5 tips waarmee het je wél lukt om je mening op je werk te geven

Je mening durven geven op je werk

Herken je dat je op je werk niet durft te zeggen wat je echt zou wil zeggen? Dat je je verbergt en je je kleiner voordoet dan je bent? 

Op de werkvloer ben je niet de enige die dat doet.  

Ik ging op onderzoek uit 😉

In de spiegel van de auto stiftte ik mijn lippen nog even. 

Ik dacht: ga ik dit echt doen?
Met dat bord daar staan? 

Nog even een laatste check in de spiegel, een knipoog en ik deed de deur open op weg naar het metrostation. Een coachgesprek had me geïnspireerd. Een klant klopte bij me aan omdat hij het moeilijk vond om op zijn werk zijn mening te geven.

Hem werd verweten geen expertise te hebben

Hij merkte dat hij op zijn werk over het hoofd werd gezien. Soms werd hij een beetje meewarig bekeken. Hij zei immers nooit wat. Natuurlijk had hij ideeën, maar die uitte hij niet. Hij voelde zich een grijze muis. 

Hij blokkeerde.
Bang voor de afwijzing van anderen.
Bang dat zijn mening afweek. 

Hij wilde alles ook altijd heel goed doen, onzeker over zijn eigen kunnen, perfectionistisch tot in de puntjes. 

Een patroon dat ik vaak bij mijn klanten zie

Ik wilde weten of anderen dit ook herkenden.
Of ze met mij in gesprek zouden gaan. 
Benieuwd naar wat ze te vertellen hadden. 

Klokslag 17.00 uur stond ik op het perron. 

De meeste mensen liepen me gehaast voorbij, wierpen een korte blik op het bord, waarna ze schouderophalend verder liepen. Soms bleef er iemand staan om daarna toch maar snel door te lopen. 

Totdat een jongeman langzaam mijn richting op kwam. Hij las het bord aandachtig en keek me verlegen aan. 

“En als ik dat vandaag niet gedaan heb, mijn mening geven op het werk? Ik durfde niet en was bang om voor schut te staan.” 

Hij slikte even en keek naar de grond. 

“Achteraf heb ik dan spijt.”

Tja… 

Hoe komt dat?
En wat doe je eraan? 

Ik kan natuurlijk niet in je hoofd kijken, maar ik heb er wel ideeën over. Er kunnen tal van dingen spelen. 

Je bent bang dat je: 

  • iets verkeerds zegt? 
  • niet genoeg expertise hebt? 
  • collega’s je afbranden? 
  • de enige bent die er zo over denkt? 

Twee oorzaken die ik vaak in mijn coachkamer hoor: 

1. je werkt in een verrot bedrijf 
2. je hebt last van het bedriegerssyndroom 

Oorzaak 1: Je werkt in een verrot bedrijf

In zo’n organisatie, waar je kop eraf wordt gehakt als je hem boven het maaiveld uitsteekt. De bekende angstcultuur. Met leidinggevenden die incompetent zijn, misschien zelf onzeker zijn en zich omgeven door meelopers en ja-knikkers

Als jij je niet uitspreekt omdat jij je onveilig voelt, je je niet kunt ontplooien, je ideeën als een bedreiging worden gezien, dan… zit je in het verkeerde bedrijf en is er maar één oplossing: WEGWEZEN! 

Oorzaak 2: Je hebt last van het bedriegerssyndroom

Mijn klant legt de lat genadeloos hoog voor zichzelf. Alhoewel hij echt weet waar hij het over heeft, twijfelt hij aan zijn eigen kwaliteiten. Het werk dat hij aflevert moet van hoge kwaliteit zijn. Hij eist perfectie van zichzelf. 

Als je dit herkent, heb je vast ook een stemmetje in hoofd dat nare dingen tegen je zegt. 

Klinkt dat ongeveer zo? 

“Zeg maar niets, dan zeg je ook niets doms. Je collega’s hebben veel betere ideeën. Ik zou mijn mond maar houden. Je hebt er te weinig verstand van. Je moet het eerst zelf beter uitwerken.” 

Zelftwijfel en perfectionisme houden je in de greep 

Helaas onderschat jij je prestaties. Hoe goed jij je werk ook doet, toch twijfel je aan jouw kwaliteiten. Bang dat ze zien dat jij het niet kunt, deel je jouw ideeën niet. 

Je wil alles ook heel goed doen, bent heel kritisch op jezelf en doet meer dan je eigenlijk zou moeten doen. Sterker nog: veel meer dan dat ze op je werk van je verwachten. 

Daag jezelf uit met deze 5 tips

Misschien begrijp je nu beter waardoor het komt. Of wist je het stiekem allang. Dat helpt je nog niet naar een oplossing. Doe je voordeel met de tips die ik mijn klant gaf. 

Tip 1. Maak expres kleine fouten

Maak expres kleine fouten Ruim de rotzooi niet op, laat de eettafel staan of bedenk iets wat je expres niet perfect gaat doen. Dit geeft je een ongemakkelijk gevoel, maar kijk eens wat het je oplevert. Neem jezelf niet al te serieus. Je bent niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Fouten maken mag. Leg de lat wat lager! 

Tip 2. Bedenk dat je gedachten maar gedachten zijn

Zie de stemmen in je hoofd als Statler en Waldorf, die oude mannetjes in de Muppetshow. Vanaf het balkon leveren ze onophoudelijk kritiek en wakkeren daarmee jouw gevoel van onzekerheid aan. Waarom daarnaar luisteren? Neem jouw Statler en Waldorf niet te serieus! 

Tip 3. Denk de andere kant op 

Besef dat je gedachten geen feiten zijn. Je neemt ze vaak voor waar aan, maar je gedachten zijn slechts interpretaties, meningen en oordelen. Verander je denken door jezelf deze vragen te stellen: 

  • Wat is er wel mooi? 
  • Wat is er wel goed? 
  • Wat voldoet wel? 
  • Waarover ben ik wel tevreden? 
  • Wat heb ik goed gedaan? 
  • Wat kan ik noemen dat niet is misgegaan? 

Tip 4. Je bent 100% oké zoals je bent 

Jij bent jij. Ieder mens is uniek. Vergelijk jezelf niet met anderen. Als je merkt dat je op moeilijke momenten aan jezelf twijfelt, neem dan het 100% OK stempel in gedachten. Zeg tegen jezelf: ik hoef niet aan mezelf te twijfelen. Ik ben als mens 100% OK zoals ik ben. 

Tip 5. Schrijf alle complimenten op 

Koop een prachtig boekje bij de boekhandel. Schrijf elk compliment, aanbeveling of leuke reactie erin op. En maak dan meteen ook een lijstje met je 10 beste eigenschappen. Heb je weer een zelftwijfelmoment? Pak dan je boekje erbij en besef hoe goed je wel niet bent! 

Ik zeg: laat zien wie je bent en hoe jij erover denkt. 
Jouw inbreng, jouw mening doet er toe.

Denk je nu: ik ga het proberen met je tips? Proberen bestaat niet! Geef jezelf geen excuus om weg te lopen of halfbakken aan de slag te gaan om vervolgens te zeggen ‘het is me niet gelukt’. Durf vooral fouten te maken. Al doende leer je. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het je afgaat. 

Je hebt twee keuzes

Je gaat je expertise op je werk laten zien of je doet niet. 

Je mening geven voor jouw waarheid staan, kan erg confronterend zijn. Maar laat je zien voor je wie je bent en wat je bent. Dat verdien je!

Vind je het toch moeilijk om je mening te geven. Heb je een extra zetje nodig en wil je meer zelfvertrouwen? Neem dan contact met me op voor persoonlijke coaching. Je bent van harte welkom voor een kennismakingssessie. Die is gratis. Jij bent aan zet!

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een bog van moi – Hanneke Zumker

• Hanneke wie?
• Klantervaringen

Fijne werkweek! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print