Als bèta ben je briljant – en hoe je meer voor elkaar krijgt als jij je kwetsbaar opstelt

Coach voor ingenieurs

Als techneut bedenk ik het liefste slimme oplossingen voor onze fabriek”, kwam hij bij me. “Maar het lukt me niet om mijn collega’s met mijn project mee te krijgen.” 

Hij was als echte bèta begonnen en doorgegroeid naar de functie van manager. 

Ontwerpen en engineering doe ik niet alleen. Als ik zeg ‘het moet vanuit het MT’ blijken mijn collega’s daar geen boodschap aan te hebben.” 

Tijdens de coaching gingen we in gesprek over wat hij wilde uitstralen en we spraken over de motieven van zijn collega’s. Wat hebben zij nodig en wat beweegt hen? Hij had geen idee. 

Weten wat de ander beweegt? 

Daar kom je alleen achter als je ernaar vraagt. Je collega meekrijgen, lukt je het beste als jij ook vertelt wat jou werkelijk beweegt, je je niet groter voordoet dan je bent en je niet alleen praat over zaken die je goed afgaan. 

Je vermannen, borst vooruit en gewoon doorgaan 

Mijn klant is iemand die zich over problemen heen zet en zich vermant. Het laatste dat hij wil, is dat anderen zien dat hij het ook weleens moeilijk heeft. 

Ik ben bang dat mensen me zwak vinden en dat ze me daardoor niet capabel achten. Wat zal die ander wel niet denken? Je zwakke kant laten zien, hoort niet in een technische mannenwereld. Straks ben ik in de ogen van mijn collega’s niet meer geloofwaardig.” 

Het is een teken van kracht als jij toegeeft dat niet alles makkelijk is 

Op de werkvloer loont het om authentiek te zijn. Het is volkomen normaal om fouten te maken en het moeilijk te hebben. Als jij op je werk daarover durft te praten, voelen je collega’s zich dichter bij je en meer verbonden met jou. 

Het resultaat? 

Jullie vertrouwen elkaar meer, kijken positiever naar elkaar, kunnen meer van elkaar verdragen, presteren daardoor beter en hebben meer werkplezier. Het tegenovergestelde is ook waar In organisaties zonder verbinding en menselijkheid is het verloop erg hoog en presteren mensen slechter. 

Als je nu denkt: mooi verhaal, maar ik geloof er niet in. Bij Shell denken ze er heel anders over… 

Op een olieplatform 200 mijl voor de kust van New Orleans werkten mannen onder alle omstandigheden en stelden geen vragen. De machocultuur zorgde voor een onveilige werkplek. Ongevallen waren niet ongewoon en soms zelfs dodelijk. 

De mannen kregen een training waarbij zij leerden om hulp te vragen, zich kwetsbaar en open op te stellen. Het resultaat? Het aantal ongevallen daalde met maar liefst 84 procent en Shell produceerde meer vaten olie tegen lagere kosten. 

In teamcoaching zie ik de kracht van kwetsbaarheid ook

Teamleden vertelden me last te hebben van het soms kribbige gedrag van hun manager. Dat durfden zij niet tegen hem te zeggen. Ik wel. Na een gesprek met mij was hij er meteen voor om zelf zijn onhebbelijke gedrag aan het team te bekennen. Niet alleen gaf hij zijn tekortkomingen ruiterlijk toe, ook vroeg hij het team in het vervolg hem feedback te geven, zodat hij meer zicht kreeg op zijn blinde vlekken. 

Die stoere actie zorgde er – vrijwel meteen – voor dat het team open naar elkaar was en over hun eigen gedoe. Achteraf hoorde ik dat het de opstelling van de manager was waardoor het team zich gehoord en veilig had gevoeld. De hernieuwde samenwerking is tot nu toe veelbelovend. 😉 

Zien hoe jij open en kwetsbaar bent, maakt een groot verschil 

Ook mijn klant ging het experiment aan. Naast werk gerelateerde vragen als “Waar loop je tegenaan bij…” of “Hoe gaat het met jou met project X”, begon hij ook over zijn privéleven. Hun gesprek werd pas echt interessant toen hij vertelde wat er werkelijk in hem omging en waar hij in zijn werk moeite mee heeft… 

We blijken beide een passie voor Sparta te delen. In het werk heeft hij het ook knetterdruk en staat hij net als ik onder druk. Hij zei dat zijn vrouw pas haar baan verloor en hij spanningsklachten heeft. Die extra opdracht vanuit het MT voelt als een enorme zware belasting. Nu ik dat weet, heb ik meer begrip voor hem en kan ik er rekening mee houden”, legde hij me uit. “Het werk loopt beter nu ik het niet meer alleen over de inhoud van ons werk heb.” 

Laat jij anderen alleen het perfecte plaatje zien? 

Dan krijg je van anderen ook niet te zien wat er bij hen echt leeft en mis je de verbinding. En die verbinding maakt nu juist dat je met je collega beter samenwerkt, omdat je elkaar niet alleen beter begrijpt, maar ook erkent wie je echt bent. 

Je maakt voor anderen het verschil! 

Verbinding met je collega’s maken en goede resultaten behalen, gaat niet over modellen of briljante oplossingen. Het gaat over de mensen zelf. Je hoeft heus niet de diepste krochten van je ziel bloot te leggen. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je ook gewoon een mens bent met ups en downs. Zo maak je het voor je collega’s gemakkelijker om zich ook open te stellen. Je zult merken dat anderen positief reageren op je verhaal én ontdekken dat zij hun eigen verhaal hebben. 

Ga jij met anderen in gesprek? 

Praat jij met de mensen om je heen? Met je familie? Of je vrienden? Maar dan ook écht en niet alleen over de ‘lichte’ dingen? Het is zo waardevol om juist ook met elkaar in gesprek te gaan over andere onderwerpen. Om dingen uit te praten. Om te ontdekken hoe anderen tegen een situatie aankijken.  

Echte verbinding begint bij de mensen die je dierbaar zijn

Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven van de ander en ziet al snel dat je meer gemeen hebt dan je dacht. Deel vaker iets persoonlijks met anderen en zie wat voor gesprek het je oplevert. Het kan zomaar een bijzondere ervaring worden. 

Ik kan je vertellen dat ik al decennia samen ben met zo’n leuke bèta. Sinds hij meer bezig is gegaan met zijn EQ zijn we veel meer met elkaar in verbonden is het alleen maar leuker geworden 😉 Ben je nog niet overtuigd? Kijk dan eens de Tedtalk van Brené Brown

Waren mijn tips nuttig voor je? Laat je het me weten? Ken jij mensen die mijn tips goed kunnen gebruiken? Deel dan dit artikel! Loop je vast met je werk? Maak dan gebruik een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Of kijk eens wat je van jezelf herkent bij mijn aanbod voor ingenieurs.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

 

 

 

 

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print