
Een voorbeeld uit de praktijk
Boudewijn werkt al 17 jaar met veel plezier bij bedrijf Y. Na een reorganisatie had hij twee opties: weggaan met een gunstige regeling of een andere functie. Hij koos voor de nieuwe baan.
In zijn nieuwe baan moest alles sneller dan hij gewend was. Boudewijn kon maar moeilijk wennen aan de nieuwe werkzaamheden. Ook waren veel oude collega’s ondertussen vertrokken. Aansluiting vinden bij het nieuwe team lukte hem niet.
In een boordelingsgesprek vond zijn manager dat zijn werktempo te laag was, hij te veel fouten maakte en vaak chagrijnig was.
Boudewijn kreeg last van hyperventilatie en hoofdpijn, melde zich ziek en ging naar de bedrijfsarts. Die zei dat Boudewijn medisch gezien niet ziek was, de klachten werkgerelateerd waren en hij gewoon naar het werk moest.
Boudewijn vroeg een second opinion en bleef ziek gemeld. Nadat de verhouding met Boudewijns manager verslechterde, stelde de bedrijfsarts arbeidsmediation voor.
Tijdens de mediation vertelde Boudewijn dat de reorganisatie heftig was, hij zich niet erkend voelde en dat het de eerste keer was dat hij een slechte beoordeling kreeg. Ook noemde Boudewijn de onzekerheid die om de hoek kwam kijken bij het opnieuw beginnen in een nieuwe baan.
De manager vertelde dit hij dat niet wist. Hij zei dat hij de situatie ook lastig vond en niet wist wat hij ermee aan moest. De manager toonde begrip dat het hard gelach moest zijn om na 17 jaar prima functioneren opeens iets compleet anders te moeten doen en dan ook nog eens geen steun te krijgen.
De gesprekken voor arbeidsmediation gaven zoveel inzicht en begrip dat het de weg opende naar een nieuw gesprek. Dat ging over wat Boudewijn nodig had om de functie beter aan te kunnen. Boudewijn ontspande en bleek met meer ondersteuning zijn baan prima aan te kunnen.
Arbeidsmediation geslaagd!