Je baan opzeggen, je moet het maar durven

Durven je baan op te zeggen

Je hebt al heel lang niet naar je zin op je werk. Maar je baan zomaar opzeggen, dat doe je niet. Je moet toch de hypotheek of huur betalen. Je bent bang dat je toekomst er niet rooskleurig uitziet als je vertrekt. 

Weggaan is voor jou (en je gezin) een te groot risico. 

Allereerst: ik snap hoe je je voelt. Ook ik ging een lange tijd met tegenzin naar mijn werk en wilde ontslag nemen. Ik deed het niet omdat ik bang was dat ik als zwerver zou eindigen. 

Het gevolg? 

Ik bleef werken in een organisatie waar ik niet paste. 

Totdat ik wel wegging...

…Na 20 jaar ambtenaarschap heb ik met wederzijds goedvinden mijn vaststellingsovereenkomst getekend om me volledig te richten op mijn coachbedrijf. Een reuzenstap voor mij weg van het veilige salaris en werk dat ik al jaren doe. Anderen verder helpen met hun coachvragen en al mijn energie steken in het zelfstandig ondernemerschap. Tegelijkertijd spannend, uitdagend en eng. Volledig uit mijn comfortzone en vertrouwen op het idee dat het me op eigen kracht gaat lukken mijn onderneming te laten groeien en bloeien…

Huichelen

Als een klant met een zingevings- of loopbaanvraag bij mij binnenstapte, ging het gesprek over het volgen van je hart en kiezen voor je passie. Eerlijk gezegd voelde dat voor mijzelf toch als onoprecht. Ik sprak met anderen over het volgen van je passie, maar zelf deed ik het coachen er een beetje bij en koos ik voor een ‘vast’ inkomen in mijn ‘zekere’ baan. Diep van binnen knaagde dat en zei ik tegen mezelf: wil je jouw eigen bedrijf echt succesvol maken, dan moet je er ook voor de volle 100% voor gaan. 

Het laatste duwtje

Mijn waarden sloten steeds minder aan bij de bedrijfscultuur van mijn werkgever. Ik besefte dat dit niet meer ging veranderen. Ik had de keuze om me – zoals ik al die jaren had gedaan – aan te passen en dat wat ik belangrijk vind te parkeren voor het vette salaris en de dito arbeidsvoorwaarden of om deze zekerheden aan de kant te zetten en te kiezen voor wat ik echt wilde. Juist omdat ik nu zelfverzekerder dan vroeger in het leven sta, kon ik de keuze maken om te vertrekken. Ik besefte dat het tijd was om mijn vaste baan vaarwel te zeggen.

Belemmerende overtuigingen weg?

Mensen denken dat je als coach vrij bent van gedachten die je niet helpen. Dat je het zelf altijd voor elkaar hebt. Ik kan je zeggen dat niets minder waar is. Ik geloof dat iedereen weleens onzeker is of piekert. 

Ik was ambtenaar en je snapt het al. 

Met mijn stap naar zelfstandigheid zijn waarden als zekerheid en veiligheid in het geding gekomen. Ja, ik heb een goed verdienende man, maar ik wil natuurlijk zelf ook onafhankelijk zijn.

 Piekergedachten die me in de houdgreep houden, zijn: 

Wat heb ik gedaan?
Ga ik wel genoeg verdienen?
Kunnen we nog sparen?
Gaat het me echt wel lukken een succesvol ondernemer te zijn?

Die gedachten wegstoppen werkt niet, weet ik. Hoe meer je probeert niet aan iets te denken, hoe meer je eraan denkt, is mijn ervaring. Dus sta ik bij mijn overpeinzingen stil en vraag me af of deze gedachten echt waar zijn. Of ze me helpen. 

En ik daag mezelf uit om te bedenken hoe ik ze kan ombuigen.

Helpende gedachten

Zelf doen wat ik mijn klanten vertel, gaat over het stapsgewijs onder de loep nemen van wat ik denk. Ik onderzoek of mijn piekergedachte echt 100% waar is en of ik er bewijs voor heb. Het antwoord daarop is bij elk van mijn gedachten eerlijk gezegd ‘nee’. 

De volgende vraag die ik mezelf stel, is welk gevoel die gedachte me geeft. In mijn geval: onrust en stress. Dan vraag ik me af of de gedachte mij helpt. En je snapt het al: ook daarop kan ik alleen maar ‘nee’ antwoorden. 

Het besef dringt bij mij binnen dat het zonde van mijn tijd is om me druk te maken over iets waarvoor ik geen bewijs heb dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Het geeft mij enkel een slecht gevoel en het helpt mij dus niet. 

Dan ga ik naar het leukste onderdeel. Ik bedenk een gedachte die me wel helpt. Zoals wat het zelfstandig ondernemerschap mij gaat brengen. Ik heb mijn opdrachten dit jaar zien verdubbelen zonder dat ik er iets voor deed. 

Wat is er mogelijk als ik me niet half maar volledig op mijn eigen bedrijf ga richten? 

Energie steken in al mijn creatieve ideeën en die ten uitvoer brengen. Vrijheid krijgen om me te richten op mijn talenten en mijn bedrijf inrichten zoals ik dat wil. Ik ervaar zelf elke keer als ik bewust bezig ben met het ombuigen van die belemmerende gedachten dat mijn onrust verandert in rust, kalmte en aanvaarding. Bovendien geeft het me een berg energie.

Kansen benutten

Gaan voor het onbekende zie ik als kans. Ik zei ‘ja’ tegen mezelf en ga datgene doen waar ik echt energie van krijg en wat niet eens voelt als werken. Anderen verder helpen in hun ontwikkeling. Vertrouwen dat ik waarde toevoeg als coach en creatieveling. 

Ik ben de diepte in gedoken en volg mijn hart met al mijn onzekerheden.
Maar bovenal met vertrouwen in mezelf! 

Mijn vraag aan jou is: 

Droom jij ook weleens van een tweede carrière, maar blijf je zitten waar je zit? Maak dan een afspraak met mij en onderzoek welke mogelijkheden binnen jouw bereik liggen om je hart volgen! 

Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige ; – ).

Hoe kan ik je helpen?

🔥 Boek een kennismaking. Wat ik leerde over hoe je voor jezelf gaat staan of hoe je van carrière switcht, geef ik met plezier door aan jou.

🔥Kijk eens wat je van jezelf herkent bij mijn aanbod voor persoonlijke coaching.

🔥 Weet je zeker dat ergens anders wil werken? Download het 1ste hoofdstuk van mijn loopbaanwerkboek met testjes, vragen en tips. 

Ga voor die pot met goud en krijg zelfvertrouwen op de werkvloer!

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print