Hoe het je lukt pijlsnel je zelfvertrouwen te vergroten

Uitgeblust van je werk? Ga wandelen!

Je zelfvertrouwen vergroten kan een onneembare vesting lijken. Toch is het gemakkelijker dan je denkt als maar de juiste dingen doet en denkt. Pijlsnel je zelfvertrouwen vergroten, is een eitje met met de tips in dit blog.

Je collega met zelfvertrouwen heeft niet alleen maar goede kwaliteiten. Het verschil met jou is dat hij van zichzelf accepteert dat hij niet perfect is. Als je eerlijk bent, kijk je dan kritischer naar jezelf dan naar anderen? 

Je zelfvertrouwen vergroten, tevreden zijn over jezelf is te leren. 

Met een beetje drank erin voel je je wel vol zelfvertrouwen...

Als er iets is dat ik graag zou kunnen, is het meezingen in een live band. Maar ja… als je mijn stem hoort, denk je meteen aan prinses Fiona van Shrek. 

Je weet wel als ze heel hoog en vals zingt: 

“Hoo-raaaaaaaa-aaaaaaaay.” 

En je een prachtig meezingende vogel ziet exploderen. Zijn pootjes nog achterblijvend op het takje.

 Stemmen kunnen je vermorzelen.
Mijn vals gezang hoor je liever niet. 

Op mijn 40ste verjaardag huurde ik een karaokeset. Mijn deur op bierkratjes als podium. Een glitterbal. Lavalampen. Een paar kilo confetti. Vrienden in jaren tachtig pak. Met een microfoon in de hand ging ik met de nodige bravoure helemaal los op de Simple Minds. 

Don’t you forget about me 
Don’t, don’t, don’t, don’t
Don’t you forget about me
 

In een gouden glitterjuk met dito pumps voelde ik me vol zelfvertrouwen. “Hey, hey, hey, hey, ooh-ooh, ooh-woh”, hoorde ik mijn vrienden. Ze hingen als fans aan mijn lippen. De confetti die de kinderen vanaf de balustrade naar beneden gooiden, maakte het plaatje compleet. Ik voelde me euforisch. 

Als een echte podiumtijger. 

De afgelopen maand kwam deze herinnering – het is alweer acht jaar geleden – wat vaker voorbij. Het gemak waarmee ik vals zong, het plezier en het zelfvertrouwen dat ik voelde. Hoe krijg je dat op de werkvloer voor elkaar? En niet alleen op onzinnige momenten met een beetje drank erin? 

Het triggerde me en deed me denken aan het cijfer dat mijn klant zichzelf deze week voor haar zelfvertrouwen gaf. “Een dikke 8”, zei ze enthousiast. Ik klapperde met mijn oren. Vier maanden eerder was dat nog een magere 3. Ze vond dat ze geen fouten mocht maken. Als ze er wel een maakte, zei ze in gedachte behoorlijke lelijke dingen tegen zichzelf. Ze bleef aardig tegen anderen ook al gingen ze over haar grenzen heen. 

Zelfvertrouwen vergroten is een veel genoemd coachdoel in mijn coachkamer. Mijn klanten vinden dat er van alles aan hen mankeert. Ik sta er keer op keer versteld van hoe snel het hen lukt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het begint met kennis over wat het wel en niet is. 

Zelfvertrouwen bestaat uit twee delen: als vaardigheid en waardigheid.

Zelfvertrouwen als vaardigheid

Dit is hoe goed je dingen kunt. Je prestaties. Het vertrouwen in wat je kunt. Je doet het zo gemakkelijk dat je er niet bij hoeft na te denken.

Zelfvertrouwen als waardigheid

Hier gaat om hoe je over jezelf oordeelt. Het gevoel dat je iets waard bent, je er mag zijn en je jezelf oké vindt. Je gevoel van eigenwaarde. 

Steeds maar weer je best doen, is niet de manier voor blijvend zelfvertrouwen. Voor je het weet heb je een burn-out. 

Oké voor hard werken krijg je wat terug. 
Dat is waar. 
Daar kan ik niets tegenin brengen. 

Een compliment. Een goed stuk. Een promotie. Een hoog cijfer. Een salarisverhoging. Ja, dat krikt je zelfvertrouwen op. Geeft je een fijn gevoel. Alleen is het maar voor heel even… 

Het probleem is dat je eigenwaarde nu van je prestaties afhangt en niet van hoe jij als persoon bent. 

Ik leg de vinger vast op de zere plek als ik zeg dat dat fijne gevoel NOOIT blijft hangen. Het is een tijdelijk gevoel van zelfwaarde. Om dit gevoel weer een te krijgen, ga jij de volgende challenge aan en wil je nog beter presteren. 

Het doet mij denken aan de hamster die wij ooit hadden. Joep. Hele dagen zag ik hem rennen in zijn hamsterwiel. Nog harder je best doen, is als eindeloos rondjes rennen in een hamsterwiel… Het houdt nooit op. Het is nooit klaar. 

Wil je het anders? 

Ik leg je in 3 stappen uit hoe jij snel en duurzaam je zelfvertrouwen vergroot.

Ja, dat lees je goed.

Let’s go…

Stap 1: Zeg elke dag aardige dingen tegen jezelf

Geef jezelf het stempel ‘Ik ben 100% OKÉ’. Spreek dit elke dag meerdere keren hardop naar jezelf uit. Als je merkt dat je aan jezelf twijfelt, zeg dan: 

“Ik hoef niet aan mezelf te twijfelen. Ik ben als mens 100% OKÉ zoals ik ben.” 

Versterk jezelf met positieve boodschappen. 

Bedenk welke krachtige zin of spreuk jou motiveert. Schrijf ‘m op, maak een print. Stop die in een fotolijstje en zet dit ergens neer waar je vaak komt. 

Heb je geen inspiratie? Ik verkoop setjes van dit soort kaarten

Wat moet je dan vervolgens niet doen? 

Er achteloos voorbijlopen. 

Nee. 

Lees de spreuken het liefst een paar keer per dag hardop met een krachtige stem aan jezelf voor. Want fake it, till you make it. Al geloof je er zelf nu niet in, de aanhouder wint.

Stap 2: Noteer dagelijks 3 positieve dingen

Koop een dankbaarheidsdagboekje dat je gemakkelijk in je zak kunt stoppen en mooi vindt. En een speciale pen die je alleen voor dit boekje gebruikt. Plak foto’s van mooie momenten op de voorkant. Zo maak je er iets speciaals van. 

Wat doe je daar vervolgens mee? 

Schrijf hier dagelijks in op wat je goed hebt gedaan.

Zweverig is dat zeker niet.

Elke dag hiermee bezig zijn, zorgt ervoor dat je meer oog en focus hebt voor positieve dingen van jezelf. Dat is goed voor je humeur Het is één van de best onderbouwde wetenschappelijke methodes om jezelf positiever te stemmen. 

Misschien ben je nog steeds sceptisch. 

Wat als ik je zeg dat deze methode bij al mijn klanten heel goed werkt? Ze geven zichzelf allemaal hogere cijfers voor hun zelfvertrouwen. Voelen zich optimistischer en gelukkiger.

Stap 3: Doe dingen die je spannend vindt

Ga iets doen dat je eng vindt, waarvan je de zenuwen krijgt. Iets dat buiten je comfortzone ligt. Doe iets waarvan je niet zeker weet of het je gaat lukken. Door een risico te nemen, geef je jezelf de kans om beter te worden, iets te leren en je daarover goed te voelen. 

Gun het jezelf dat het je niet in één keer lukt. Morgen heb je weer een nieuwe kans. Als je uiteindelijk je doel bereikt, heb je iets gepresteerd waar je trots op kunt zijn.

 

Wat ik mijn klanten zie doen?

Vaker ‘nee’ zeggen, in vergaderingen zeggen wat ze vinden, het gesprek met die manager of collega aangaan over de slechte samenwerking. Omgekeerd zie ik ook dat het zelfvertrouwen van mijn klanten hetzelfde blijft als zij wel bij mij komen, maar verder niets ondernemen. Zoals dat moeilijke gesprek. Zo’n blog als dit lezen, helpt niet. 

Je moet daadwerkelijk in actie komen om je zelfvertrouwen te vergroten.

Dus zet de knop om.
Herhaal.
Doe het nog een keer en hou vol.

Hoe vaak reed je de auto en kwam je bijna gedachteloos bijna bij je bestemming aan? Als vanzelf? Dat komt omdat je al zo vaak in die auto hebt gereden dat je er niet meer bij na hoeft te denken. Ik was geen natuurtalent en moest tot vier keer toe mijn rijexamen doen. Maar oefening baarde kunst. Ik haalde mijn rijbewijs. 

Op dezelfde manier vergroot jij je zelfvertrouwen. 

Hoe vaker je iets doet, hoe meer je je hersenen programmeert om het geleerde te automatiseren. Als je iets wil veranderen, is het enige dat helpt het gaan doen en blijven doen. 

Elke. Keer. Weer. 

Dan wordt het als vanzelf NORMAAL en kiezen je hersenen steeds voor je nieuwe pad. Dan wordt het makkelijker. Geloof me. Echt waar. Je zult zien dat je positieve gedachten steeds sterker worden en dat je ze gemakkelijker op kunt roepen. 

Wat sowieso een slim plan is? 

Om de keuze te maken om jezelf op de eerste plaats te zetten. Kijk met milde ogen naar de fouten die je maakt en kraak jezelf niet af. Ontdek je sterke punten. Waardeer jezelf. Doe dingen die jij belangrijk vindt. Ben je eigen beste vriend. 

Moeiteloos veranderen? Je beter voelen dan voorheen? Ook jij kunt het.

 

 

Wil je een steuntje in de rug?

Dit zeggen mijn klanten gekscherend als ze een afspraak met me hebben:

“Ik kom voor je enthousiasme, je motivatie en die goedbedoelde schop onder mijn hol.”

Kijk anders eens bij mijn een-op-een-traject van personal coaching. Of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek en krijg meteen concrete tips over hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Wil je liever zelf aan de slag? 

Dan raad ik je het boek Zakelijk Zelfvertrouwen – Durf Succesvol te zijn van Jikke Has aan. Zeker weten dat haar tips je verder helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. 

Wil je je door mij laten inspireren met (werk)GELUK? Stuur me een uitnodiging voor LinkedIn en voel je welkom in mijn netwerk. Ik ontmoet je graag.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print