Hoe ga je ermee om als je geen steun van manager krijgt?

geen steun van je manager

Steun van je manager maakt je niet alleen mentaal weerbaarder en sterker, maar ook gezonder. Geen betrokkenheid vanuit het management zorgt voor gevoelens van eenzaamheid.  

Lees hoe je dit tackelt en voorkomt dat je betrokkenheid met je werk tot onder het vriespunt daalt. 

Ik kreeg een manager die me geen rugdekking gaf

In een ideale wereld heb je een fantastische manager die je helpt, zodat je in je werk slaagt. Hij geeft je het gevoel dat je werk en jij als persoon worden gewaardeerd. 

Zo’n geweldige manager had ik. Hij gaf me het gevoel dat ik er mocht zijn. Voor wie ik was met al mijn onvolkomenheden.

Hij maakte voor mij het verschil

Ik vond het ooit lastig om met mijn collega’s in gesprek te gaan als mijn grenzen werden overschreden. Dan kwam ik bij hem zeuren. In plaats van dat hij mijn probleem oploste of voor me in de bres sprong, moedigde hij me aan om zelf in gesprek te gaan met die bewuste collega. 

Weet je wat hij zei?

“Als het je niet lukt, ben ik er om je op te vangen. Maar probeer het eerst zelf eens.” 

Doordat hij me stimuleerde en veiligheid bood, kon ik stappen maken. Ik leerde hoe je je grenzen bewaakt zonder de relatie met je collega te schaden. Ik ontdekte dat collega’s meer respect voor je krijgen als je wél voor jezelf gaat staan. Door op een constructieve manier het gesprek aan te gaan en jezelf bloot te geven, krijg je juist een beter contact.

Wat mijn manager beloofde, deed hij ook.

Ik werkte op een communicatie-afdeling en daarmee is vaak gezeur. Iedereen heeft namelijk verstand van communicatie. Beleidsadviseurs, die je als uitvoeringsdienst zien en vertellen dat enkel een foldertje om bewoners te bereiken een prima plan is, of in discussie gaan over de te hanteren huisstijl, zijn geen uitzondering. 

Om hier tegenin te gaan en tegelijkertijd je positie in de organisatie te kunnen handhaven, heb je soms steun nodig van je manager. Die van mij zette me in het zadel als het lastig manoeuvreren was en ging dan als een huis achter me staan zodat het bestuur, het management en collega-afdelingen wisten dat ze niet om me heen konden. 

Door zijn vertrouwen kwam ik steeds meer in mijn kracht te staan en werd mijn bijdrage aan het realiseren van beleid groter en groter. 

Mooi verhaal tot nu toe. 

Maar je kent me… 

Er is een rauw randje. 

Mijn manager kreeg een andere baan… 

Ik kreeg een vervanger die vriendelijk, innemend en gemakkelijk in de omgang was. Met hem kon je prima lunchen. Hij was harmonieus en vredelievend. Hield van gezelligheid. 

Maar als er problemen waren, een beslissing moest worden genomen of ik een lastig voorstel moest verdedigen was hij er niet. Ook als er verschillen van mening waren over hoe iets gedaan moest worden of ik het zelf ook niet wist, sprak hij zich niet uit. 

Bij tegengas vanuit de organisatie of als zijn mensen issues hadden met andere afdelingen dook hij en was hij verdwenen. Als het erop aankwam, steunde hij me niet. Ik bevond me in een onmogelijke positie en stond er alleen voor. 

Is dit ook voor jou herkenbaar? 

Doordat de betrokkenheid ver te zoeken is, voel jij je ellendig. Je bent als een roepende in de woestijn die geen antwoord krijgt. Doordat er niemand achter je staat, stagneren je projecten of hangen ze alleen van jouw slimme interventies af.

Het voelt eenzaam als je manager nooit jouw kant kiest. Of een keer samen kwaad met je is.

Hoe ga je daarmee om? 

Allereerst is het belangrijk dat je weet waar zijn gedrag vandaan komt. Vaak is het probleem dat hij niet met conflicten overweg kan. Hij vermijdt moeilijke gesprekken en beslissingen. Hij wil geen conflict met jou, niet met zijn manager of de directie. Dus als je hem vraagt om budgetuitbreiding voor je te regelen, doet hij dat gewoon niet. Hij neemt genoegen met een ‘nee’ zonder zich te verdedigen.

Als je managers zo is in hart en nieren verander je dat niet 1,2,3. Een eerlijker antwoord heb ik niet voor je. Je moet het doen met de oplossingen hieronder.

Oplossing 1: ga het gesprek aan

Ik adviseer je om van je hart geen moordkuil te maken. Denk aan de ergernis en stress die het je scheelt als dit verandert. Bewaak je grenzen. Hoe lang wil je dit laten gaan? 

Denk ook aan het belang van de organisatie als geheel. Je manager is zich misschien gewoonweg niet bewust van zijn of haar gedrag. Mijn ervaring is dat als je met een positieve insteek vertelt hoe je dingen ervaart en je je kwetsbaarheid toont, je de relatie met je collega’s in de meeste gevallen juist verbetert. 

Luister naar wat de ander beweegt en vertel wat het met je doet. 

Best spannend om het gesprek aan te gaan. Daar help ik je graag bij 😉 

In dit blog geef ik nog een paar gratis tips: 

Hoe geef je feedback aan je leidinggevende zelfs als je bang bent daarna ontslagen te worden?

Oplossing 2: zoek je steun elders in de organisatie

Zoek geestverwanten met wie je wél kunt praten. Collega’s die met aandacht naar je luisteren en met je meeleven. Als jij je verhaal kwijt kunt, maakt dat jouw emotionele druk minder en kom je gemakkelijker bij jezelf. Dus zet je hart open. 

Maar let erop dat je jouw collega’s niet meesleurt en zij jouw probleem niet op hun nek hoeven te nemen.

Oplossing 3: zoek een andere baan

Als je het gesprek aan bent gegaan en het niet verandert, heb ik maar één oplossing… Dat je op zoek gaat naar een andere baan. Er wacht een organisatie waar jij wel goed tot je recht komt. 

Echt waar. 

Bescherm jezelf tegen nog meer onheil: zowel op geestelijk als lichamelijk gebied. Geloof me: als je echt wil en op zoek gaat naar een plek die bij je past, ga je ‘m zeker vinden. 

Jij verdient beter! 

Lees dit blog er anders eens op na: 

Hoe je beslist of het tijd is om te gaan 

Hoe het met mij afliep? 

Ik ging in gesprek met mijn leidinggevende. Dat hielp niet. We kregen geen ruzie of zo, maar er veranderde ook niets. Ik was degene die me steeds meer alleen voelde. Daarbovenop nam hij een paar nieuwe mensen aan met wie ik zachtjes uitgedrukt totaal niet klikte. Mijn afdeling voelde steeds meer als een D-plek voor mij. Kortgezegd: een plek waar je op je hoede moet zijn met onbetrouwbare collega’s. 

Hier lees je wat A-spelers zijn en hoe je die vindt 

Ik zei mijn vaste baan op en begon voor mezelf. Ik mag nu zelf kiezen met wie ik samenwerk. Ik lieg niet als ik je vertel dat ik dat heerlijk vind. Alles wat ik leerde over hoe je uit kan blinken in een politiek bestuurlijke omgeving – ik heb er zeventien jaar met succes mee kunnen oefenen – en hoe je diplomatiek je grenzen aangeeft, geef ik nu door aan jou. Als ik met mijn bedrijf eraan kan bijdragen dat jouw professionele leven leuker, fijner en meer ontspannen – medemenselijker – wordt, ben ik een blij mens. 

Dus ja, voor een manager die je niet ondersteunt en ontwijkend gedrag vertoont… daar heb ik geen pasklaar antwoord op. 

Helaas…

Gelukkig heb ik voor veel andere irritante
collega’s wel een aanpak die meteen werkt.

Ik vertel het je in mijn masterclass

Zacharias Zeikerd. Berend Bokito. Simon Serpent, Of Zwelgje. Theo Teek. Op bijna elke werkvloer loopt er wel eentje rond. Ja, geef maar toe, er schiet je nu vast gelijk een collega te binnen. Hoe je daarmee omgaat, hoor je in mijn masterclass die ik 1 keer per maand geef.

Je krijgt muziekfragmenten te horen waarin je die lastige collega herkent en je beantwoordt interactieve meerkeuzevragen. 

Dit is wat de deelnemers erover zeggen:

“Het was voor mij een erg leuke en leerzame ervaring. De muziek was een goede afwisseling. Fijn dat er interactie met de andere deelnemers was. De tijd is om gevlogen. Ik heb veel aantekeningen gemaakt en er veel van opgestoken. Blij dat ik niet de enige ben met soms irritante collega’s.” 

“Ik vond het erg origineel om de diverse personen te introduceren via delen van songs! Als je de verschillende verhalen hoorde dan realiseer je dat je niet de enige bent die met verschillende typetjes werkt. Ik heb in mijn werk te maken met een Serpenta. In het begin kon ik me niet voorstellen dat zij dit gedrag vertoonde, maar na de seminar realiseerde ik me zeker dat dit wel het geval is. Verder was het leuk om jouw aanpak te zien, niet lullen maar poetsen, daar hou ik van.” 

“Ik ben erg benieuwd! Mijn vrouw heeft afgelopen maandag meegedaan en die was over je inspirerende masterclass heel enthousiast.” 

Het wordt geen masterclass waarvan je denkt: hoelang duurt het nog? Of waarbij je ondertussen nog wel met iets anders bezig kunt. Nee. We gaan samen écht aan de slag met al die lastige types die rondlopen op de werkvloer. 

Jij krijgt: 

  • Inzicht in de verschillende lastige types 
  • 10 tips om met hen op een relaxte manier om te gaan

Meedoen? Meld je hier aan!

Of kom gratis kennismaken

Ik help je met persoonlijke coaching. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgsprek

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print