Uitgeblust van je werk? Ga wandelen!

Uitgeblust van je werk? Ga wandelen!

Wandelen en buiten zijn is ook goed voor je geest. Het maakt je hoofd leeg. Je lichaam maakt door het bewegen endorfine aan, waar je blijer door wordt. Je gaat merken dat je humeur beter verbetert als je maar naar  buiten gaat.

Ook ik had zo’n ervaring…

 

Mooie natuur ervaren zou geen moeite moeten kosten

…Voorzichtig laveert Noor tussen de modderplassen door. Vies worden… dat wil ze niet… We zijn in een natuurspeeltuin. Stenen om een dam mee te bouwen, omgehakte boomstammen om op te klimmen en een modderpoel. Mijn kinderen gaan meteen op onderzoek uit. Behalve kleine Noor. Zij kijkt met een vies gezicht om zich heen… 

Zelfs haar teentje gaat de modder niet in. 

“Zo word je geen Fiona”, plaagt haar grote broer. “Maar ik wil helemaal geen Fiona zijn”, antwoordt ze resoluut. Gek als je weet dat ze bij elke Shrekfilm die ze ziet vol overgave luidkeels roept: “Ik ben Fiona!” 

Als stadskind is ze meestal binnen. Noor weet precies hoe een iPad werkt. Ze verbaast zich erover dat je met de krant niet kan swipen. Buitenspelen is voor haar geen automatisme, maar een geplande activiteit. Zoals een bezoek aan de speeltuin. 

Schoon en georganiseerd of verwilderde bende?

Vies word je er niet. Buitenspelen in de modder is er niet bij. Terwijl Noor nog steeds stokstijf verschrikt om zich heen kijkt, hebben mijn andere kinderen de modderglijbaan gevonden. 

“Vandaag is het Shrekdag!”, gilt Juul enthousiast. Lachend glijdt ze er nog een keer vanaf. Gevolgd door haar broers Douwe en Friso. Papa is volop een vlot aan het bouwen. Binnen no time drijft mijn hele gezin op het zelf gebouwde vlot. 

Behalve Noor. 

Een beetje jaloers kijkt ze naar haar lachende broers en zus. Uiteindelijk waagt zij zich toch in het water. Ik sluit aan en vol overgave spetter ik iedereen nat. 

Ik geniet en mijmer over hoe het komt dat volwassenen het spelen in de natuur hebben verleerd. We werken, zijn druk met onze dagelijkse beslommeringen en we sporten om daarna weer snel achter de tv of die iPad te kruipen.

En de natuur?

Die halen we binnen met een biologisch groentepakket dat zo uit de bestelbus voor onze deur wordt afgeleverd. Tegenwoordig ook heel populair. 

Maar naar buiten gaan we niet meer. 

Ook ik maak me hieraan schuldig. Vandaag besef ik weer hoe heerlijk het is om buiten te zijn. 

Wandelen helpt tegen een burn-out

Uit onderzoek blijkt dat je je na een bezoek aan de natuur gezonder en rustiger voelt. Je concentratie wordt beter, je bent vrolijker en minder vermoeid. Mensen die in de natuur sporten, ervaren dit als minder vermoeiend en prettiger dan wanneer zij dit in de sportschool doen. 

Ben je toch liever binnen? Kijk dan eens een natuurfilm.

Er wordt gezegd dat daarvan je hartslag en bloeddruk omlaag gaan. Ik ren inmiddels vol overgave achter mijn kinderen aan. Hoe fijn is het dat ik vandaag als een echte Oger gewoon eens legitiem vies mag worden? 

Mijn dagelijkse beslommeringen ben ik vergeten. 

Ik voel me weer een beetje als vroeger. Onbevangen ga ik op ontdekkingstocht uit. Samen met mijn kinderen klim ik over boomstammen en neem ik een modderbad. Aan het einde van dit dagje ravotten, voel ik me heerlijk ontspannen en heb ik de drukte van alledag van me afgegooid. Even voel ik me weer een beetje kind. 

En mijn kleine Noor? 

Die doet volop mee. Maar de modder? Daar waagt ze zich aan het einde van de middag nog steeds niet aan. Zelfs niet met haar teentjes. “Gaan we morgen weer?”, vraagt ze desondanks op de veerboot terug naar huis. “Als het aan mij ligt, zeker!”, zeg ik.  

Krijg je ook zin om de natuur in te gaan?

Ga wandelen met je collega of manager?

Lekker de natuur in dat overlegt ook heel fijn. Hoef je elkaar niet aan te kijken waardoor je gemakkelijker praat. 

En vergeet niet om een bezoek aan Tiengemeten te brengen. Prachtig hoe Natuurmonumenten het eiland beheert. 

Ik ben benieuwd of jij dit eiland ook zo mooi vindt. Ik hoor het graag!

Kennismaken?

Wat ik leerde over hoe je optimaal ontspant geef ik met plezier door aan jou. Ik ben geschoold in de ontspanningstherapie van Jan Dixhoorn en in hoe je stress te lijf gaat. Boek een kennismaking. Die is gratis, je zit nergens aan vast.  Ik stel je vragen die je helpen om beter om te gaan met je stress. Kijk anders eens wat je van jezelf herkent op mijn burn-out hulp pagina. 

Wil je tips van artsen? Kijk dan eens bij wat de thuisarts erover zegt. Op de site van de Nederlandse Wandelsport Bond vind je schema’s en tips voor prachtige wandelingen.

Als je stress te maken heeft met het gedoe van je werk, kijk dan eens wat je van jezelf herkent bij mijn aanbod voor persoonlijke coaching. 

 

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print