5 tips hoe jij je gedrag wél verandert

gedragsverandering

Je gedrag veranderen is knap lastig. Als je geen noodzaak of urgentie voelt, is je motivatie om dingen anders te doen afwezig. 

Zelfs als de motivatie er wel is, is het een helse klus om dingen blijvend anders te doen. Kijk maar om je heen naar mensen die stoppen met roken en toch weer beginnen.

Is er een recept voor blijvende verandering? Jazeker!

Veranderen van gedrag begint met herkennen en erkennen...

Ken je dat? Ben je startklaar voor de call met je klant of collega en blijkt je batterij nog maar 5% opgeladen te zijn. De kabel die op je bureau hoort te liggen, is weg. Nergens in huis is een oplaadkabel te vinden. Die kabel met jouw initialen erop. Het is niet de eerste keer. 

Ik heb een tiener en drie pubers. 

Ze weten best dat die kabel op mijn bureau van mij is. En toch is ie weer door een van hen meegenomen. Weggegrist. Terugdenkend zag ik mijn zoon net snel langs me heen flitsen voordat hij naar school vertrok. Met mijn kabel. Maar ik had er geen erg in. 

Nu loop ik kans dat mijn call in het 100 loopt.
Ik had toch een afspraak met mijn zoon gemaakt?
What the F*CK!
Furieus was ik… 

Ik weet dat het geen onwil of dwarsigheid is. Pubers kunnen er niets aan doen. Hun frontale hersenkwab is niet volledig ontwikkeld. Ze worden snel getriggerd en overzien de consequenties van hun gedrag niet. Als het om hun eigen plezier gaat, is een gemaakte afspraak snel vergeten. 

Dus tja die kabel? Mijn zoon had z’n impulsen niet onder controle. 
Hij kan daar hélémáál niets aan dóén. 
Ben ik daarom minder boos? Dach-ut-niet! 
Ik gunde mezelf een ontploffing. Dat is soms best heel lekker. 

Tegen de regels van elk opvoedboek in stuurde ik hem een pittige WhatsApp. Daar ging mijn voorbeeldgedrag. Maar ik vond dat ik er een goede reden voor had. ’s Avonds legde ik nogmaals uit waarom ik dit onacceptabel vind. Ik stelde een grens en verbond er een consequentie aan. En dan vooral met iets dat een beetje pijn doet. Ik zei ik dat hij een volgende keer zijn kabel een paar dagen aan mij mag geven. Wie zich brandt… 

Ik doe ook aan positieve incentives 

Elke donderdagavond doe ik een kamerinspectie. Is ie opgeruimd? Dan geef ik een compliment en maak ik het zakgeld over. Maar lijkt hun kamer op een vuilnisbelt, is de vloer bezaaid met vuile was, lege snoepzakken en staan er aangekoekte glazen? Dan gaat het zakgeld naar hun spaarrekening. Rien ne va plus het geld is tijdelijk niet meer van u. 

Voelt alsof ik het ei van Columbus heb ontdekt. 

M’n buurvrouw vindt dat ik een mattenklopper moet kopen en ze van links en rechts om de oren moet slaan. Zij kan het weten. Ze komt uit een gezin van 11 kinderen ; )  

Maar wat als je manager bent en het gedrag van je medewerkers te ver gaat? 

Ik ben geen gedragswetenschapper. Toch heb ik er een mening over. Als je mensen zich voor de zoveelste keer niet aan hun afspraken houden en jij maar blijft waarschuwen, ben je voor hen ongeloofwaardig. Je maakt pas het verschil als je er duidelijke consequenties aan verbindt. Jij bepaalt tenslotte de kaders. 

Wil je grenzen stellen aan je collega’s of medewerkers op een manier die jullie relatie niet schaadt? Als je de stappen uit mijn checklist volgt, heb je gegarandeerd succes. Mijn ervaring – en die van mijn klanten – is dat als je met een positieve insteek vertelt hoe je dingen ervaart en je jouw kwetsbaarheid toont, je de relatie met je collega juist verbetert. Met de checklist bespreek je die frustraties gemakkelijker. 

Blijft dit lastig? Je bent altijd welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Het gedrag van een ander veranderen blijkt dus erg lastig. En wat dacht je van het veranderen van je EIGEN gedrag? Je weet dat je sommige dingen keer op keer doet. Je wil het graag veranderen maar toch lukt het je niet. Je bent echt niet de enige. Op mijn vorige blog over eerlijkheid en directheid kreeg ik diverse reacties van mensen die met precies hetzelfde zitten. 

Jij kunt je gedrag veranderen hoe moeilijk dat soms ook lijkt. 

Zeker weten dat je met deze 5 stappen verder komt.

Stap 1
Schrijf op welk gedrag je wil veranderen, wat je wil bereiken en wat je concreet anders doet. Als je heel duidelijk weet waarvoor je het doet en wat je ermee wint, is dat super motiverend. 

Stap 2
Bedenk wie je als mens met je nieuwe gedrag wil zijn. Voor de mensen om je heen? Voor jezelf? En stel jezelf daarna nogmaals de vraag welk gedrag daarbij hoort. Schrijf het op. 

Stap 3
Vraag hulp. Dat doet wonderen. Aan je manager, collega of familie. Vertel hen wat over je voornemens. Bel ze als je toch in je oude gedrag vervalt en vertel ze over je successen. 

Stap 4
Probeer je nieuwe gedrag minstens 30 dagen uit. Een gewoonte veranderen duurt lang. Hou vol als het een keer tegenzit. Plan een terugkerende afspraak in je agenda die je aan je challenge herinnert. 

Stap 5
Koester je tegenslagen. Gun jezelf tijd en ruimte om je nieuwe gedrag eigen te maken. Wat zorgt ervoor dat je in je oude patroon vervalt? Slaap er een nachtje over en kijk wat je hieruit haalt om het anders te doen. 

Beloon jezelf voor de mijlpalen die je haalt! 

Geniet van de reis die je aan het maken bent. Focus je op de stappen die je zet. Tel je successen. En als het een keer niet lukt? Dat is logisch. Je doet iets dat je nooit eerder deed. Wees niet te streng voor jezelf. 

Wat ik het allerbelangrijkste vind? 

Dat je jezelf beloont voor alle keren dat het is gelukt om je situatie anders aan te pakken. Verzin iets voor jezelf waar je erg blij van wordt. Je hebt het verdiend. Wees vooral je eigen cheerleader. Als jij het niet bent… wie dan wel? 

Ik hoop dat mijn tips je een zetje geven om iets in je werk anders te gaan doen. Waardoor je effectiever bent en beter uit de verf komt. Heb je een tip die je wil delen? Laat het me weten. Je helpt er anderen ermee!

Maar zoals ik al eerder zei: het veranderen van je gedrag is ontzettend lastig en confronterend. Wil jij hardnekkig gedrag loslaten, maar lukt het je maar niet? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Ervaar hoe mijn coaching je verder helpt.

Wat kan ik voor je betekenen?

Ik help je met persoonlijke coaching. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgsprek

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print