Hoe je meer zelfvertrouwen op je werk krijgt

Hoe krijg je zakelijk zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen op je werk krijg je niet zomaar. Je vindt de pot goud vind je aan het einde van de regenboog als je iets doet dat je eng vindt.

Lees je mee?

Wat een weg zonder vangrail met me deed

Kún je hier überhaupt wel overheen rijden?”, vraag ik als de weg smaller en smaller wordt. We rijden met onze camper vlak langs de afgrond. Een vangrail ontbreekt. “Waarom niet?”, zegt hij met z’n gebruikelijke nonchalance. “De natuur op deze route is indrukwekkend. Wacht maar totdat we bij die bijzondere plek om te overnachten zijn.” 

Ik zucht. 

De route die we langs het meer van Skadar in Montenegro afleggen is slechts 40 kilometer lang, maar zo smal dat je elkaar niet kunt inhalen. Bij tegenliggers moet je letterlijk achteruit. Ik twijfel of dit een slim plan is met onze behoorlijk brede camper. Ik denk aan het bord dat langs de weg stond waarop stond dat onze camper van 3,5 ton deze weg op mag. 

De brede lach die ik zie als ik naar links kijk, neemt mijn laatste twijfel weg. “Oké we gaan ervoor!”, klink ik triomfantelijk. Ik verzeker mezelf dat het gaat lukken. Spannend vind ik het wel. 

Als ik hem rustig door de haarspeldbochten zie manoeuvreren, voel ik mijn lijf ontspannen. Langzaam maar zeker durf ik mijn ogen van de weg te halen en geniet ik van het indrukwekkende uitzicht. Een paar keer stuiten we op tegenliggers die we maar moeilijk passeren. Zonder kleerscheuren komen we op onze bestemming aan. We staan met onze camper vlak aan het meer. Ons uitzicht is ook nu spectaculair. 

Ik vond de rit eng, maar doordat ik besloot moedig te zijn, voelt dit eindpunt als een mooie beloning.

 Dit was twee jaar geleden. Wat verlang ik naar zo’n avontuur. Weggaan zonder plan. Met alleen een bestemming voor ogen. Dingen doen die ik enorm spannend vind. 

Het doet me ook denken aan de vraag die me vaak wordt gesteld:

 

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen op het werk?

Op Google zoeken we ons suf naar die heilige graal. Maar bestaat ie ook echt?

Het antwoord? Ja!

De pot goud vind je aan het einde van de regenboog. Alleen moet je aan de bak om meer zelfvertrouwen op je werk te krijgen. Je moet er iets voor doen. Iets dat je nog niet eerder deed of iets dat je eng vindt. Het werkt alleen als jij in beweging komt. Het heft in eigen handen neemt. Je moet het uit jezelf halen en bij jezelf zoeken. 

Dat is ook weer irritant toch? 
Elke dag opnieuw in actie komen? 

Maar denk aan die pot met goud. Je gaat ervaren dat spannende dingen je steeds gemakkelijker afgaan waardoor het zelfvertrouwen dat je op je werk voelt met rasse schreden omhoog gaat. En snel ook. Ik sta er steeds verbaasd van hoe snel dat gaat. Ik zie het keer op keer bij mijn klanten gebeuren. 

Zo moest een klant van me tijdens deze pandemie opeens thuis werken. Dat was wel een dingetje voor hem. Hij dacht dat het hem in z’n eentje niet zou lukken omdat hij niet handig met computerprogramma’s was. Op zijn werk vroeg hij hulp óf wist hij eromheen te manoeuvreren. 

Wat bleek? 

Op zijn zolderkamer liep zijn computer steeds vast. Omdat zijn collega’s niet in de buurt waren, deed hij een poging om die lastige systemen te doorgronden en ze zelf onder de knie te krijgen. Dat lukte, zelfs beter dan hij had verwacht. Niet meteen op stel en sprong, maar hij hield vol. 

Het cijfer dat hij zichzelf voor zijn zelfvertrouwen gaf steeg van een 4 naar een 8 in nog geen maand. 

Voor jouw beeld: hij was 62 jaar en had zichzelf nog nóóit een voldoende gegeven. 

Succesvolle mensen met veel zelfvertrouwen zijn zo niet geboren. Ze krijgen dat door risico’s te nemen en niet bij de eerste de beste mislukking op te geven. Hoe zij met tegenslag omgaan bepaalt hun succes. 

Je kunt het krijgen van zelfvertrouwen vergelijken met het opbouwen van spieren. Door regelmatig te trainen, zwaardere gewichten te gebruiken, krijg je meer spierkracht. Zelfvertrouwen krijg je door jezelf uit te dagen. Dingen te doen die buiten je comfortzone liggen. De reden dat de meeste mensen met zelfvertrouwen worstelen, is dat zij het nieuwe en enge vermijden en daarmee keer op keer aan zichzelf bewijzen dat ze het niet kunnen. 

Als je vaker mijn blogs leest, weet je dat ik het lang niet aandurfde om mijn vaste baan op te geven. Had ik gewacht tot ik geen angst meer voelde? Dan was ik nu nog steeds in loondienst. Doordat ik de sprong waagde, veel heb gesparteld – boven kwam drijven en doordat ik zie wat ik bij mijn klanten beweeg – is het geloof in mijn eigen kunnen groter dan ooit. 

Dus ben je ergens bang voor? Dan is de gemakkelijkste manier om vertrouwen te krijgen, nou ja... door het gewoon te doen.
Mijn opdracht voor jou:

 Maak een lijst van 7 dingen die je uit de weg gaat. Kies daarvan de makkelijkste taak en doe vandaag nog – ja vandaag nog – iets dat je gisteren niet voor mogelijk hield. Kies morgen een volgende actie en werk je lijst af. 

En als je alles hebt afgestreept? 

Vier je succes en beloon jezelf. Het allerbelangrijkste vind ik dat je iets leuks voor jezelf doet. Voor je dapperheid. Je hebt jezelf verder geholpen!

Hoe kan ik je nog meer helpen?

Boek een kennismaking. Wat ik leerde over hoe je voor jezelf gaat staan of hoe je van carrière switcht, geef ik met plezier door aan jou. 

Kijk eens wat je van jezelf herkent bij mijn aanbod voor persoonlijke coaching. 

Download het 1ste hoofdstuk van mijn loopbaanwerkboek met testjes, vragen en tips. 

Maak gedoe op je werk soepel bespreekbaar met de checklist uit dit e-boek.

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips op gelukkiger op je werk te worden.

En ik?

Ik denk nog even terug aan mijn spannende moment toen ik met de langste zipline van Europa 200 meter boven de Tararivier in Montenegro zoefde. “Klaar om te gaan?”, vroeg de instructeur nadat hij de veiligheidsgordel had vastgemaakt. Mijn hart klopte als een dolle en mijn adem zat hoog in mijn keel.

ALLES in me zei: ‘dit is te hoog, te eng, te gevaarlijk, niet gaan Hanneke’. Dus nog maar een keer de zekeringen checken. 

Ik was bang en toch ging ik… 

De eerste paar meter kneep ik mijn ogen stijf dicht. Toen ik ze open deed, zag ik de toppen van de bomen onder me doorschieten en daarna die geweldige kloof met de kronkelende Tara waar we die ochtend over hadden geraft. 

Het uitzicht was fenomenaal. Mijn ademhaling zakte, ik ontspande en GENOOT. Bij het eindpunt aangekomen, voelde ik me trots en vol levenslust. 

Als we niet volledig op rood gaan, kun je mij in augustus met onze camper op Sardinië vinden. Kijken welke spannende wegen we daar kunnen uitproberen. 

Ik wil je nog één ding meegeven. Wacht niet tot het ‘juiste’ moment. Anders wacht je totdat je een ons weegt. Zoek uitdagingen op, voel de angst en doe het toch. 

Ga voor die pot met goud en krijg zelfvertrouwen op het werk!

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print