Nee leren zeggen op je werk: 4 tips die lukkken

nee zeggen​ op je werk

Nee leren zeggen op je werk kan knap lastig zijn. Ook heb ermee geworsteld én het is nóg steeds is het soms een valkuil voor me. 

Lees hoe ik met het volste (zelf)vertrouwen rustig ‘nee’ leerde zeggen en krijg tips hoe het jou ook lukt.

Nee zeggen op je werk roept weerstand op

Net nadat ik Noor een knuffel heb gegeven, hoor ik mijn naam. “Hanneke, Hanneke wacht even, ik wil je wat vragen.” Prompt staat Pauls moeder Linda voor me. “Wil jij dit jaar klassenmoeder zijn?”

Vorig jaar was onze klassenmoeder de steun en toeverlaat voor de docent. Ze hield ons via de app doorlopend op de hoogte van allerlei zaken. Een app die ik nauwelijks bijhield. Tja… en degenen die me goed kennen, weten dat ik met moeite alle afspraken en sportclubjes van mijn 4 kinderen onder controle houd. Iets waaraan ik zeker geen lol beleef.

Maar de aanhouder wint

Logisch dat mijn antwoord was: “Mij moet je niet hebben als je een klassenmoeder zoekt.” Linda probeerde me nog over te halen. “Maar dan hebben we niemand nu niemand wil.” 

Als vanzelf hoorde ik mezelf vragen: “Wat maakt dat ons probleem?” 

Een assertieve reactie waarmee ik het probleem bij de ander liet. Ik was niet bezig met wat Linda van mijn ‘nee’ vond en dacht aan mijn eigen behoeften. Als klassenouder nog een agenda beheren? Dat zou me vooral heel veel stress opleveren. 

En wat Linda dacht en hoe zij over me oordeelde?

Geen idee...

Ik heb anderen overigens weleens gevraagd wat zij over me dachten. 

Wat bleek? 

Het was zelden die erge gedachte die ik over mijzelf in mijn hoofd had. Dus ben ik gestopt met me hierover druk te maken. Maar nog belangrijker is dat ik mezelf zie als mijn beste vriend. Voor mij betekent dit goed voor mezelf zorgen en dingen doen die me blij maken.

Aardig gevonden willen worden

Hoe anders was dat vroeger. Ik was een echte pleaser en zei altijd ‘ja’. Mijn eigen mening opzij zetten, was voor mij gesneden koek. Ik had een gebrek aan zelfvertrouwen en was bang dat ik afgewezen zou worden als ik ‘nee’ zei. 

Mijn geluk hing af van het oordeel van die ander. 

Als ik dacht dat die ander mij aardig vond, gaf dat mij een soort van bevestiging dat ik toch wel een leuk persoon was. Juist omdat ik mezelf niet zo zag, pepte dat mijn gevoel van eigenwaarde op. Ik had mijn eigen ‘ik’ ver weggedrukt en liet anderen over me heen lopen. 

Dit kostte me enorm veel energie en ging heel vaak in tegen wat ik werkelijk vond en wilde. Ik kreeg er spanningsklachten van. Met vallen en opstaan, leerde ik gelukkig om verzoeken die niets voor mij waren, naast me neer te leggen.

4 tips om nee op je werk te zeggen

Herken jij je in mijn verhaal? En denk je, dat wil ik ook? Dan heb ik tips voor je waarmee je wel voor jezelf kiest.

Tip 1. Vergroot je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in je eigen kunnen, het geloof dat je er als mens mag zijn en dat je oké bent. Als je dit geloof wilt vergroten, zou je kunnen starten met het benoemen van je positieve eigenschappen. 

Weet je ze niet? 

Vraag dan aan iemand die je goed kent om je te helpen. Typ ze in een mooi lettertype en print je lijstje uit. Doe hem in een prachtig fotolijstje en zet dat op een plek waar je geregeld bent. Spreek met jezelf af de tekst elke dag één keer hardop voor te lezen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je gelooft wat je leest. Echt duurzaam aan je zelfvertrouwen bouwen, vraagt veel meer van je. 

Wil je hiermee aan de slag?

 Koop dan eens een zelfhulpboek en kijk hoe het je op eigen kracht lukt om meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Tip 2. Stel jezelf vragen

Krijg je een verzoek? Zeg dan alleen “ja” als het goed voor je voelt en niet omdat je wil dat die ander je aardig vindt. 

Stel jezelf elke keer deze vragen: 

  • Wat vind ik hiervan? 
  • Welke energie geeft of kost het me? 
  • Wat betekent dit voor mij?

Tip 3. Geef jezelf tijd

Zeg niet onmiddellijk “nee” en zeg dat je erop terug komt. Zo heb je de tijd om na te denken over wat je van het verzoek vindt.

Tip 4. Accepteer de pijn

Meestal vindt de ander het helemaal prima als je “nee” zegt. Maar hou rekening met mensen die het helemaal niet tof vinden en naar reageren als jij “nee” zegt. Laat die reacties dan niet bij je binnen komen. 

Hoe die ander reageert, zegt iets over hem of haar en niet over jou als persoon. 

Blijf je bewust van de reden waarom jij “nee” zegt en wat je ermee wint. Bedenk de prijs die je zou betalen als je “ja” zou zeggen op iets wat je niet wilt. En als je merkt dat je er wel onrustig of onzeker van wordt? Accepteer dan je nare gevoelens en gedachten en laat ze er gewoon zijn. 

Gegarandeerd dat je gevoelens na een tijdje afzwakken. Echt waar! 

En bedenk dat jij die dingen doet die wel bij je passen en waarvan je energie krijgt.

En hoe liep het na mijn nee af?

Ik bedacht dat afgebakende taken goed passen in het leven dat ik nu heb. Aan de nieuwe klassenmoeders bood ik me hiervoor aan. Als er een feest is dan hang ik met plezier de slingers op. Ik wil jou nog een laatste hart onder de riem steken. 

Dus wees vooral ook mild naar jezelf.

Verwacht niet dat het je meteen al lukt om je grenzen aan te geven. Als jij net als ik al jaren een echte pleaser bent, verander je dat niet 1,2,3. 

Kijk vooral naar die keren dat het wel lukt en geef jezelf daarvoor een veer. 

Het is al heel stoer dat je ermee aan de slag gaat. 

Veel succes!

Coaching iets voor jou?

Wil jij met zelfvertrouwen “nee” kunnen zeggen? En zoek jij hierbij hulp? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Tijdens de coaching kijken we waardoor het bij jou komt dat je altijd “ja” zegt. 

Welke gedachten steken de kop op, hoe voel je je en wat doe je? Die gedachten en gedragingen buigen we om. Je doorloopt meerdere stappen die je helpen om te kiezen voor datgene waarvan jij energie krijgt. 

Na de coaching geef jij je grenzen wél aan en zeg je vaker “nee”.

Kies voor personal coaching, zeg nee op je werk en kom beter uit de verf. Wil je je door mij laten inspireren met (werk)GELUK? Stuur me een uitnodiging voor LinkedIn en voel je welkom in mijn netwerk. Ik ontmoet je graag.

Ga voor die pot met goud en krijg zelfvertrouwen op de werkvloer!

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print