Aanraken op het werk: wat kan wel en niet?

aanraken op de werkvloer

Door te knuffelen met je collega word je productiever. Dat komt omdat oxytocine vrijkomt. Dit hormoon helpt je om warmte en vertrouwen te ervaren. In het zakelijk leven is het niet iets dat we gemakkelijk doen.

Terwijl als je kijkt naar de sportwereld het heel normaal is dat we elkaar high fives en schouderklopjes geven en met het hele team knuffelen. 

Net als eten en slapen heb je die knuffels ook echt nodig…

Kinderen knuffelen de hele dag

“Mag ik even met je knuffelen mam?”, vroeg mijn zoon Friso van 9. “Natuurlijk kom er maar bij”, was mijn reactie. Op mijn vraag ‘wat vind jij er zo fijn aan?’, antwoordde hij: “Het is zo lekker zacht, warm en gezellig.” 

Broer Douwe vulde aan: “Ik hoor en voel je adem. Ik word er altijd zo rustig van.” Ook ik word blij van knuffelen met mijn kids. Ik ben dan meteen in het hier en nu en heb even een genietmomentje… 

Mijn jongste van net 4 is ook zo’n lekker zacht bolletje. Ze zit net op school en loopt vaak doodop de klas uit. Eenmaal thuisgekomen is het heerlijk als zij zich pontificaal op mijn schoot nestelt. Ik hoop dan stiekem tegen beter weten in dat de tijd stil blijft staan en ze aaibaar blijft. 

Maar hoe zit dat op de werkvloer? 

In Nederland is het not done om je collega’s zomaar te gaan knuffelen. Dom eigenlijk als je bedenkt dat teams die elkaar af en toe eens flink omhelzen veel beter scoren dan teams die dat niet doen. Ook op school werkt dat zo. Leerlingen die regelmatig een schouderklop krijgen, presteren beter. 

 

Je straalt zelfvertrouwen uit door een ander aan te raken

Zo voelt het voor mij ook. Maar zakelijk doe ik het niet en voel ik me er niet bij op mijn gemak. Een schouderklop dan? Zelfs dat…. voelt op het werk soms ongemakkelijk. Alhoewel ik bij dat laatste mijn vraagtekens heb. Want veel te vaak ben ik teams tegengekomen waarvan de teamgeest hiervan helemaal uit de fles is gegaan.

Aanraken op de werkvloer ligt gevoelig

Toch is wetenschappelijk bewezen dat bij knuffelen het hormoon oxytocine vrijkomt wat zorgt dat stress en angst afnemen. Daarom is massage zo populair. Na een uurtje op de bank voel je je een nieuw mens. Het hormoon zorgt er ook voor dat je socialer wordt doordat het de neiging afzwakt om anderen op afstand te houden. Gelukkig helpt een opbeurende WhatsApp, een leuk gesprek of gewoon even roddelen met je collega’s ook.

Wat kun je doen om je op je werk verbonden te voelen?

  • Wees je ervan bewust dat een lach openheid naar je collega’s uitstraalt en dat je terugkrijgt wat je uitstraalt
  • Ga eens wat vaker tijdens de lunch met elkaar wandelen 
  • Geef je collega eens een compliment en sta bewust stil bij de complimenten die je zelf krijgt 
  • Zie een fout van jezelf of van een collega niet als iets om elkaar op af te rekenen, maar als een leermoment 
  • Vier je eigen successen en die van je collega’s Visualiseer samen met je collega’s een teamdoel 
  • Deel goede en slechte ervaringen met je collega’s tijdens werkoverleg
  • Durf af en toe letterlijk eens een schouderklopje te geven

Nationale knuffeldag

Kevin Zaborney startte in 1986 in Amerika met National Hugging Day. Hij wilde in een land waar mensen hun gevoelens vaak niet publiekelijk laten zien, families en vrienden stimuleren dat wel te gaan doen. Tot op de dag vandaag is deze onofficiële feestdag in ere gehouden. De afgelopen jaren zijn er steeds meer geluiden om dit ook op het werk te doen. 

Nu ik zelf het afgelopen jaar tijdens een gemeentelijke nieuwjaarsborrel een no kissing button kreeg uitgedeeld, vraag ik me af hoe ver we in Nederland zijn. Zal ik mijn schroom opzij zetten en gewoon eens iemand op het werk knuffelen? 

Ik moet er nog even over nadenken, maar ben benieuwd wat jij hiervan vindt. Knuffel jij een collega? Laat het mij weten. Ik kijk uit naar je reactie!

Hoe kan ik je helpen?

🔥 Boek een kennismaking. Wat ik leerde over hoe je voor jezelf gaat staan of hoe je van carrière switcht, geef ik met plezier door aan jou. Of kijk anders eens wat je van jezelf herkent bij persoonlijke coaching

🔥 Weet je zeker dat ergens anders wil werken? Download het 1ste hoofdstuk van mijn loopbaanwerkboek met testjes, vragen en tips. 

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print