Voorverkoop boek gestart!

Gepest op het werk

Dit boek gaat jou verder helpen om weerstand te bieden tegen grensoverschrijdend gedrag van collega's. Draag een steentje bij aan de totstandkoming en koop 'm in de voorverkoop!

Gepest op het werk

Dit boek is er voor iedereen die zich wil wapenen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer en verplichte kost voor managers die deze problematiek buiten hun organisatie willen houden. 

Ik ben Hanneke Zumker en ik ondervond aan den lijve wat een onveilige werksfeer met je doet. Je kent vast het verhaal over het lelijke eendje dat, tegen de verwachtingen in, ontdekt eigenlijk een elegante zwaan te zijn. Een lelijk eendje dat zich spartelend drijvend houdt in een vijandige omgeving, maar na verloop van tijd, met vallen en opstaan, beseft veel meer in haar mars te hebben dan haar altijd is voorgehouden. Ik kan me er wel in herkennen. Hoe precies lees je in mijn boek. 

Een zwaan heeft het vermogen haar vleugels uit te slaan, boven haar leefomgeving op te stijgen, en de wereld vanuit een ander, meer overzichtelijk, perspectief te bekijken. Hoogte ontnuchterd de geest tenslotte. En dat geldt ook voor mij. Daarom neem ik mijn lezers zo nu en dan mee de lucht in om mijn situatie vanuit een cockpit te bekijken. Want wat gebeurde er nu eigenlijk met mij in die tumultueuze tijd? Had ik zaken anders aan moeten pakken? Aan kúnnen pakken? En hoe zit het met de andere factoren in dit boek, mijn leidinggevenden en mijn collega’s? Was hun gedrag naar mij toe uniek of symptomatisch voor problemen die we ook op andere werkvloeren zien? 

Om deze vragen te beantwoorden, toets ik mijn persoonlijke situatie niet alleen aan theorieën uit verschillende wetenschappelijke velden, waaronder de psychologie en sociologie, maar ook aan theorieën uit gedrags- en managementwetenschappen. 

Ik moest om dit boek te schrijven mijn schaamte aan de kant zetten. Met de billen bloot dus.

Dat vond ik niet altijd even makkelijk. Ik worstelde met de gedachte: wat zullen anderen denken als ik openlijk deel hoe het mij werkelijk is vergaan? Zal ik als incompetent worden gezien? Of denken mensen dat het vast mijn eigen schuld was? Ik ben niet vrij van deze gevoelens en gedachten. Maar door mijn werk weet ik ondertussen wel hoe ik deze gevoelens een plekje moet geven. Hoe dan? Je raadt het al. Ook dat vertel ik je in dit boek.

Ik heb er dus bewust voor gekozen om mijn verhaal wél te vertellen.

Wat mij is overkomen, maakt juist deel uit van mijn kracht als ervaringsdeskundige. Echte verhalen over nare ervaringen op de werkvloer zijn schaars. Coachklanten vertellen me dat ze zich niet willen profileren als mislukkeling of in een slachtofferrol willen kruipen. Maar om verder te komen, heb je juist die ervaringen van anderen nodig. En bij deze deel ik de mijne. Al lezende kom je zo dicht op mijn huid, dat je het gevoel hebt dat je erbij was.

Als slachtoffer vind je (h)erkenning en krijg je tips over hoe je ongewenst gedrag stopt. Slachtoffers zijn niet de enigen die iets op kunnen steken van mijn ervaringen. Integendeel. Dit boek is nadrukkelijk ook geschreven voor anderen die naar gedrag op de werkvloer in de hand werken. Ik wil de omstanders, de stille getuigen, activeren. Te vaak kiezen zij ervoor weg te kijken uit angst, onwetendheid of ongemak. Echter, als collega’s zich verenigen en samen op de rem trappen, is dit een enorm krachtig middel om gedrag dat over de grens gaat te stoppen.

Mijn confronterende en voor velen herkenbare relaas is niet alleen een openhartige en soms komisch beschreven ontboezeming, maar belicht ook het schemergebied tussen kantoorpolitiek en ander grensoverschrijdend gedrag. Ik deel niet alleen mijn eigen ervaringen, maar geef ook wetenschappelijk onderbouwde tips aan slachtoffers, leidinggevenden en omstanders. Ik belicht wat werkgevers zouden moeten om hun mensen te beschermen.

Het boek is een must read!

Of je nu een werknemer, manager, bestuurder of gewoon geïnteresseerd bent in het verbeteren van de werkomgeving, dit boek biedt waardevolle inzichten en toepasselijke lessen voor een breed publiek.

Pesten op het werk

Over Hanneke

Ik heb het allemaal meegemaakt. Collega’s die mij opzadelden met vervelende klusjes, sarcastische opmerkingen, onterechte beschuldigingen. Collega’s die agressief en intimiderend waren. Ik voelde me ongelukkig, machteloos en dacht dat er iets mis was met mij. 

Ik koos ervoor geen slachtoffer meer te zijn. Grenzen stellen, ‘nee’ zeggen en gedrag bespreken vergde moed, maar ik slaagde erin.  

Dat geef ik graag door. Met mijn bedrijf Eigen Kracht specialiseer ik me in het vergroten van psychologische veiligheid. Dit doe ik met individuele coaching, teamcoaching en workshops. 

Als deskundige op het gebied van werkgeluk heb ik bekendheid verworven door mijn optredens in diverse media, waaronder Een Vandaag, BNR Nieuwsradio en Radio Rijnmond. 

Wees de verandering die jij zelf wil zijn!

Hanneke belicht wat managers en werkgevers zouden moeten en kunnen doen om hun werknemers te beschermen en te zorgen voor een fijne een veilige werkomgeving. 

Dit boek is er voor:

Slachtoffers

Empowerend met persoonlijke ervaringen en praktische tips, waarin je (h)erkenning vindt en manieren om ongewenst gedrag te stoppen.

Managers

Inzicht in het belang van een veilige werkomgeving, met wetenschappelijk onderbouwde tips om ongewenst gedrag te voorkomen en te bestrijden.

Getuigen

Daagt uit en roept op tot actie en moedigt aan niet weg te kijken maar een vuist te maken tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Daders

Biedt een confronterende blik op de impact van grensoverschrijdend gedrag en zet aan tot zelfreflectie en gedragsverandering.