Negatieve gedachtes over jezelf? Zo kom je definitief van negatieve overtuigingen af!

Kom voor goed van je negatieve overtuigingen af

Negatieve overtuigingen zijn hardnekkig. Door er een project van te maken, kom je van de negatieve gedachtes af. Ik leg je uit hoe je dat doet en je voor goed afrekent met de negatieve gedachten die je over jezelf hebt. Want laten we eerlijk zijn: helpend zijn ze niet!

Negatieve overtuigingen zijn hardnekkig

Ik was er tot na mijn veertigste van overtuigd dat ik dom was. Ik heb veel klanten die dat ook over zichzelf denken. Ze kloppen dan bij mij aan omdat ze niet van baan durven te wisselen of niet aan een opleiding beginnen omdat ze onterecht denken dat ze daarvoor niet slim genoeg zijn. Zo’n nare gedachte dragen ze vaak al decennia met zich mee.

Je hoort hoe je zo’n overtuiging doorbreekt

Als je negatief over jezelf denkt, ontbreekt het je vaak aan zelfvertrouwen. Angst voor afwijzing, afkeuring of kritiek doen ook een duit in het zakje. 

Je overtuigingen ontstaan door: 

  • iets wat je in je verleden meemaakte 
  • wat de omgeving van je vraagt 
  • gewoontes, normen en waarden 

Negatieve overtuigingen zijn als een selffulfilling prophecy

Hoe vaker je de bevestiging krijgt dat je overtuiging waar is, hoe sterker deze er bij je van binnen in wordt gebeiteld. Totdat het de waarheid voor je is. 

Dan klinkt dat ongeveer zo: 

Anderen zien niet wat ik allemaal doe 
Ik ben het niet waard 
Ik doe het niet goed genoeg
Ik moet mezelf bewijzen 
Ik moet het alleen doen
Iedereen moet mij aardig vinden 

Zie je ook hoe vaak het woord MOETEN of NIET in deze zinnen voorkomen? Geloof me als ik je vertel dat jij degene bent die deze nare dingen tegen jezelf in gedachte zegt? Hiermee breng en hou je jezelf in een negatieve spiraal waardoor je jezelf ongelukkig denkt. Je overtuigingen zijn geen feiten.

 

Hoe kun je gezonder gaan denken?

Je kunt anders naar je zelf kijken als jij jouw gedachten niet als feiten bestempelt, maar als een blik op de werkelijkheid. Doordat jij jouw gedachten als waar hebt verklaard, ben JIJ degenen die jezelf pijn doet. Helpt het als ik je de tip geef je gedachten niet te zien als DE WAARHEID, maar als een verhaal dat jij aan jezelf vertelt? Mijn advies aan jou is om bewust 180 graden de andere kant te gaan OMDENKEN. 

Het gaat erom dat je stopt met het verhaal dat jij aan jezelf vertelt en kiest voor een nieuw verhaal. De andere kant op denken, OMDENKEN, is een keuze. De beste resultaten bereik je als je jouw nieuwe verhaal heel regelmatig aan jezelf vertelt. Dus elke keer als jij een nare of onplezierige gedachten hebt, je boosheid, verdriet of frustratie voelt, kies er dan voor om dat andere verhaal te vertellen. 

De onderstaande opdracht is er eentje om de tijd voor te nemen en echt even voor te gaan zitten. Concentreer je op de negatieve gedachten die je over jezelf hebt en geef eerlijk antwoord op deze vragen: 

  1. Wat zijn je gedachten? Wat is er gebeurd? Welke beelden zie je? Wat hoor je? 
  2. Is het waar wat je denkt? Weet je echt voor 100% zeker dat het waar is wat je denkt en heb je er (juridisch) bewijs voor? Of zou het (ook al is het maar voor 1%) onwaar kunnen zijn? Wat zou een rechter zeggen? 
  3. Welke emoties heb je door je gedachten? Bijvoorbeeld: angst, verdriet, schaamte, woede of walging? En voel je dat ook ergens in je lichaam? Waar? Hoe voelt dit? 
  4. Hoe behandel je jezelf als je je gedachten gelooft? Doe je ogen even dicht en bedenk hoe jij je dan gedraagt. Wat doe je dan of wat doe je juist niet? 
  5. Hoe werk je jezelf met je gedachten tegen? Doe je jezelf tekort? Bekritiseer je jezelf? Hou je jezelf klein? Put je jezelf uit? 
  6. Wie ben je zonder deze gedachten? Welke nieuwe positieve gedachte kun je formuleren? Kun je je gedachten omkeren? Wat is realistischer om te denken en zou die rechter dat wel goedkeuren? Bedenk iets waar je blij van wordt, je rust geeft of je aanspoort om in actie te komen. Welke positieve dingen brengt die nieuwe gedachte je? En welk gevoel krijg je van deze nieuwe gedachte? 
Duurzaam omdenken

In mijn coachpraktijk vraag ik mijn klanten om twee à drie weken bij te houden wat ze zoal denken. Elke keer blijkt dat het vaak DEZELFDE gedachten zijn die ze maar steeds blijven herhalen. Of een variant daarvan. Daarom zetten we alles wat er zoal in gedachten langskomt en de antwoorden op de bovenstaande vragen in een schema. Ik heb een klant die er een Excelletje van aan het bouwen is. 

Duurzaam OMDENKEN lukt het beste als jij ook een schema maakt, uitprint, in een transparantje stopt en meeneemt als je op stap gaat.

ALTIJD.MEENEMEN.DUS.

Elke keer als jij je overtuiging (of iets dat erop lijkt) in gedachten voorbij hoort komen, pak jij je schema erbij. Lees wat je zelf hebt geschreven toen je met een realistische bril keek en volg die redenatie. Dit doe je net zolang totdat die nare gedachten uit jouw geest verbannen zijn.

Hoe deed ik het zelf?

Ik startte met kijken naar wat er speelde ik mijn leven toen mijn overtuiging begon. De slechte cijfers die ik haalde en de makkelijkere sommen die ik kreeg waren de kiem voor de gedachte dat ik mezelf dom vond. 

Mijn moeder sliep elke dag uit waardoor ik met een lege maag en zonder pauzehap naar school ging. Daar mocht ik nergens aan meedoen, wilde niemand naast me zitten, werd ik belachelijk gemaakt. Eenmaal thuis ontplofte mijn moeder om het minste of geringste. 

Bij het beantwoorden van de 6 vragen kwam ik erachter dat ik als kind vooral bezig was geweest met overleven. Het zonk in dat mijn schoolresultaten achterbleven omdat ik me doorlopend angstig voelde en dat dat het leren in de weg stond. 

Dat en alle andere dingen die mij deden denken of die een trigger voor me waren dat ik dom was, zette ik in een schema. Elke keer als ik dacht dat ik dom was, las ik wat had geschreven hardop aan mezelf voor. Na een paar maanden merkte ik dat het rustiger in mijn hoofd werd. 

Twee jaar lang heb ik dat schema overal waar ik heenging meegenomen. Ik kan nu echt zeggen dat de overtuiging, dat ik dom ben, uitgedoofd is.

Ga jij ook realistischer naar je overtuigingen kijken?

Door de stappen te volgen die ik je in dit blog heb verteld, lukt het zeker weten om je negatieve overtuigingen om te buigen. Het trainen van je brein werkt net zoals het trainen van spieren. Door je eigen antwoorden steeds opnieuw te lezen, worden deze gedachten steeds krachtiger en sterker. Je zult merken dat je negatieve overtuigingen verder en verder naar de achtergrond gedrukt worden. 

Ik zeg: ga ervoor en vergeet niet dat jij een mening makende machine bent. Als je de ene kant op kunt denken, kun je dat ook de andere kant op doen.

Wil je meer weten over hoe je overtuigingen ontstaan? Of hoe je ze in stand houdt? Lees hier het blog dat ik erover schreef en wat je er nog meer aan kunt doen.

Of luister mijn podcast op Radio Rijnmond over hoe je negatieve overtuigingen doorbreekt terug.

Snel hulp nodig?

Ik help je met persoonlijke coaching. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgsprek. Ik stel je vragen die je helpen om beter om te gaan met wat er bij je speelt. Je eerste afspraak is gratis. Je zit nergens aan vast.

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Bronnen: 

De biologie van bevriezen 
Boek: Verlamd van angst door Agnes van Minnen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print