Waarom je passie volgen een slecht advies is – en hoe je weloverwogen van carrière switcht

volg je passie niet

Oh is je baan niet leuk? Stop dan gewoon, volg je hart en ga op zoek naar je passie.
Je wordt pas echt gelukkig als je elke (werk)dag doet wat je blij maakt. 

De beloftes van coaches liegen er niet om

Als je je passie volgt ben je gelukkiger, word je als van nature volhardend in je werk, voel je vurigheid en opwinding, overwin je alle obstakels die je op je pad tegenkomt en volgt succes en geld vanzelf. Werken voelt niet meer als werk.

Elke dag bevlogenheid?
Elke dag vurigheid?
Elke dag enthousiasme?
B.U.L.L.S.H.I.T. mensen, echt bullshit! 

Het hebben van een passie is heerlijk en kan je veel voldoening geven. Maar om er succesvol je baan van te maken? Dat is maar weinig mensen gegeven. 

Neem een klant van mij met een passie voor koken. Heerlijk vond hij het om een van Ottolenghi’s geweldige gerechten voor vrienden op tafel te zetten. Zijn baan als programmeur? Daar kreeg hij al heel lang geen energie meer van. Hij droomde ervan om van zijn hobby zijn werk te maken. Mijn advies aan hem? Probeer eens uit hoe het is in die professionele keuken. 

Zo geschiedde… 

Mijn klant deed in zijn vakantie een werkstage bij een restaurant. Wat bleek? Het was hard werken op tijdstippen dat zijn vrienden vrij waren en van het salaris zou hij nog net een pot pindakaas kunnen kopen. Na die stage besloot hij het koken als hobby te houden… 

Dat koken zijn passie was, betekende niet meteen dat hij er zijn beroep van moest maken. Iets kan heel leuk zijn. Maar stel dat je het elke dag MOET doen om er je geld mee te verdienen? Vind je het dan nog zo leuk? 

Dat weet je pas als je iets voor langere tijd doet. Het is helemaal geen gek idee om je passie, je droom, eerst uit te proberen. Voordat je al je schepen achter je verbrand. 

Pesach. Pasen. Passie. Lijdensweg.

Passie is in z’n meest oorspronkelijke betekenis: de bereidheid van Jezus om opgeofferd te worden, zodat wij in de hemel zouden komen. Zoek maar op ;-).

Passie gaat over datgene wat je zó belangrijk vindt, dat je het ondanks de pijn en de weerstand tóch doet. Niet het plezier staat centraal, maar het offer. 

Een passie volgen is heel hard werken

Een topvoetballer is niet vanzelf zo ver gekomen. De hobby waarmee hij als kind vol passie begon, werd pas die goed betaalde baan door jaar na jaar ontzettend hard te trainen. Het talent was er, maar ergens steengoed in worden vraagt doorzettingsvermogen. Dat is niet altijd leuk. 

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je kijkt naar de successen van anderen zonder dat je stilstaat bij de offers zij ervoor brachten? Ik ken zelf niemand die van zijn of haar passie zijn beroep heeft gemaakt. Jij wel? Als je antwoord ja is, ben ik heel benieuwd of die passie ook de hypotheek betaalt. De meeste acteurs en musici moeten elke maand sappelen. 

Een passie is niet dé Heilige Graal

Laat de illusie varen dat als je maar je passie volgt je wel fluitend naar je werk gaat. Vraag een vriend naar zijn passie en hij begint over zijn leukste hobby’s. Wil je hiervan leven, dan moet je ook aan marketing doen, netwerken en de rekeningen uitschrijven. Wedden dat de lol er dan snel af is? 

Als je nog niet overtuigd bent, kijk dan eens een aflevering van het programma ‘Ik vertrek’. Zie je een gezin dat huis en haard verlaat voor die allesomvattende passie in hun favoriete vakantieland. Zonder bouwkundig rapport kopen ze een oud opknappand om er een B&B van te maken. Zonder hospitality ervaring, kennis van de taal of goed gevulde bankrekening. 

Zo starten is vragen om ellende

Kans op slagen?
Die is zo goed als NUL. 

Ze dromen van vrijheid, eigen baas zijn, beeldschone natuur en rust, weg van het drukke leven uit Nederland. De realiteit? Kapotte leidingen, bouwkundige fouten en vergunningen die ze niet blijken te krijgen. 

Wat je steeds terugziet, is dat het geld opraakt, er geen zicht is op inkomen en de verbouwing vele malen duurder uitvalt dan verwacht. Als ze dan eindelijk na al dat zwoegen starten met die B&B blijkt het ook heel hard werken te zijn. Je hoort gelukzoekers letterlijk zeggen: “Waar ben ik aan begonnen.” 

Maar ze hebben toch mooi hun hart gevolgd…

De ‘Ik vertrek hobbels’ krijg je ook als je bij de verkeerde coach aanklopt. Een van mijn klanten kwam in paniek bij me, nadat ze de vaststellingsovereenkomst toch maar net op tijd had verscheurd. 

Ze wist zich geen raad. 

Door problemen met haar leidinggevende was ze in een burn-out beland. Haar werk had een traject met een vitaliteitscoach aangeboden. Dat hielp haar in de eerste stappen naar herstel. Totdat die coach haar een opdracht gaf waarmee ze haar passie kon ontdekken. 

Op het strand moest ze stevig met haar voeten op de grond gaan staan en haar ogen dichtdoen. De coach had gezegd dat ze zich voor moest stellen dat er vanuit haar stuitje boomwortels (heb ik zelf overigens niets mee) naar het middelpunt van de aarde liepen en dat ze steeds dieper moest gaan ademhalen. Ze moest haar handen met de palmen naar boven openvouwen, zodat ze kon ‘ontvangen’ (schiet mij maar lek) en gaan voelen of het warm, koud, rond of vierkant was en zien welke kleur die vorm had. 

Wat vertellen je handen je over je passie?

Nogal wiedes dat ze bij de hand die de terugkeer naar haar baan representeerde afkeer en stress voelde. Nog maar niet te spreken van de kramp die ze in haar buik op voelde komen bij de gedachte dat ze terug moest. Bij haar andere hand, haar passie, voelde ze een warme gloed en zag ze een organische bewegende vorm met een roze gouden kleur. De gedachte om voor zichzelf te beginnen kwam naar boven. Iets waarover ze weleens mijmerde. Alleen al de gedachte dat ze een escape had, gaf een gevoel van rust en opluchting. Het drukkende gevoel van even daarvoor was weg. Ze vertelde me dat haar hand heel warm was geworden en er letterlijk iets in haar was gaan borrelen. 

De coach had haar aangeraden dat ze nu vooral door moest pakken. “Ik zat ook een paar jaar geleden in een ongelukkige baan, nam ontslag en kreeg een leuke zak geld mee”, zei de coach. “Hiermee startte ik mijn eigen coachpraktijk. Kies net als ik ook voor jezelf, je eigen geluk en ga ervoor!”

De realiteit sloeg in 

Ze informeerde haar werkgever dat ze weg wilde. Die bood haar een zeer karige vaststellingsovereenkomst aan en zette haar onder druk om te tekenen. Dat deed ze om daarna meerdere paniekaanvallen te krijgen. Ze wist niet of er een markt voor haar dienst was. Als alleenstaande had ze geen back-up of een goedgevulde bankrekening, maar wel een hypotheek. En ervaring over hoe je een eigen bedrijf moest beginnen had ze ook niet. Daar had die coach het niet met haar over gehad…

Moet je je dromen dan maar laten varen?
Natuurlijk niet, maar gebruik je verstand

Onderzoek, zoals ik al zei, de mogelijkheden om je keuze eerst uit te proberen. Ik startte mijn bedrijf naast mijn reguliere baan. 

Lijkt ander werk je veel leuker? Maak een plan!

 Start met een opleiding. Regel een stage en vraag je werkgever of je die baan bij hem mag uitproberen. Kijk hoe je dat nieuwe werk werkelijk vindt voordat je van carrière switcht. En bedenk dat het onverstandig is om in the heat of the moment een levensbepalende beslissing te nemen.

Een passie hebben is echt gaaf, maar hou het reëel 

Overigens zie ik in mijn coachpraktijk dat de ontevredenheid vaak niet eens ligt aan het werk dat je doet, maar voortkomt uit de relatie die je hebt met je manager of je collega’s. Onderzoek daarom eerst eens waar het pijn doet voordat je op zoek gaat naar iets compleet nieuws. Kijk eens wat je van jezelf herkent bij personal coachingKom je bij mij in de coaching, dan krijg je handvatten over hoe je het gedoe op je werk op kan lossen en beter uit de verf komt.

Twijfel je of het tijd is om te gaan óf niet? Lees hoe je hierover een wijs besluit neemt.

Kom je bij mij voor loopbaancoaching? 

Je start met een Talenten Motivatie Analyse en doet pas veel later een beroepentest. Zodat je ziet wat je intrinsiek motiveert, wat je vanuit je diepste onbewuste verlangen wil en welke aspecten voor jou in een baan belangrijk zijn. Dit gaat niet alleen over het inhoudelijke aspect van je werk, maar ook in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt. Als je daar goed zicht op hebt, lukt het je beter om te kiezen voor wat echt bij je past.

Roept mijn blog weerstand bij je op? Of ben je het ermee eens? Laat het me weten! Ken jij mensen die mijn tips goed kunnen gebruiken? Deel dan dit artikel!

Wil je hierin echt serieuze stappen zetten? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgsprek.

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

 Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print