Ook zonder het juiste diploma kom je er: over de angst (én de schaamte, én het verdriet) om niet goed genoeg te zijn, en over de waarde van ervaringsdeskundigheid

Geen juist diploma

“Vlak voor de eindstreep moest ik afhaken; door omstandigheden kon ik mijn hbo-studie niet afmaken.” Mijn cliënt Hugo (in het echt heet hij anders) vertelt: “De studiebegeleider zette me onder druk om te stoppen. Ik was langere tijd uitgevallen door psychische problemen.” Ik hoor het verdriet in Hugo’s stem. “Gelukkig kon ik toch aan de slag bij het bedrijf waar ik stage had gelopen.” 

Hij zucht. 

“Destijds heb ik mijn angst en verdriet genegeerd. Maar nu ik mijn cv aan het maken ben, komt dat allemaal weer boven.” 

Je schamen omdat je je diploma’s niet hebt gehaald. 

Bang zijn niet aan de bak te komen. 

Verdrietig zijn over gemiste kansen.

Een nieuwe baan zoeken kan je ermee confronteren dat diploma’s halen niet zo soepel ging

Mijn eerste advies: onderdruk je gevoelens niet, maar vóel het. Ze zijn naar, maar waar. 

Als je verdriet en pijn tegenhoudt, en binnenhoudt, betekent dat niet dat het er niet meer is. Misschien doe je het omdat je als kind hebt geleerd dat je sterk moest zijn.

In mijn coachkamer zeg ik Hugo zijn emoties dit keer niet te negeren

Hoe meer je tegen jezelf zegt dat je iets niet mag voelen of vinden, hoe meer gevoelens en gedachten er komen. Laat je je schaamte en angst wél toe, dan worden de emoties minder erg. Dat is een soort wetmatigheid. 

Hugo kan nu het verdriet voelen over het niet kunnen afmaken van zijn studie. Hij huilt erom, laat de tranen toe. “Dat lucht op zeg”, zegt hij. Ik zie dat hij rustiger is. 

Wat hij jarenlang heeft weggestopt, mag er nu gewoon zijn.

Maar daarmee is de schaamte nog niet weg

“Ik heb mijn vrienden echt wel vertelt hoe het zit met mijn opleiding. Niemand heeft me er ooit op aangekeken. Maar nu denk ik ineens: wat zal een werkgever er wel niet van vinden? Als ik heel eerlijk ben, is dat ik geen diploma heb de reden dat ik zo lang bij mijn werkgever ben blijven hangen.” 

Hij schaamt zich ervoor niet te voldoen aan wat normaal is. Evolutionair gezien heb je de groep nodig om te overleven en moet je je gedragen zoals dat algemeen geaccepteerd is – de normen en waarden. Doe je dat niet, dan kan je schaamte voelen. 

Een signaal dat je iets doet wat niet hoort. Schaamte en angst zijn gerelateerd aan elkaar. Misschien word je wel uit de groep gegooid… 

Bij Hugo was dat gevoel van schaamte en angst heel sterk: “Als ik daaraan denk, voel ik mijn hart in mijn keel bonzen.”

Ik kan redenen geven waarom zijn minderwaardige gevoelens irreëel zijn
  • Werkgevers mogen blij zijn wanneer er voldoende mensen op hun vacatures reageren 
  • Bedrijven die volharden in hun eis om de juiste papieren – wat ik echt doorgeslagen vind – eindigen met lege kantoortuinen 
  • Een sollicitant met een mbo-opleiding, jaren werkervaring én motivatie neemt veel meer mee dan iemand die net is afgestudeerd van het hbo of de universiteit 
  • Mbo-opleidingen moeten we op waarde schatten
  • Mbo’ers dragen onze samenleving. Waar zouden we zijn zonder timmermannen, zusters en schilders?
Maar we gaan eerst nog grondiger met Hugo’s angstgevoelens aan de slag

Angst voel je als er gevaar dreigt. Je lichaam maakt cortisol en adrenaline aan zodat je rake klappen kan uitdelen of hard kan wegrennen. Vandaar Hugo’s bonzende hart. Zijn adem zat ook hoog. 

Ook die fysieke sensaties kan je het best accepteren. Ik vraag Hugo tegen zichzelf te zeggen: ‘Ik voel mijn hart snel kloppen. Ik accepteer dat dit rot voelt. Het is oké. Er is geen gevaar.’ 

Het accepteren zorgt er niet voor dat je er de hele dag mee rondloopt, maar juist dat het wegtrekt.

Zoek het gevaar juist bewust op

Hoe moeilijk je het ook vindt: zoek dat waar je bang voor bent juist op. Uit onderzoek blijkt dat de beste manier te zijn om van je angst af te komen. Wanneer je dan je angstige gedachten laat bestaan en de bijbehorende spanning voelt, merkt je dat de wereld niet vergaat. 

Hoe vaker je een angstige situatie aangaat, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Het ontlopen van gevaar versterkt de angst alleen maar. Het beste doe je dit confronteren in kleine stapjes. Laat je zevenmijlslaarzen dus maar in de schuur staan. 

Dit ging Hugo doen.

Hij besloot expliciet op zijn cv te zetten dat hij zijn hbo-opleiding niet had afgerond. Hij werd desalniettemin voor hbo-banen op gesprek gevraagd. Hij was verbaasd. 

Hij belde twee recruiters en vroeg hen wat zij ervan vonden dat hij vlak voor de eindstreep was gestopt met zijn studie. Een van hen zei dat Hugo daarom niet in aanmerking kwam voor de functie. De andere nodigde hem uit voor een eerste gesprek.

Ervaring maakt je interessant

Ervaringsdeskundigheid is meer waard dan je misschien denkt. Zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt zal je merken dat je ervaring interessant is voor werkgevers die mensen zoeken.

Grijp je kans.

Ook ik ben ervaringsdeskundig

Over verdriet over opleidingen kan ik meepraten. Ik had op de MEAO niet het juiste vakkenpakket gekozen om naar de HEAO te gaan (dat wat mijn ouders voor ogen hadden). Ik wilde naar de opleiding Personeel en Arbeid van de Sociale Academie. 

Daar staken mijn ouders een stokje voor. 

“Die geitenharenwollen sokkenopleiding?”, hoor ik mijn vader nog lachend zeggen. 

Particulier hoger onderwijs aan de InterCollege Business School zagen zij wél zitten. Als brave dochter deed ik wat mijn ouders wilden. 

Later voelde ik toch de behoefte om mijn loopbaan om te gooien. 

Ik heb me via diverse coachopleidingen en modules in de psychologie omgeschoold tot coach. Inmiddels doe ik werk waarvan ik destijds al wist dat ik het wilde doen: mensen helpen die in een moeilijke situatie op hun werk zitten. 

De hbo-bachelor psychologie (waarvan ik mezelf had wijsgemaakt dat ik die echt nodig had), heb ik niet gedaan. Maar ik ken de problematiek van jou als werkende, ik ben ervaringsdeskundig. Ik begrijp je écht, want ik heb zelf ook geworsteld. En ik weet wat je eraan kunt doen. 

Ik geloof in de kracht van ervaringsdeskundigheid ❤️ 

Werkgevers zitten om je te springen!

Wil je net als hugo geholpen worden?

Ik heb wekelijks ruimte ingepland voor gratis adviesgesprekken. Tunen we in op je loopbaanvraag, het gedoe op je werk of datgene waar je bij jezelf tegen aanloopt. Je gesprek is vrijblijvend en helpt je zeker weten al verder.

Heb je vooral last van irritante collega's?

🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?

🔥 Kom naar mijn masterclass: Hoe ga ik om met lastige collega’s

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print