Wat doe je als je onverwacht werkloos wordt?

wat je doet als je onverwacht werkloos wordt

Wat doe je als je onverwacht je baan verliest? Misschien ben je in shock, voel je verdriet en woede. 

Je bent misschien boos op je baas, of op iemand anders waarvan je denkt dat die verantwoordelijk is voor jouw situatie. Bovenal maak je je waarschijnlijk zorgen. 

In dit blog lees je hoe je omgaat met je emoties, hoe je je hoofd koel houdt en het beste met je ontslag om kunt gaan.

Hoe Vincent dankzij Corona op straat stond

Negentien van zijn beste jaren. Vol ongeloof staarde Vincent voor zich uit. De woorden dreunden na in zijn hoofd. 

“Vincent de bedrijfsresultaten zijn door COVID zo gekelderd dat we drastische maatregelen moeten nemen. Met pijn in mijn hart moet ik je vertellen dat we de arbeidsovereenkomst met je ontbinden.”

Corona maakt veel slachtoffers
Ben jij net als Vincent jouw baan verloren door de economische gevolgen? Dan schreef ik dit blog voor jou!
Wat kun je doen?
Het is normaal dat het verlies van je baan inslaat als een bom Als mensen bij me aankloppen omdat ze zijn ontslagen, zie ik vaak boosheid, verdriet en onmacht. Behalve dat het verlies van inkomen je onrust geeft, raak je (soms) tijdelijk jezelf een beetje kwijt. Het hebben van een baan is onderdeel van je identiteit.
De remedie?

Ik adviseer je de tijd te nemen en een pas op de plaats te maken om dit afscheid te verwerken. Als je ongewild je baan verliest, zit je in een rouwproces en komen allerlei emoties naar boven. 

Voorkom latere problemen en verwerk die eerst. Was de manier waarop je je baan verloor heel pijnlijk of kom je uit een organisatie met een angstcultuur? Zeker weten dat jij je begrepen gaat voelen als je dit blog leest: 

Vergeten of zelfs verketterd door je collega’s en hoe je ermee omgaat als je op een nare manier je baan verliest 

Ook al wil je niet, zet jezelf ertoe aan om leuke dingen te doen. Let maar op: je krijgt er positievere gevoelens van. Vooral als je iets gaat ondernemen waar je je volle aandacht bij nodig hebt. Pak je lang verwaarloosde hobby op of volg een online cursus.

Kun je meteen dat gat waar je in bent gevallen opvullen 😉

Dit is een slimme zet omdat een dagritme je een gevoel van vastigheid en vertrouwen geeft. Breng structuur en ritme in je dag aan. Zie je zoektocht naar nieuw werk als een volwaardige baan en plan een start- en een eindtijd in. Ga op tijd naar bed, eet gezond en blijf in beweging. Nu de sportscholen dicht zijn, is wandelen een goed alternatief. Hoe wandelen een wondermiddel is om je emoties te verwerken lees je in dit blog:

Piekeren over je werk? 

Deze wandelmethode helpt je van je zorgen af Sowieso is bewegen een krachtig tegengif tegen stress. Naast het ontspannen van gespannen spieren, komen er endorfines vrij waarvan je stemming omhoog gaat.

Moet je snel weer aan het werk vanwege het geld?
Dan is het voor zaak om zo snel mogelijk weer aan de slag te komen. Gelukkig zijn er nog sectoren waar wel werk te vinden is. Het UWV biedt een subsidie van maximaal € 2.500,- voor omscholing. Kijk op krapteberoepen.nl voor het aanbod. Wil jij op een snelle en wetenschappelijk onderbouwde manier ontdekken welk werk bij je past zonder dat je hoeft te zóéken naar motivatie en het enthousiasme er gewoon ís? En van welk type bedrijfscultuur jij vleugels krijgt? Kijk dan eens of de Talenten Motivatie Analyse iets voor jou is. Je krijgt zicht op wat je vanuit je diepste en onbewuste verlangen wil, waar je voorkeuren liggen en waarvan jij motivatie krijgt.
Welke vragen kun je nu al wél stellen?

Nu is hét moment om bewust en doelgericht te gaan kiezen. Om niet zomaar te gaan solliciteren, maar te kiezen voor iets dat echt bij jou past. Zeker als je steeds vanzelf in banen bent gerold. En weet je, vaak heb je dat niet eens in de gaten.

Daarom nu een...
testje tussendoor...

Pak een blaadje en beantwoord deze 7 vragen: 

  1. Wat wilde je vroeger als kind worden? 
  2. Op welke plaats ben jij het gelukkigst? 
  3. Waar krijg je energie van? 
  4. Waar ben je heel goed in? 
  5. Wat vond je fantastisch aan je vorige baan? 
  6. Wat mis je als kiespijn? 
  7. Als je met niets rekening hoeft te houden hoe ziet jouw ideale werkdag er dan uit? 

Misschien ontdek je wel dat je buiten in de natuur op je gelukkigst bent. En dat die keuze voor een 9 tot 5 bureaubaan dus niet zo briljant is geweest. Geen probleem. Nu heb je volop tijd om te ontdekken wat bij je past als een maatpak.

Pff... mijn ideale baan?! Geen idee, hoe kom je daar achter? 

Eigenlijk draait het vinden van jouw droombaan om drie zaken.

1. Jouw persoonlijkheid 

Wat past bij jouw karakter? Of anders gezegd, wat zijn jouw kernwaarden, je drijfveren? Waarom doe je wat je doet? Die vraag is trouwens makkelijker gesteld dan beantwoord. Je moet namelijk eerst de diepte in voor je zo’n vraag kunt beantwoorden. In de loop der jaren ben jij veranderd en jouw kernwaarden misschien ook. Maar goed, stel dat jij samenwerken hebt ingevuld. Dan is het dus niet slim om een solistische baan te kiezen waar je veel zelf moet uitzoeken. En als vrijheid een van jouw kernwaarden is, zal een hiërarchische instelling zoals het leger niet aansluiten op jouw persoonlijkheid. Onthoud: hoe beter een baan aansluit op jouw persoonlijke drijfveren, hoe energieker jij jouw taken uitvoert.

2. Jouw competenties en vaardigheden 

Het tweede wat belangrijk is, is dat die droombaan aansluit op jouw competenties en vaardigheden. Want als jij droomt van uitverkochte zalen terwijl jouw gezang zelfs kraaien uit de boom laat vallen, dan is een carrière als zanger(es) niet ideaal. Of heb je altijd al willen tolken bij belangrijke VN-besprekingen maar is jouw talenknobbel per ongeluk bij een ander terecht gekomen? Je suis desolé, aber dann you could better forget about this.

3. Willen mensen voor jouw talenten te betalen? 

Kijk, een van mijn vriendinnen straalt als ze met haar blokfluit in het bos intuïtief melodieën mag fluiten. Het maakt haar ontspannen, want ze is graag buiten en voelt zich verbonden met de natuur. Eerlijk is eerlijk, ze is virtuoos. Er komen oorstrelende klanken uit haar blokfluit. Past perfect dus bij haar persoonlijkheid én bij haar vaardigheden. Het valt alleen niet mee om mensen te vinden die haar zoveel voor haar optredens willen betalen, dat ze zichzelf daarvan kan onderhouden. Prima hobby, géén droombaan.

Lees hier waarom ik denk dat je passie volgen een slecht advies is.

 

Hoe kan ik je helpen?

Het is een heuse zoektocht om te ontdekken wat jouw ideale functie is. Gelukkig is het mijn droombaan om mensen te begeleiden naar werkplezier. En het is nergens zo plezierig als bij jouw perfecte job.

Dus…

Wil jij jouw waarde voor de arbeidsmarkt ontdekken? Vol zelfvertrouwen jouw kwaliteiten benoemen? Weten welke baan past als een glazen muiltje? Op een manier die helemaal bij jou en jouw mogelijkheden past?

Ik help je inzicht te krijgen in wie je bent, wat je wil en welke banen daarbij passen. Inclusief jouw personal branding en een helder actieplan zodat je vol zelfvertrouwen op gesprek gaat. Een nieuwe baan vinden met mij als jouw loopbaancoach? Dat gaat vaak sneller dan je denkt. Mijn begeleiding is dan ook gefocust op actie en resultaat. 

Maak vandaag nog een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dit is kosteloos en vrijblijvend. En natuurlijk krijg al wat adviezen waarmee je vooruit kunt. 

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print