Hoe geef je feedback aan je leidinggevende – zelfs als je bang bent daarna ontslagen te worden?

feedback aan je baas geven

Feedback geven aan je manager lijkt heel gevaarlijk. Straks word je ontslagen. Toch is het vaak beter van je hart geen moordkuil te maken. De tips in dit blog helpen je!

Neem Joost als voorbeeld…

In de spiegel van de lift trekt Joost zijn stropdas nog iets rechter. “Jij gaat iets belangrijks doen vandaag,” merkt Bianca van HR op. “Ik ga Van Leusden een bloemetje geven.” 

Vijfde verdieping, de liftdeuren schuiven open.

Waarom feedback geven aan je manager?

Stel, je manager geeft tijdens meetings steeds dezelfde collega’s credits voor wat zij hebben gepresteerd, maar als jij input levert, praat hij eroverheen. 

Groen en geel loop je zo’n meeting weer uit. Laatst vertelde je hem dat je een fout had gemaakt. Ging hij uit zijn dak!   Niet fijn, zachtjes uitgedrukt. Moet je dit tegen hem zeggen?  

Wil je dat?

Ja!

Ja, want dit gedrag is zwáár tegen je principes. Ere wie ere toekomt. Je vindt het onvoorstelbaar als hij het niet doorheeft, en onuitstaanbaar als hij het bewust doet.

Zo ga je niet met elkaar om. Dit demotiveert je. 

Het houdt je bezig. 

Zal je dit tegen hem zeggen? 

Nee, want straks verlies je je baan

 Je bent bang dat het negatieve consequenties zal hebben: je baas kijkt je niet meer aan, je krijgt slechte beoordelingen. En even later lig je eruit. 

Ontslagen omdat je voor je principes opkomt. Omdat je manager niet met eerlijkheid om kan gaan. Je wikt, je weegt, je piekert en twijfelt.

Ik adviseer je om je feedback wél te geven

Maak van je hart geen moordkuil, denk aan de ergernis en stress die het je scheelt als dit verandert. Bewaak je grenzen. Is dit belangrijk genoeg om te verdedigen? Hoe lang wil je dit laten gaan?

Je krijgt er stress van. Dat heeft impact op je lichaam, zorgt voor lichamelijke klachten en kan de oorzaak zijn van hartziekten. Denk ook aan het belang van de organisatie als geheel. Hoe hij tegen jou doet, doet hij vast ook naar anderen. Je manager is zich misschien gewoonweg niet bewust van zijn of haar gedrag.

Vrijwel niemand doet anderen met opzet pijn of geeft hun het gevoel dat ze er niet bij horen. Het kan een positief effect hebben als je manager verandert. Fijn voor iedereen.

Mijn ervaring is dat als je met een positieve insteek vertelt hoe je dingen ervaart en je je kwetsbaarheid toont, de relatie met je manager juist verbetert.

Realiseer je dat je manager ook maar een mens is, en binnen de organisatie vaak van boven- en van onderaf onder druk staat. 

En, last but not least

als je feedback geeft, doe je iets positiefs 

Je creëert een mogelijkheid om vooruit te gaan. Je komt niet alleen op voor wat jij belangrijk vindt. Jullie samenwerking wordt er ook beter van. Sterker nog: het werkt door in je hele team. Als jij op je werk zegt wat je vindt en voelt, durven je collega’s dat waarschijnlijk ook. Je gedrag zorgt ervoor dat iedereen in het team zich veiliger voelt en meer op hun gemak waardoor jullie met elkaar beter gaan presteren. 

Hoe geef je feedback?

Om te beginnen, je leidinggevende overvallen is niet handig, dus maak een afspraak. Laat je niet verleiden om het nu eventjes te doen. Dan, voorbereiding is het halve werk, dus neem de tijd om te bedenken wat je precies duidelijk wilt maken. Schijf het op. 

Collega’s betrekken is een slecht plan. Een front vormen komt de situatie niet ten goede. Beter bespreek je het met iemand buiten je werk. Bespreek het met een vertrouwenspersoon als je twijfelt of het pesten of intimidatie is. 

Oefen het gesprek

 ’s Avonds met je partner boven de boerenkool met worst. In deze testfase mag je nog emotioneel worden, daarna zijn tranen of cynische bewoordingen af te raden. Zorg dus dat je je ongenoegen een plek geeft en word je emoties de baas.

En dan is het zover: je zit voor je baas, kopje koffie erbij. Haal diep adem. En vertel wat je wil zeggen.

  • Praat vanuit jezelf.
  • Geef feedback op het gedrag en op zijn of haar keuzes. 
  • Houd het bij wat jij waarneemt: ik zie dat… ik ervaar… ik merk… ik hoor…
  • Realiseer je dat jouw mening geen feit is. 
  • Geef voorbeelden.
  • Benoem wat het met je doet.

Gebruik dit GRATIS e-book om je gesprek voor te bereiden

In gesprek met je manager gaan, open vragen stellen, vertellen wat het met je doet en aangeven waar je grenzen liggen? Dat is knap lastig!

Met het gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen wordt het gemakkelijker voor je om je frustraties te bespreken. Op zo’n manier dat jouw feedback wordt geaccepteerd.

Onthoud: C’est le ton qui fait la musique. Zorg dat je niet gespannen of emotioneel bent. Je mag natuurlijk wel emotie in je verhaal laten horen, maar laat die gevoelens niet met je aan de haal gaan. Let op je lichaamshouding. Zit rechtop en haal rustig adem.

Zo deed Joost het:

“Ik zie dat je tijdens meetings mensen credits geeft, maar als ik iets heb gepresteerd geef je mij die niet. Ik vind dat heel onrechtvaardig. En laatst vertelde ik je over die fout die ik had gemaakt, stond je op en zei je met harde stem ‘wat heb je dit enorm verkloot’, waarna je diep zuchtte. Ik kan me voorstellen hoe frustrerend dit voor je geweest is. Tegelijkertijd schrok ik enorm van je reactie dat ik niet weet of ik je nog eens zoiets durf te vertellen.”

Geef je manager de kans om te reageren. Stel de vraag: “Hoe is wat ik vertel voor jou?” Vertel hem dan hoe je het anders zou willen. Je hebt een kans voor verbetering gecreëerd, dus die wil je benutten. 

“Ik zou het heel motiverend vinden als je mij een compliment geeft als ik iets waardevols doe. Fouten zijn niet de bedoeling. Toch wil ik dat ze bespreekbaar blijven, zodat ik ervan leer. Dat werkt het beste als jij rustig blijft.”

Het feit dat je jouw wens uitspreekt maakt je kwetsbaar: je hebt je leidinggevende nodig om je wens te vervullen. Bovendien zegt de kritiek die je uit iets over jou. En je hebt je nek uitgestoken. 

Feedback is de zuurstof van organisaties

Een sterke manager laat zich niet van z’n stuk brengen en ziet feedback als iets positiefs: een bosje bloemen. Als je manager een beetje weldenkend is zal hij of zij de situatie dus zien als een kans om aan zichzelf te werken en de relatie met jou te verbeteren.

Wat doe je als je een horkerige reactie krijgt?

Of als je merkt dat je tegen een muur praat? Houd dan de eer aan jezelf en rond het gesprek af. Daarna komt waarschijnlijk de vraag opborrelen: Wil ik hier nog wel werken? Ja, dat kan ook het gevolg zijn van zo’n moedige daad.

Wat moet je vooral niet doen?

  • Het er eerst met het halve kantoor over hebben
  • Stoken
  • Feedback geven waar anderen bij zijn
  • Verwijten maken
  • Bang zijn om ontslagen te worden.

 Beloon jezelf na afloop 

Het allerbelangrijkste vind ik dat je een bosje bloemen voor jezelf koopt. Voor je dapperheid. Je hebt jezelf en je collega’s verder geholpen.

 Ik ben benieuwd wat je met mijn tips gaat doen. Zit je in zo’n situatie en lukt het je maar niet? 

Neem contact met me op, ik stel je vragen die je helpen om beter om te gaan met wat er speelt. Als je wil, oefenen we je feedbackgesprek. Voel je welkom voor een kennismakingsgesprek. Je zit nergens aan vast en zo’n eerste gesprek is gratis.

Wat je in ieder geval moet doen? Mijn e-boek downloaden. Zo zet je de eerste stap om voor jezelf op te komen. Maar dan wel positief, en zonder ruzie of conflicten. De handige voorbeeldzinnen uit mijn e-book helpen je op weg. 

En vergeet niet om een kijkje te nemen wat mijn een-op-een traject je kan brengen. 

Fijne werkweek!


Facebook
Twitter
LinkedIn
Email