Hoe je die klus wel klaart ook al ben je doodmoe

Geen zin in werk

Iets op je werk maar niet kunnen afmaken of tegenzin om eraan te beginnen? Waardoor komt dat toch? Dat kan aan veel dingen liggen. Ik noem wat dingen die ik in mijn praktijk vaker hoor:

  • Ze klus of taak is te lastig 
  • Je bent heel erg moe 
  • Je werkt al een paar dagen non-stop en je hersenen kunnen niet meer – Je slaapt slecht
  • De strategieën om je klus af te maken zijn niet handig
  • Als je diep van binnen kijkt ben je uitgekeken op je werk of organisatie. 

In dit blog gaan we samen op onderzoek uit en krijg je dé manier om je werk gedaan te krijgen. 

Laten we er eens induiken...

Al scrollend ging ik door de nieuwsfeeds van Facebook en LinkedIn. Even kijken naar de belevenissen van bekenden en helaas ook van mensen die ik hélémáál niet ken. En checken hoe vaak mijn eigen bericht was geliked en welke reacties ik had gekregen. 

Vluchten in nutteloos entertainment

Voor je het weet, ben je een uur verder. Natuurlijk snap ik zelf ook wel dat je dag starten met social media – er te vaak te lang op zitten – niet dé manier is om in actie te komen. Maar toch zat ik er met mijn tweede kop koffie nog steeds op. Ik had net vakantie gehad. 

Gevoelsmatig er nóg niet aan toe zijn om te gaan werken. Dat zelfs de muren interessanter zijn dan je werk. Ken jij dat ook? 

Jezelf te lang te veel pushen… 

Op 24 december deed ik het landelijke theorie-examen Mediation. Geslaagd met vlag en wimpel. Dat deed ik niet even zomaar tussendoor. Als zelfstandig ondernemer ben je al nooit klaar en nu moest ik ook nog studeren. Ik was of aan het werk geweest of ik had in de boeken gezeten. 

Lange lange dagen… 

In de avonden ging ik – uiteraard – door. Om in de laatste weken nog even een eindspurt te maken. ’s Morgens als ik opstond voelde ik het wel degelijk, maar ik negeerde het. Ik had te veel te doen… 

Het liedje van Herman van Veen dreinde door mijn hoofd: 

Opzij, opzij, opzij, ik heb ongelofelijke haast.
Ik moet rennen, vliegen, springen, duiken, vallen….
opstaan en weer doorgaan… 

Als mijn klanten dit doen, kunnen ze van mij flink tegengas verwachten. Maar nu? Bleek ik niet roomser dan de paus. 

De prijs? (EN ja… je betaalt ALTIJD een prijs) 

Ik betaalde ‘m op de eerste dag van de vakantie. In plaats van dat ik kon genieten van de kerst voelde ik me afgepeigerd. Lekker eten is mijn meest favoriete bezigheid. Voor het gemak had ik de kerstbox van HelloFresh besteld. Werden de boodschappen gehaald en kon ik zonder stress de kerst ingaan. 

Rond een uur of 5 opende ik vol verwachting de box die ik blind had besteld. Bleken we niet alleen stoofvlees te hebben dat lang moest sudderen, maar waren de recepten behoorlijk bewerkelijk met tussengerecht en al. In plaats van gemak kreeg ik een waslijst aan taken. Kruiden snijden en aardappels schillen, dat ging nog wel. Bij het maken van de kaasstengels haakte ik af. 

Mijn beste optie? De kinderen – mijn man was al volop aan het koken – om hulp vragen. Dat werd door mijn 3 pubers en de jongste telg niet zo enthousiast ontvangen. Toch waren we een goed team en zetten we met z’n zessen in anderhalf uur een prachtig kerstdiner op tafel. En ik? Inmiddels voelde ik me nog brakker. 

Herken je de seintjes van je lichaam? Ga niet door en trap op de rem! 

Kerst of niet: ik besloot toe te geven aan mijn moeheid. Tweede kerstdag deed ik een ‘middagslaapje’ van 4 uur. Ze moesten me wekken. Mijn vakantie was gevuld met makkelijke maaltijden, lange wandelingen en bankhangen. Social media liet ik even links liggen. 

Niets doen?
Niets hoeven?
Het deed me goed! 

Mijn ervaring is dat als je luistert en toegeeft aan je moeheid – je niet doorholt – je je als vanzelf weer fit gaat voelen. Je vóélt het vanzelf als je genoeg hebt geslapen en bijgetankt. Zo ook voor mij. Alleen had ik dat zelf net iets eerder kunnen doen. 

Ik had mijn vakantie vooral moeten gebruiken om op te laden. Het was dus ook geen wonder dat ik daarna nóg geen zin had om meteen weer serieus aan de slag te gaan. Na een blik te hebben geworpen op mijn to-do-lijst zonk de moed me in de schoenen en was ik een beetje overweldigd. 

Bijgetankt zijn is geen garantie om na je vakantie weer zin te hebben Wat moet je dan? Je moet toch weer aan de slag Wachten totdat je wel zin hebt? Dat kan lang duren. 

Beter is je te realiseren dat je die motivatie niet nodig hebt. Je hoeft niet positief te gaan denken. Accepteer het als een voorbijgaand obstakel. En begin met een kleine klus. Ook al heb je nog steeds geen zin. 

Ik legde mijn iPhone in een andere kamer. Splitste mijn grote taken op in kleinere stukjes, maakte er een kleurrijk schema van, printte ‘m uit en begon met de eerste taak van mijn lijst. In mijn planner schreef ik elke keer – maar dan ook echt elke keer – de klus die ik had volbracht. Op papier zien wat ik op die eerste dag had gedaan, gaf me genoeg voldoening dat mijn motivatie ermee terugkwam. 

’s Avonds toen mijn man thuiskwam vertelde ik ‘m wat ik allemaal had gedaan. Dat gaf me nog even die extra boost. Ik sloot de dag af met een goed glas rode wijn. Voor mij geen dry januari. 

Terug naar jou 

Gebruik deze 5 tips om als je een keer geen zin hebt en je je werk gedaan wil krijgen: 

  1. Verwacht niet te veel van jezelf. Maak een belrondje, plan geen afspraken of vergaderingen in en praat bij 
  2. Lees daarna pas je e-mails en begin bij de meest recente. De kans is groot dat je eerdere mailtjes kunt skippen 
  3. Maak in je lunchpauze een wandeling en let bewust op wat je onderweg ziet. Dit geeft je energie en brengt je stemming omhoog 
  4. Zet je favoriete muziek op. Niet alleen word je er positiever van, ook helpt het je om productiever te worden 
  5. Gebruik de Pomodoro-methode en verhoog je productiviteit en concentratie. Ik heb voor je uitgewerkt hoe je ‘m gebruikt 

Wat je vooral niet moet vergeten?

Het ALLERBELANGRIJKSTE vind ik dat je iets leuks doet als je met je werk klaar bent. Of gewoon tussendoor. Doe in je gewone leven wat je in je vakanties leuk vindt. Dansen, wandelen, fietsen, lezen kan elke dag. Maak er bewust tijd voor. 

Ik ben benieuwd wat je met mijn tips gaat doen. Blijft het maar niet lukken? Vraag jezelf dan af of je nog wel op de juiste plek zit. 

Je leest het in deze blogs: 

Echt niet terug naar je werk willen? 

Hoe je beslist of het tijd is om te gaan? 

Wil je serieus werk maken van je tegenzin? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgsprek voor persoonlijke coachingJe zit nergens aan vast en is je eerste stap al wel gezet. 

Is geen zin hebben iets van je hele team?

Overvolle mailboxen, telefoontjes die jullie concentratiewerk verstoren en afspraken die tegelijk zijn ingepland? Tijdens een inspirerende teamdag zoom ik in op hoe jullie de werkdruk kunnen verlagen en het werk zo inrichten dat jullie er wél energie van krijgen. Mijn aanpak ervoor zorgt dat jullie weer grip je werk krijgen.  

Gedoe op je werk of werkvloerfrustraties? Je maakt ze soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print