Waarom je A-spelers om je heen wil en hoe je dat voor elkaar krijgt

optimaal samenwerken

Collega’s die je aanmoedigen, helpen, steunen en waarmee het fijn samenwerken is, heb je het liefste om je heen. Maar als je collega’s je ondermijnen, met jouw ideeën aan de haal gaan en alleen maar kritiek geven, is je werkgeluk ver te zoeken. 

Nog maar niet te spreken van wat dat met je eigenwaarde doet.

In dit blog lees je hoe je ervoor zorgt dat je collega’s om je heen krijgt die je zoveel energie geven dat jij als vanzelf gaat vliegen aanmoedigen én wat er met je gebeurt als je alleen te maken hebt met exemplaren die het liefste de poten onder jouw stoel vandaan zagen.

Lees je mee?

Je hebt A, B, C en D collega's...

Highfivend loop je door de gang, en aan het eind van de dag stap je met een big smile in je flitsende nieuwe auto – of op je speed pedelecJe bent woest aantrekkelijk en súper succesvol. 

Je bent een A-speler 

Je doet werk waar je goed in bent, waarin je je kwaliteiten ten volle benut. Je komt tot je recht, bent productief en voelt je energiek. In het echt gebeurt je dat niet elke dag, met een grote lach naar huis. Of misschien blijft het een streven, iets dat je in reclames en series ziet. 

Zo succesvol zijn kan alleen maar lukken als je écht past in de organisatie waar je werkt; werkinhoudelijk, qua cultuur, en collega’s. 

Je weet wel: die vis in het water. 

Is dat mazzel hebben, of kun je iets doen om het voor elkaar te krijgen? 

Laten we het hebben over je collega’s. Met de een gaat samenwerken bijna zonder overleg, met de ander breek je je hersens over hoe ermee om te gaan. Het helpt om collega’s in hokjes te plaatsen. 

Het mag: just for understanding

David de Kock en Arjan Vergeer van 365 dagen succesvol bedachten een manier om je sociale omgeving te categoriseren. Het voor mij een mooie manier om met mijn klanten hun werkomgeving in kaart te brengen. 

Laten we beginnen bij de ergste collega’s 

De D-speler – de Deleter 

Een collega is een D-speler voor jou als hij of zij in de basis heel anders is dan jij, zelfs het tegenovergestelde. Hij vindt hele andere dingen belangrijk dan jij. Jij wil bijvoorbeeld heel precies een plan uitwerken en analyseren voordat je reageert in een discussie, terwijl je collega roept dat daar geen tijd voor is en een quick fix wil. 

Een Deleter vreet jouw energie op, en geeft jou niets terug. Je voelt je niet prettig bij zo iemand, wordt er instantly moe van. Jij kunt niet shinen als je alleen D-spelers om je heen hebt. Pas dus op, ze staan jouw succes in de weg. 

Kom je er nu tot je schrik achter dat je vooral met D-spelers werkt? 

Dan zit je mogelijk in een werkomgeving die niet bij je past. Wil je daar nog wel werken? 

Bij mij kloppen professionals aan die niet weten hoe ze om moeten gaan met collega’s die te pas en te onpas hun mening geven, niet naar hen luisteren, hun afspraken niet nakomen of alleen aan hun eigenbelang denken. En wél negatieve kritiek geven. Of afspraken verdraaien. Alles om zichzelf omhoog te werken en de ander te ondermijnen. 

Schandalig hè als zo’n Deleter een Destroyer is geworden? 

Hoe deal je met collega’s die een scherp oog hebben voor jouw fouten, en er een sport van maken om daarover in de wandelgangen te praten met hogere managers? 

Blijf jij voor dat soort mensen je best doen? 

We kunnen samen een oplossing zoeken tijdens persoonlijke coaching. Of je kunt proberen eerlijk en open het gesprek aan te gaan. Moet je wel lef hebben en eerst dit e-boek lezen

Het kan overigens nóg erger Er zijn ‘collega’s’ die je niet meevragen voor de lunch, je niet uitnodigen voor de borrel, jou achter je rug belachelijk maken en stilvallen als je in de buurt komt. Gebeurt dit in je team, dan is het tijd dat de manager een vertrouwenspersoon  aanstelt, voordat de burn-out zich aandient. Maar dat terzijde. 

Gelukkig zijn er ook leuke collega’s 

De A-speler – de Aanjager 

Dezelfde normen en waarden hebben jullie. Een A-speler is iemand van wie je energie krijgt. Je voelt je ontspannen bij zo’n collega en bent creatief. Een A-speler benadert jouw plannen met een positief kritische blik en helpt je vérder. 

A-spelers komen met oplossingen voordat je zelf had gezien dat er een probleem was. Met hen merk je dat jij het niet alleen hoeft te doen. 

Een team van A-spelers zet succesvolle resultaten neer, en viert die. Ze dagen elkaar uit, laten elkaar groeien. Er is tempo en plezier. Highfive! Als je A-spelers om je heen hebt leer je meer en lach je meer. Die big smile is realiteit. 

Maar hoe doe je dat dan? 

Eerst nog even weten wat B-spelers zijn: Buddy’s 

Met Buddy’s is het gezellig en ontspannen. Samen koffiedrinken, wandelen tijdens de lunch, of na het werk een biertje pakken. Je krijgt energie van zo’n collega en hij past ook bij wat jij belangrijk vindt, maar hij draagt niet bij aan jouw zakelijk succes. Hij voegt niets toe aan jouw ontwikkeling, of resultaat. 

Hij is niet pro-actief. 

B-spelers kun je prima in je omgeving hebben, maar verwacht niet te veel van ze om teleurstellingen te voorkomen. 

En dan zijn er nog de C-spelers: Controversiëlen of de clowns

C-spelers zijn mensen die jij bewondert. Ze zijn goed in iets dat jij wil leren, en ze zijn bereid je verder te helpen. Alleen de manier waarop past niet bij je en geeft je geen energie. 

Een Controversieel staat anders in zijn werk en leven dan jij. Je hebt het gevoel dat jij jezelf niet helemaal kan zijn. Je zet een masker op en laat jezelf niet helemaal zien. Bewust of onbewust. 

Bij C-spelers bestaat het gevaar dat je ze gaat kopiëren. Of dat je geïntimideerd raakt en negatief over jezelf gaat denken. Het kan gebeuren dat je dingen doet die tegen je normen en waarden ingaan. 

Je kunt leren van een C-speler, maar kijk uit dat je niet leegloopt. Wat makkelijker gezegd dan gedaan is. Ik kan je daarbij helpen ;-). 

Collega’s kun je niet kiezen 

Hoewel je ze niet voor het uitkiezen hebt loont het toch de moeite om je collega’s eens een A, B, C, of D-label te geven. Niet omdat het zo leuk is om te oordelen, maar omdat het slim is te begrijpen hoe je omgeving in elkaar steekt. 

En te weten welke collega’s je vanaf nu spreekwoordelijk uit de weg gaat (de Deleters of Destroyers), welke prima zijn (de Buddy’s), welke inspirerend zijn, maar wat voorzichtigheid vragen (de Controversiëlen of de clowns), en welke in jouw winnende A-team zitten. Of wie je in je A-team wil hebben. 

Jij beslist op welke collega’s je jouw focus legt 

Met wie ga je lunchen, wie neem je in vertrouwen en wie kies je voor jouw project? Als jij tijd besteedt aan de mensen die voor jou A-spelers zijn, dan besteed je automatisch minder tijd aan je D-spelers. Begin daar maar eens mee. 

Voel je eigenlijk wel dat het misschien tijd is om weg te gaan? Lees dan dit blog:

Hoe verlaat je jouw gouden kooi?

Loop je vast op je werk?

🔥 Boek een kennismaking. Wat ik leerde over hoe je voor jezelf gaat staan of hoe je van carrière switcht, geef ik met plezier door aan jou.

🔥 Weet je zeker dat ergens anders wil werken? Download het 1ste hoofdstuk van mijn loopbaanwerkboek met testjes, vragen en tips.  

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

En waren mijn tips nuttig voor je? Laat je het me weten? Ken jij mensen die mijn tips goed kunnen gebruiken? Deel dan dit artikel

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Ga voor goud en krijg zakelijk zelfvertrouwen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print