5 tips hoe jij de eerste maand van je nieuwe baan zelfverzekerd en succesvol doorkomt

Goede indruk nieuwe baan

Hoe kom je de eerste maand van je nieuwe baan goed door en hoe laat je in je nieuwe baan een goede eerste indruk achter bij je collega’s en manager? Het is deze indruk die bepaalt hoe je wordt gezien. Het laatste dat je wil is dat ze je incompetent vinden.

Je kent het waarschijnlijk wel: Een maand geleden kwam je door de laatste ronde van de sollicitatieprocedure en werd je aangenomen! Dat mocht gevierd worden want wat was dat een traject zeg. En wat bén je blij dat je een nieuwe baan hebt. Toen je thuiskwam plopte je een heerlijke fles champagne open met je vrienden en kletste je honderduit over hoe leuk je het zou gaan hebben. 

Maar nu de startdatum nadert, voel je je met de dag zenuwachtiger worden. Er gaan constant gedachtes door je hoofd als: wat als ik met niemand kan praten in de lunchpauze? Misschien val ik wel tegen…, hoe ga ik mijn draai vinden? Je maakt jezelf gek… Natuurlijk is het heel normaal om nerveus te zijn als je in een nieuwe baan start. 

Zenuwen zijn ook goed: je bereidt je beter voor en zo zorg je dat je niets over het hoofd ziet. Maar als je zenuwen de touwtjes in handen krijgen en je de controle verliest, dan heb je er vooral last van. Niets is vervelender dan de nacht voor je eerste werkdag niet te kunnen slapen om vervolgens de volgende dag onuitgerust bij je nieuwe werkgever aan te komen.  

Wat je wil is zelfverzekerd naar binnen stappen. 

Je nieuwe collega’s gaan je vast een rondleiding geven, zodat je te weten komt waar alles te vinden is en je je sneller thuis voelt.

Maar om je goed voor te bereiden – zodat jij je zenuwen in bedwang houdt – heb ik nog een paar extra Htips voor je.

1. Maak een stappenplan voor je eerste ochtend

En misschien ook wel voor de hele week…. Kies een outfit dat comfortabel zit en een professionele indruk geeft. Wanneer je lekker in je vel zit, is dit van je af te lezen. Zet meerdere wekkers. Zo weet je zeker dat je op tijd wakker wordt en je je rustig klaar kunt maken voor je eerste dag. 

Ga een paar dagen van tevoren al na hoelang de rit naar je werk is. Staan er vaak files? Hou dan de ANWB-site in de gaten. Ga vroeg van huis weg, zodat je op het ergste voorbereid bent. Je zal het natuurlijk nét hebben dat op jouw eerste werkdag die ene weg is afgesloten, waardoor je 10 minuten moet omrijden. 

Bijkomend voordeel: het wordt vaak gewaardeerd als je net wat eerder op je eerste werkdag aankomt ;-).

2. Vertel als je jezelf voorstelt waarom je voor deze baan koos

Meestal praten mensen over hun verleden als zij zich aan nieuwe collega’s voorstellen. Misschien herken je het ook bij jezelf dat je praat over de banen die je had en over wat je daar deed. Ik zou vooral ook vertellen waarom je voor deze baan hebt gekozen en vertel een leuk weetje over jezelf. Bereid vooraf een korte pitch voor, zodat jij in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je komt doen. Vergeet de koetjes en kalfjes niet. Door eerst wat te praten over het weer, de files of een schilderij aan de muur, kun je aftasten of er een klik is. De ander doet dit op zijn beurt ook. Voel je je op je gemak bij elkaar, dan kan het gesprek de diepte in gaan.

3. Stel vragen

Laat zien dat je enthousiast bent over de baan, de mensen en de organisatie. Stel daarom vragen aan je collega’s en toon interesse. Bijvoorbeeld naar zijn functie, waar hij vandaan komt of hoe hij bij het bedrijf terecht is gekomen. Vergeet de inhoudelijke vragen over je functie niet, zodat je inhoudelijk je taken kent. Vraag wat je collega van je verwacht en waarmee je rekening moet houden. Handig ook als je weet bij wie je aan kunt kloppen als je een keer vastloopt of een vraag hebt. Zo krijg jij een beeld van wat je te doen staat en kun je een snelle start maken. Handig is het om een notitieblokje in je tas te stoppen waarin je relevante zaken op kunt schrijven. Hiermee laat je ook je interesse blijken.

4. Kijk de kat uit de boom

Kijk hoe de hazen lopen en let vanaf dag één op de kantoorpolitiek. Wat zijn de machtsverhoudingen? Hoe is het hiërarchisch in je nieuwe organisatie geregeld? En dat zit ‘m niet alleen in de functietitels. Sommige collega’s liggen beter bij de manager dan anderen. Hoe sneller je dit door hebt, hoe beter jij hier gebruik van kunt maken. Kantoorpolitiek wordt onterecht in een negatief daglicht geplaatst en geassocieerd met roddel, achterklap en hielenlikken. Want in elke organisatie heb je er in meer of mindere mate mee te maken en kom je in situaties terecht waarbij je het ‘politieke spel’ moet spelen. Of je dat nu fijn vindt of niet.

Tenslotte: overdrijf niet

Ja, zo simpel is het. Je bent aangenomen en wil laten zien dat je manager de juiste keuze heeft gemaakt. Je wil vast ook dat je collega’s voelen dat ze op je kunnen bouwen. Wees niet die nieuwe collega die de hele tijd op z’n telefoon zit te kijken, bied pro-actief je hulp aan en ga niet als eerste naar huis. Werk jezelf vooral niet uit de naad. Dat zorgt vooral voor te veel stress en je vergeet om te genieten van je leuke nieuwe baan. 

Ga even zitten en… 

… visualiseer hoe het de eerste dag in je nieuwe baan gaat zijn. Zie jezelf in jouw kleren voor de spiegel staan vlak voor je je huis uit loopt. Zie hoe relaxed jij in de auto zit als je voor je gevoel dertig minuten te vroeg van huis bent vertrokken. Verbeeld je dat je door de deur van je nieuwe kantoor naar binnen bent gestapt en geanimeerd met je collega’s in gesprek bent. Zie de lach op je gezicht van oor tot oor. Voel hoe dat voor je is en hou dat vast. Voel je je alweer wat beter? Sta je nu weer wat sterker in je schoenen? 

Ben je ready voor je nieuwe baan? 

Ik zeg: zet ‘m op en ga ervoor! Dit is wat je wilde, dus omarm alles en geniet met volle teugen! Heb ik je genoeg argumenten gegeven zodat jij jezelf waardeert voor wie je bent?

Of is er er iets anders aan de hand?

Ik help je met:

  • persoonlijke coaching
  • loopbaancoaching 
  • burn-outbegeleiding. 

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. En oh ja… als nu juist een nieuwe baan zoekt en niet weet waar je die vindt, download dan mijn e-book. Je krijgt 5 gouden tips om de baan te vinden die echt bij je past. 

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print