Overlopen van de stress omdat je alles nog wil afronden

Alles nog even afronden

Esther staat bij haar collega’s en pakt een wijntje van de bar. Haar baas heeft een nieuwjaarsborrel georganiseerd. Ze sluit haar ogen om extra te genieten van het eerste slokje. Terwijl ze het wijnglas op haar onderlip zet, stromen allerlei gedachten binnen. Wat is er nou allemaal gebeurd de afgelopen maanden? Waarom heb ik me zo gespannen gevoeld? Hoe kan het dat de tijd zo snel voorbij is gevlogen? 

Hoe komt het dat we ons zo druk maken als het nieuwe jaar nadert?

1. Je wil alles nog even snel afronden

Herken je dat je het fijn vindt om alles dat je op je bordje hebt nog even snel af te ronden? Dit betekent concreet: alle last minute taken snel doen, die ene klant toch nog even contacten en het softwareprogramma last minute vernieuwen. Het voelt daardoor dus nóg drukker dan normaal op je werk. Ondertussen gaat thuis alles ook gewoon door. Het huishouden, de boodschappen, de hond die naar de dierenarts gebracht moet worden en ga zo maar door. Daarbovenop maak je overuren want de kerstdagen staan voor de deur. Je to-do lijst is nog langer dan normaal. Druk, druk, druk… Je zou nog net geen vleugels krijgen… 

Dat álles nú vóór het nieuwe jaar af moet, is een illusie. 

Waarom ben je zo streng tegen jezelf? Waarom moet álles voordat het nieuwe jaar af zijn? Het antwoord weet je vast wel: het voelt zo opgeruimd. Maar sta eens even stil bij hoeveel extra stress het je bezorgt? In deze maand die van zichzelf ook al veel kopzorgen meebrengt? Is het dan nog zo’n goed plan? Als je de taken in januari afrondt, is het toch ook prima? Het is gewoon een kwestie van je verwachting bijstellen en de focus leggen op je mentale welzijn.

2. Je bent te kritisch en je voornemens zijn onrealistisch

Aan het begin van 2022 heb je jezelf een aantal doelen gesteld die je wilde waarmaken. Maar die heb je niet kunnen halen. Misschien kwam je te laat in actie of kreeg je te maken met situaties die je voorrang moest geven. Daar baal je ontzettend van. Je had tegen jezelf gezegd dat je de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt zou nakomen. Daardoor ben je in deze decembermaand begonnen aan een inhaalslag. Met een bloedgang wil je je doelen toch nog afronden. 

Wat helpt? Niet zo kritisch op jezelf zijn! 

Je hebt gewoon volgend jaar nog. Hoe fijn is dat. Natuurlijk is het goed om de afspraken die je met jezelf hebt ook daadwerkelijk na te komen. Maar nu zo aan het einde van het jaar zijn er andere prioriteiten. Wat dacht je van gewoon ontspannen 2022 afsluiten? Ik zou met meer realisme naar je doelen kijken. Leer van vorig jaar en wees niet te kritisch. Stel haalbare doelen. Want zoals je zelf ook wel weet: jezelf belonen, geeft je veel meer geluk dan jezelf straffen. En de kans dat je een realistisch doel haalt, is vele malen groter dan het behalen van een onrealistisch doel. Bedenk daarom hoe haalbaar jouw doel in de eerste plaats was. Ik hoop dat je daaruit concludeert dat je jezelf wat rust mag gunnen.

3. De kerstdagen: het moet perfect zijn

We rushen door de winkelstraten om last-minute cadeautjes te vinden. We hebben al helemaal geen tijd om kerstkaartjes te schrijven. Feestjes geven is nog wel leuk, maar al dat gedoe is teveel. Oh, en dan moeten we die kerstboom nog van zolder halen… Het is allemaal niet simpel. Je vliegt alle kanten op. Je schoonfamilie komt morgen langs en je moet na je werk nog het hele huis schoonmaken, boodschappen doen, drie gerechten klaarmaken, cadeautjes inpakken… 

Heb jij ook al last van decemberstress? 

Je maakt je kinderen zijn echt niet blij met een culinaire maaltijd als jij alleen maar stress uitstraalt. Met kerst moet alles perfect zijn, lijkt het. Maar dat is toch ook een illusie als jij vervolgens afgedraaid bent? 

Precies! Het hoeft dus helemaal niet perfect te zijn 

Want tenslotte draait kerst om liefde en familie. Het maakt niet uit wat we eten, welke cadeautjes we krijgen, zolang we maar met onze geliefden het samenzijn vieren. En als jij daar dus als kip zonder kop bijloopt, heeft dat dus geen zin. 

En met een kijk op de tijden van nu: breng jezelf niet in geldproblemen door te denken dat je het meest bijzondere cadeau en het beste vlees moet kopen. Het gaat om het gebaar. Maak écht gebruik van de kerstdagen. Pak een goed boek, zak lekker weg in je bank en doe een warm plaid over je heen. Zet Home Alone op voor de kids en geniet écht even van je rust. 

En besef hoe mooi het leven is, zonder al die poespas. Onthoud: De wereld is niet vergaan in 2022 en zal nu dus ook niet vergaan. Verschuif de opdrachten die je niet redt naar januari. Kies voor een makkelijk gerecht, zodat je meer tijd voor jezelf hebt en stel voornemen op die jij makkelijk redt in 2023. En zo niet: dan haal je die in 2024.

Who cares?

Ik heb dit jaar helemaal al geen boom gekocht. Geen gedoe met kerstversieringen. Ik ga er een weekje tussenuit. Met mijn gezin de sneeuw opzoeken. Met elkaar op de piste en tijd met elkaar doorbrengen. Ontspanning en plezier. Diepgaande gesprekken. Daar komen we toch voor in dit leven? Ik in ieder geval wel.

Ik wens je alle goeds voor het nieuwe jaar. Vol met liefde en voorspoed. En laat het wonder van de kerst je huis verwarmen.

Heb je hulp nodig?

Kom dan in het nieuwe jaar bij me langs voor een kennismakingsgesprek. Kijken we samen hoe het volgend jaar beter kan. 

Wil je nu meteen aan de slag?

🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print