Burn-out therapie door zalig nietsdoen!

Burn out rust nemen

Vlak voordat je op vakantie gaat nog enorm druk zijn op je werk. Dubbel werk doen zodat er tijdens je vakantie geen gaten vallen. Het zorgt er in ieder geval niet voor dat je rustig kunt vertrekken. Nee, de eerste dagen van je wel verdiende vakantie ben je uitgeblust. 

Het overkwam mij…

Druk, drukker, drukst.

…De avond voordat we naar Sicilië vertrokken, zat ik nog tot laat te werken aan een opdracht voor mijn studie tot Psychosociaal Therapeut. Even nog mijn to-do-lijstje afwerken, net als zo vaak in de weken ervoor.  

Van het een naar het ander. 

Communicatie-adviezen, afspraken met coachees, naar school en niet te vergeten: aandacht geven aan Henk en de kinderen. Om 23.00 uur leverde ik mijn opdracht in. Ik voelde me moe. Dit keer geen vakantie met steden en museumbezoeken. 

Nee, ik gaf me over aan het heerlijk niets doen, zoals het Italiaanse gezegde: 

Dolce far niente...

Daar zat ik aan de zee te genieten van wat was. Een geweldig uitzicht, soms een duikje in de zee, naast me een glaasje wijn en een lekker hapje. Het was voor mij een geweldige therapie om de stress van de afgelopen periode van me af te schudden. Gewoon even vertragen. 

Ik deed helemaal niets. Behalve om me heen kijken en zijn.

Ik zat op de rotsen aan de zee, voelde de zon op mijn huid, haalde diep adem en rook de zeelucht. Ik hoorde de het ruisen van de wind en zee. Al mijn zintuigen waren actief. 

Ik leefde volledig in het NU.

In je rechterhelft van je brein zit je creativiteit en je  verbeelding. Die kant wordt vooral actief als je uitrust. Dat ervoer ik deze vakantie zelf ook. De eerste dagen dacht ik niet zo veel. Ik kwam helemaal tot rust. Opeens kwamen er gedachten over dat boek dat ik al zo lang wil schrijven, maar waarvan ik alleen de titel nog maar had bedacht (blijft nog even geheim). Iets over organisaties waar het fijn werken is. 

Hoe meer ik me ontspande, hoe meer ideeën in mij opkwamen. 

Welke hoofdstukken ik wilde schrijven, hoe ik aan mijn informatie zou komen en hoe ik bedrijven wilde inspireren. Gedachten kwamen en gingen. Ik werd steeds creatiever. Hoe meer ik me ontspande, hoe meer nieuwe inspiratie ik kreeg. 

Ik hoor vaak dat mensen zich schuldig voelen als ze niets doen. Want als je productief bent, doe je ertoe. 

Maar vergis je niet. 

Als je een tijdje niets doet, geef je ruimte aan je verbeelding. 

“Niets doen stimuleert het onbewuste denken. In je brein wordt informatie gekoppeld en geïntegreerd. Op onbewust niveau worden associatieve zoekopdrachten uitgevoerd. Je komt zo makkelijker op nieuwe ideeën”, zegt hoogleraar leiderschapsontwikkeling en organisatieverandering Manfred Kets de Vries.

Een burn out voorkom je door naar je lijf te luisteren en rust te pakken. 

Dus ben je moe of zoek je inspiratie?

Doe dan eens een paar dagen helemaal NIETS en ONTSPAN.
Ervaar zelf eens wat het jou brengt.
Voel je vooral niet schuldig en geniet!

Hoe kan ik je helpen?

Wat ik leerde over hoe je optimaal ontspant geef ik met plezier door aan jou. Ik ben geschoold in de ontspanningstherapie van Jan Dixhoorn en in hoe je stress te lijf gaat. Boek een kennismaking. Die is gratis, je zit nergens aan vast.  Ik stel je vragen die je helpen om beter om te gaan met je stress. Kijk anders eens wat je van jezelf herkent op mijn burn-out hulp pagina. Wil je tips van artsen? Kijk dan eens bij wat de thuisarts erover zegt.

Als je stress te maken heeft met het gedoe van je werk, kijk dan eens wat je van jezelf herkent bij mijn aanbod voor persoonlijke coaching. 

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print