
 • Wanneer voel je flow: dat heerlijke gevoel dat je ergens helemaal in opgaat? 
 • Wanneer en bij wie kun je niet jezelf zijn? 
 • Denk aan de vriendschappen die je in stand houdt maar je een slecht gevoel geven. Wat mist er? Welke grenzen worden overschreden? 
 • Van welke negatieve ervaring heb je veel last gehad? Op welke momenten baal je van het gedrag van anderen? 
 • Wanneer slik je je mening in en bij wie? 
 • Hoe wil je je leven leven? 

Kijk vervolgens in deze lijst met waarden en maak een top 5 van wat jij belangrijk vindt. Verwoord deze waarden in een zin waarin je beschrijft wat je wel of juist niet moet doen om die waarde te vervullen. Dus wat de gedragsregel is. 

Neem bijvoorbeeld de waarde eerlijkheid. Voor mij betekent dit dat ik geen onderdeel wil zijn van geroddel. Ben ik erbij dan vraag ik de roddelaar het met de persoon zelf te bespreken. En als ik iets van iemand vind, kaart ik het met de persoon in kwestie aan en ga ik er niet bij anderen over klagen. 

Als je je waarden helder hebt, is het gemakkelijker om ernaar te handelen. Dit doe je door elke dag één ding te doen dat past bij wat jij écht belangrijk vindt, bij jouw waarden.

Breng je inner circle in kaart en maak een persoonlijk manifest

In de aanloop op het schrijven van dit blog bracht ik mijn inner circle in beeld. De mensen van wie ik energie krijg. In het midden staan mijn grootste fans. Mijn man en 4 kinderen. Daaromheen een klein groepje vrienden die er altijd voor me is. Die tijd voor me vrijmaken en naar me luisteren ook al hebben ze het druk. Ik heb liever deze mensen om me heen dan een hele vriendengroep die niet werkelijk voor me gaat. 

Wat ik belangrijk vind, heb ik verwoord in een persoonlijk manifest. Het beschrijft de kern van wie ik ben. Laat mijn manifest je inspireren om er zelf ook een te maken: 

Ik ben ervan overtuigd dat een betere wereld bij mij begint. Daarom is wat ik doe niet alleen goed voor mezelf maar ook voor mijn omgeving. Ik geloof in eerlijkheid, respect, humor, oprechte interesse, wederkerigheid, vertrouwen en verbondenheid. Ik geloof in de kracht van samen. Alles wat ik zoek is al in mij. Ik ben goed zoals ik ben. 

In contact met anderen ben ik PUUR en MEZELF. 

Ik wil van betekenis zijn voor de mensen met wie ik omga. Elk mens is voor mij mooi en de moeite waard. Anderen benader ik met een positieve blik. Dit betekent dat ik kijk naar wat voldoet, klopt en mooi is. Als ik een mening over iets heb, deel ik die met respect voor de ander. Zeg of doe ik iets ongevoeligs waarmee ik een ander pijn doe, dan bied ik mijn excuses aan. Ik zet mijn talenten in voor mijn gezin, mijn vrienden en de mensen met wie ik werk. 

Wat ik doe, doe ik naar mijn beste kunnen. Fouten zijn voor mij een succes omdat ze me verder brengen en ik ervan leer. Mijn gezin is mijn alles, mijn veilige haven. 

Er voor elkaar zijn, lol maken, blije en moeilijke momenten delen, geeft mij kracht, zingeving en levensvreugde. Emoties als verdriet, pijn en woede laat ik toe omdat ik weet dat ze voorbijgaan. 

Ik geloof dat lachen de beste manier is je om je gelukkig te voelen en je problemen te kunnen relativeren. Lachen geeft mij levensvreugde en energie. Ik geloof dat morgen een nieuwe dag is en kansen biedt. Ik sta open voor plezier en de uitdagingen wetende dat ik veel moeilijke situaties heb doorstaan. 

Mijn verleden is GEEN alibi voor mijn toekomst. Dankzij alles wat ik heb meegemaakt ben ik nu precies wie ik wil zijn. Ongelofelijk trots op wie ik geworden ben. 

Heb ik je uitgedaagd om voor jezelf en jouw waarden te gaan staan? 

Heb je hulp nodig?

Word jij omringd door collega’s waar het niet goed mee loopt? Wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Neem dan gerust contact met me op. Ben je een manager en/of werkgever en heeft jouw organisatie baat bij een gecertificeerd coach? Neem ook contact met mij op. Ik kom graag eens langs om te bespreken hoe we de werksfeer én de productiviteit van jouw organisatie kunnen optimaliseren.

Wil je nu meteen aan de slag?

🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print