Durf dapper op je werk te zijn!

Durf je mening op je werk te geven

Je mening geven op je werk tijdens een vergadering of stilzwijgend achterin de zaal zitten? Als jij je mond houdt omdat je bijvoorbeeld bang bent afgebrand te worden, heb je een extra portie moed nodig. 

De kern van mijn coaching is dat jij je in jouw organisatie psychologisch veilig voelt dat jij je mening geeft of dat jij zoveel vrijheid in jezelf voelt om te zeggen wat je denkt.

Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het besluit dat je mening belangrijker is dan je angst.

Moed vraagt van jou dat je genoeg vertrouwen in jezelf hebt, dat je weet dat je waardevol bent en dat je opvattingen ertoe doen. 

Je leest het allereerste blog dat ik schreef…  

Laten we massaal boos worden als de vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd

…“Wij zijn Charlie, wij zijn Charlie”, klonk het in Rotterdam na de krachtige woorden van onze burgervader Ahmed Aboutaleb…

De vreselijke moord op twaalf Franse cartoonisten en journalisten raakt elke burger in landen waar de vrijheid van meningsuiting het hoogste goed is. 

En dus ook mij ​

Wat was ik geschrokken toen ik de eerste berichten las. Dappere medewerkers van het blad Charlie Hebdo gingen ondanks eerdere aanslagen door met het publiceren van satirische cartoons, maar moesten dit met hun leven bekopen. 

Een duidelijkere boodschap dat spotten met de islam vergaande consequenties kan hebben, is er wat mij betreft niet. Hartverwarmend vond ik het om te zien dat we massaal met onze eigen spotprenten de straat op gingen, ze publiceerden op Facebook en twitterden. Dat is wat mij betreft ook de link met coaching. Professionals die op hun werk hun grenzen aangeven en een vuist maken voor de democratie.

“Als de vrijheid wordt bedreigd, laten we ons nog luider horen, luider horen en LUIDER HOREN”, benadrukte Aboutaleb in Rotterdam. 

Wat mij betreft gaat het erover dat je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil, mag doen en zeggen wat je wil. Coaching door je eigen burgemeester uit Rotterdam en al die anderen die zich durven uitspreken, laat zien waar we als samenleving voor staan. We moeten alles tegen elkaar kunnen zeggen zolang je dat maar op een respectvolle manier doet. Dus vertrouw in waar jij voor staat. Sta open voor input van anderen. Zij laten je wegen zien, die misschien niet bij je opgekomen waren.

Ook als je kritisch bent over je collega

Dapper durven zijn, dat kunnen we niet alleen toedichten aan een select groepje journalisten, maar daar moeten we allemaal voor kiezen. De vrijheid van meningsuiting gaat ook over de keuzes die jij maakt in je leven, waar jij voor staat en welke stappen jij neemt. 

Ook jij kunt ervoor kiezen Charlie te zijn en zelf dappere beslissingen te nemen. Op alle gebieden in je leven luisteren naar je hart. Uit je comfort zone stappen en je zekerheden loslaten. 

Je suis Charlie!

Als je geen risico wil nemen en je in een keurslijf laat persen, wordt het heel lastig om met bevlogenheid te doen wat je wil en je stem te laten horen. 

En vergeet niet: een mens lijdt vaak het meest van het lijden dat hij vreest. Dus laat je niet bang maken. Zeg JA voor de vrijheid, altijd en overal!

Ik zeg JA voor de vrijheid! 

De aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo gebeurde op 7 januari 2015 waarbij 12 mensen hun leven verloren. 

Hoe kan ik je helpen?

🔥 Boek een kennismaking. Wat ik leerde over hoe je je mening geeft en voor jezelf gaat staan, geef ik met plezier door aan jou.

🔥 Weet je zeker dat ergens anders wil werken? Download het 1ste hoofdstuk van mijn loopbaanwerkboek met testjes, vragen en tips.  

Ga voor goud en krijg zakelijk zelfvertrouwen!

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print