Hoe ga je om met negatief gedrag van je collega?

Hoe ga je om met negatief gedrag van je je collega?

Afbeelding: kstudio op Freepik

Vorige week maakte ik een blunder tijdens het sleutelen aan de mailtjes die je van mij ontvangt als je mijn e-book downloadt. In plaats van verbeteringen aan te brengen, verstuurde ik per ongeluk een irrelevante mail naar 700 contacten op een ‘ongepast’ tijdstip (je kies zelf wanneer je iets opent😉) . 

Oeps. 

Wat er toen gebeurde, vind ik een blog waard. Ik kreeg meteen zéér geïrriteerde mails. 

 • Er staat onjuiste info in je mails. Dat blijft maar gebeuren. Ik wil me uitschrijven. Wat een incompetentie! Je bent duidelijk niet in staat om fatsoenlijk je mailings te beheren. Dit is een regelrechte verspilling van mijn tijd. 
 • Ik wil nooit meer iets van je ontvangen. Ben jij zo iemand die mensen zomaar op een lijst zet? Schandalig. 
 • Ik heb me nooit op jouw site aangemeld. Jij hebt totaal geen respect voor privacy. Ik vraag me af hoeveel andere gegevens je ongevraagd verzamelt en misbruikt. Ik wil per direct een spamklacht indienen. 
 • Hoe haal je het in je hoofd om op zo’n ongelegen tijdstip mails te sturen? Dit toont aan hoe weinig je geeft om je lezers. 

Inhoudelijk hierover één ding: mocht je mails van mij ontvangen zonder dat jij je emailadres hebt achtergelaten, dan klopt er iets niet en heeft er iemand onheus gebruik gemaakt van jouw identiteit.

 Wat ik je echt wil vertellen, gaat over wat je moet doen als je wordt geconfronteerd met zuurheid en felheid van collega’s en van mensen met wie je privé omgaat? 

Reis je met me mee terwijl we samen hierop inzoomen?

Door fouten hebben we nieuwe ontdekkingen gedaan die levens hebben gered

Neem bijvoorbeeld de Schotse wetenschapper Alexander Fleming. In zijn laboratorium ontdekte hij per toeval penicilline, het eerste antibioticum dat levens redt. Ook mijn eigen blunder had onverwachte positieve gevolgen. Ik ontving namelijk ook veel vragen over de gekke mail en meerdere bedankjes, ‘wat fijn dat je me het e-book nogmaals mailt’ en ‘ik was je vergeten en nu staat je weer vol op mijn vizier’. Het leverde interessante conversaties op. Het liet zien dat mijn fout deuren opende die anders gesloten zouden blijven.

Zonder fouten geen psychologische veiligheid

In een psychologisch veilige cultuur mogen mensen zijn wie ze zijn en hun mening uiten. Het ontvangen en geven van feedback wordt als normaal beschouwd en fouten maken wordt gezien als een kans om te leren. Helaas komen we vaak genoeg situaties tegen waarin mensen spanning voelen en buikpijn krijgen vanwege een manager of een vervelende collega.

Maar wat als je bewust kiest voor een omgeving waarin positiviteit en ondersteuning de boventoon voeren?

Als je merkt dat je gefixeerd bent op fouten, stel je jezelf (of je collega!) dan eens deze vragen:

 • Wat voldoet er wel aan mijn verwachtingen?
 • Wat is er wel goed?
 • Wat klopt hieraan wel?

Mijn oproep aan de geïrriteerde lezers!

Als jij je geërgerd hebt aan mijn mail en geen positieve punten kunt bedenken, dan zijn wij geen goede match en moedig ik je aan om je uit te schrijven voor mijn mails. De keuze is aan jou. Je vindt de uitschrijfknop onder aan deze mail.

Je bent het gemiddelde van je omgeving

Gelukkige mensen omringen zich met mensen die hen positief stimuleren. Je gedachten, gewoontes en gedragingen worden beïnvloed door je familie, vrienden en collega’s. Het is als die COVID verkoudheid waarmee we elkaar aansteken, ook in je gedrag. 

Dus hoe slim is het om zelf bewuster te kiezen voor een omgeving die jouw als mens mentaal voedt?

Je hebt ALTIJD een keuze. 

Je bent vrij om nieuwe vriendschappen aan te gaan, om minder tijd te besteden aan mensen die altijd iets te klagen hebben en om op zoek te gaan naar een werkplek met inspirerende collega’s. Jij kunt je eigen ontspanning en geluk een positieve impuls geven.

Laat je motiveren en inspireren

Klanten zeggen regelmatig tegen me: “Ik kom even wat positiviteit bij je tanken.” Dus als jij niet op de uitschrijfknop hebt gedrukt, blijf ik je motiveren met mijn aanstekelijke vrolijkheid en je met enthousiasme inspireren. En als je ervoor kiest om door mij gecoacht te worden, neem ik je nog verder mee😉. Ik geef je een kleine por en prikkel je, niet om je naar beneden te halen, maar om je te helpen alles wat zwaar lijkt in een ander licht te zien.

Dus, hier is mijn uitsmijter voor jou:

Wees selectief in de energie die je omarmt. Vermijd negatieve types die je omlaaghalen, want zij beïnvloeden je op manieren die je vast niet wil. Kies voor positiviteit, omring jezelf met mensen die jouw groei stimuleren en je gaat voelen en zien hoe jij in een stroomversnelling komt. 

En onthoud: fouten maken is normaal en kan tot geweldige ontdekkingen leiden. Gelukkig heb ik voor veel andere irritante collega’s wel een aanpak die meteen werkt!

Ik vertel het je in mijn masterclass

Zacharias Zeikerd. Berend Bokito. Simon Serpent, Of Zwelgje. Theo Teek. Op bijna elke werkvloer loopt er wel eentje rond. Ja, geef maar toe, er schiet je nu vast gelijk een collega te binnen. Hoe je daarmee omgaat, hoor je als je naar mijn masterclass komt. 

Het wordt geen sessie waarvan je denkt: hoelang duurt het nog? Of waarbij je ondertussen nog wel met iets anders bezig kunt. Nee. Je gaat weg met tips hoe je de verschillende lastige types 10 tips om met hen op een relaxte manier om te gaan.

Meedoen? Meld je hier aan!

Kom je er zelf niet uit?

Ik help je met: 

 • persoonlijke coaching
 • loopbaancoaching 
 • burn-outbegeleiding 
 • teamdagen 
 • teamcoaching

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. En oh ja… je kunt ook mijn nieuwe e-book downloaden en 5 gouden tips krijgen om de baan te vinden die echt bij je past.

Zelfstandig aan de slag?

🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?

🔥 Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print