Hoe lef het beste tegengif van angst is

Lef kan je trainen

Om nieuwe dingen te doen, heb je moed nodig. Zelf ervoer ik al dat lef te trainen is. Hoe vaker je dingen doet die je heel eng of spannend vind hoe gemakkelijker je erover gaat denken. 

Het mooie is ook dat je zelfvertrouwen met sprongen vooruit gaat door dingen te doen die je eerst niet voor mogelijk hield. 

Ondanks mijn angst om als zwerver te eindigen, zegde ik toch mijn vaste baan op en begon ik voor mezelf.  

Lees hoe ik mijn lef heb getraind en jij dat ook kunt. 

Lekker, zo'n nieuw jaar

Het nodigt uit tot terugblikken en vooruitkijken. Eerlijk de balans opmaken en bepalen hoe je verder gaat. Je weet dat ik in mijn coaching – en m’n blogs! – vertel over hoe ik met issues omga. Daarom neem ik je nu mee langs afgelopen jaar naar mijn plannen voor 2021. 

Ter inspiratie 🙂 

De beslissing om 100% voor mijn coachpraktijk te kiezen is niet van afgelopen jaar. De ervaring van het ondernemen met die coachpraktijk wel. Ik vind dit nog steeds spannend. Een eigen zaak opbouwen, dat doe je niet 1, 2, 3. Telkens stuit ik op nieuwe dingen die ik nog niet eerder aan de hand heb gehad. 

Moet ik tijd en geld investeren in een nieuw e-book? Wil ik nog een verdiepende opleiding doen in mediation en systemisch coachen? Hoe zorg ik dat er nieuwe cliënten komen tijdens de crisis? 

Telkens is het afstemmen op mijn verlangen, mijn doel en mijn mogelijkheden. 
Telkens vraagt het om lef. 

Daar ben ik overigens nog steeds het meest trots op, mijn lef. Dat ik ondanks mijn angst een paar jaar geleden voor mezelf koos. Dat ik besloot op mijn kwaliteiten te vertrouwen, en op de resetknop heb gedrukt. 

Mijn grootste angst om als zwerver berooid onder de Willemsbrug terecht te komen, kwam in ieder geval niet uit ;-). 

Het mooie is dat langzaamaan iedere beslissing me makkelijker afgaat. Lef is te trainen. En mijn leven lijkt op geen enkele manier meer op hoe het vroeger was. 

Wat mij hielp – en helpt – als het moeilijk is: 

  • Beseffen dat ik van elke misstap leer. Ik sta mezelf toe om fouten te maken. 
  • Mijn successen herinneren: het Heidagspel dat ik maakte voor teamcoaching en teambuilding, de nieuwe klanten die ik kreeg, de teamdagen die ik begeleidde, de mediationtrajecten. Ik krijg er heel veel energie van. · Denken aan de stappen die mijn klanten zetten en hun blije gezichten 
  • De teams die na een hoop gedoe weer lol hebben met elkaar. Vanaf het moment dat ik stopte met kiezen voor wie niet voor míj koos, ging er een wereld voor me open. 

Ik doe nieuwe dingen en weet niet precies wat komen gaat. Ik kan niet bij alles terugvallen op mijn ervaring en ontdek daardoor nieuwe kwaliteiten in mezelf. Soms wat onrustig, maar ook zó bevredigend. 

Je angsten? Die komen vaak niet uit…

Daar kom je pas achter als je doet waarvoor je het meeste vreest. De angst dat mijn coaching niet genoeg op niveau zou zijn, is onterecht gebleken. Grote en kleine, soms hele hippe, bedrijven kiezen voor mij als coach. Bedrijven met hartverwarmende managers die echt voor hun mensen gaan. Ik ontvang prachtige brieven, zomaar opeens. Om niet te spreken over de lieve en grappige bedankkaartjes en cadeautjes. Aanbevelingen. Verwijzingen.

Steeds meer ben ik me aan het richten op mijn kern en op de A-spelers in mijn leven. Mijn gezin en andere mensen die het beste in mij naar boven halen. In dat netwerk voel ik me gedragen door collega-ondernemers, cliënten en oud-cliënten. 

En ik draag hen.
Dat voelt erg rijk.

Plannen voor het nieuwe jaar 

In 2021 ga ik mezelf weer een weg verder stretchen. Het is de bedoeling dat ik mijn boek ‘Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los’ af schrijf en publiceer. De lancering zie ik voor me op een podium in een grote zaal. Ik neem alvast toneelles…

Ook kijk ik ernaar uit om, als we weer meer ruimte krijgen, teams live te coachen en bij erg veel gedoe te gaan mediaten. Sowieso haal ik veel energie uit de 1:1 sessies met jullie.

En dan nog dit… 

Als mens ben jij oké zoals je bent. Daar geloof ik heilig in. Hoe meer je je authentieke zelf laat zien, hoe meer anderen je waarderen om wie je bent. Volg daarbij je intuïtie, durf voor jezelf op te komen. Wees niet bang dat anderen je niet leuk vinden. Beter nog: laat de illusie varen dat iedereen je aardig vindt. Dat gaat je niet lukken, want dat bestaat niet. Als iemand je niet leuk of aardig vindt, is er niet gelijk iets mis met je. 

De beste manier om mensen te vinden die van je houden om wie je bent, is te zijn wie je écht bent. Ken jezelf, accepteer jezelf, vertrouw jezelf en wees jezelf. 

LEEF mensen. 
Leef.

Loop je vast met je werk?

Ik help je met persoonlijke coaching. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgsprek

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print