Angst om je baan te verliezen en als zwerver te eindigen

Angst geen baan te vinden en als zwerver te eindigen

Langer werkloos zijn of vanuit het niets starten met je eigen bedrijf geeft veel onrust. Zeker als je altijd gewend was om elke maand je loon op je rekening te krijgen.  

Stel je voor dat je geen nieuwe baan vindt of iets ver onder je niveau. Of dat je bedrijf niet succesvol gaat zijn. Allemaal gedachtes die je niet verder helpen. 

Sterker nog: ze zorgen ervoor dat je verlamt en tot stilstand komt. 

Ik was bang om als zwerver te eindigen...

…Het karton dat me bedekt schuif ik van me af. Met moeite duw ik mezelf overeind. De kou heeft me wakker gemaakt, mijn lijf is stram en stijf. De Maas is woelig deze ochtend en het regent. Ik zit droog en wrijf mijn handen warm…

“Nou droomde ik alweer dat ik als een zwerver onder de Willemsbrug lag”, vertel ik tijdens het ontbijt tegen mijn man. In het echt regent het ook.

“Ach joh, zit je je weer druk te maken. Je hebt echt wel de goede keuze gemaakt.” Mijn man kan me als geen ander geruststellen. “Dat wéét ik ook wel,’ zeg ik.”

Onder de Willemsbrug terechtkomen is het beeld dat hoort bij mijn angst om te falen

 

Het spookte destijds door mijn hoofd rond omdat ik de beslissing had genomen coach te worden.

Ik wilde mensen helpen die vastliepen en zich
op persoonlijk vlak wilden ontwikkelen.

Op eigen initiatief was ik op m’n werk vertrouwenspersoon geworden. Ik bood een luisterend oor aan mensen die moesten dealen met onprofessioneel gedrag van collega’s.

De barricaden op voor onrechtvaardigheid, dat heb ik altijd al gehad

 

Ik was nog in vaste dienst en had me ingeschreven voor een coachopleiding. Daarna verdiepte ik me onder meer in dynamisch coachen, therapeutische werkvormen en loopbaancoaching.

Als je doet wat je interessant vindt, is scholing immers een lust.

Ik ging mijn hart volgen, uit m’n comfortzone stappen.

Wat nou als het niet lukt, zo’n praktijk opzetten? Dat speelde er regelmatig door mijn hoofd.

Dan kon ik altijd nog een oud Volkswagenbusje kopen om in te wonen of in een tuinhuisje gaan slapen.

Ik was vrij serieus in die oplossingen. Inmiddels ben ik een paar jaar verder. En geen van de doemscenario’s is werkelijkheid geworden. Wél is het gelukt mijn droom te verwezenlijken: ik heb mijn eigen coachpraktijk. 

Ik coach professionals om goed uit de verf te komen op hun werk

 

 

Die specifieke positionering heb ik afgelopen zomer bereikt. In een intensief proces van samenwerken met anderen, heb ik mijn missie en visie aangescherpt en is mijn website vernieuwd.

Trots ben ik, apetrots. M’n site weerspiegelt nu nog beter wie ik ben en wat ik doe.

Maar, nog even terug naar de Willemsbrug.

Enerzijds staat hij voor het stappen uit mijn comfortzone. Iets dat ik deed om mijn eigen werkgeluk te vergroten. En daarmee dat van anderen.

Anderzijds is de Willemsbrug een Rotterdams icoon

Net zo Rotterdams als mijn stijl van coachen: nuchter en to the point vanuit een warm hart. Eerlijk en betrokken. Concreet en met humor.

En: er is nog een moraal van het verhaal. Je geluk zoeken betekent je hartsverlangen volgen. En dat betekent vaak uit het vertrouwde stappen en gaan dóén. Dat is de enige manier om erachter te komen hoe iets echt voor je is.

Dat hoeft niet te betekenen dat je zelfstandig ondernemer wordt, of iets heel anders gaat doen. Het kan ook zijn dat je taken afstoot, je werktijden meer op je behoefte afstemt, dat je toch wél (of juist niet) voor een promotie kiest. Of gewoon een keer nee zegt tegen een collega.

Vervulling in wat je doet en in wat je bereikt

Ga je niet met dat verlangen aan de slag?

Zet dan je dromen ook maar in de kast.

Twijfel jij aan je werkgeluk? Heb je het gevoel dat je werk beter kan? Twijfel is je hart dat je vraagt op onderzoek uit te gaan.

Marc de Hond legt dat in deze video heel goed uit.

Hoe kan ik je helpen?

Wil jij uit je comfortzone stappen en meer kracht in je werk ervaren? Kijk eens bij persoonlijke coaching of maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprekSamen kijken we welke gedachten en gedragingen de kop op steken. Die buigen we om. 

Weet je zeker dat ergens anders wil werken? Download het 1ste hoofdstuk van mijn loopbaanwerkboek met testjes, vragen en tips. 

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print