Praten over problemen op je werk is niet zwak

Praten oproblemen werk

Praten over je problemen op je werk kan voelen zwak of als een last voor anderen en jezelf. Praten zorgt voor verbinding. Het laten zien wat in je omgaat en het tonen van je emoties is belangrijk om op je werk succes te hebben. 

Dat laat de aangrijpende documentaire Evelyn zien.

Het voelt alsof je anderen ermee belast,” zegt Orlando al wandelend tegen zijn vriend. “Het is alsof je een doos openmaakt. Het leven is al zo zwaar. Dat weet iedereen. Iedereen gaat anders met pijn om. Ik dacht dat alles vanzelf boven tafel zou komen.”

Praten over je problemen kan voelen als een last voor anderen en jezelf. Dus praat je er niet over. Dat lijkt makkelijker. Toch maak je voor je collega’s een verschil als je dat wél doet! Praten deed filmmaker Orlando niet. Ook niet toen zijn broer Evelyn zelfmoord pleegde. Hij en zijn familie spraken er niet over. 

 

Je vermannen en gewoon doorgaan

Dat deed Orlando totdat hij jaren later besluit om er een documentaire over te maken. Want hoe moet je verder na zo’n ingrijpende gebeurtenis? Hoe praat je erover? 

In de documentaire wandelt hij met zijn broer en zus door Groot-Brittannië. Steeds sluiten andere mensen aan: hun vader, moeder en vrienden. 

Al wandelend kunnen ze eindelijk over het verlies praten. Over hoe ze de dood van Evelyn ervaren hebben. Maar Orlando zelf nog steeds niet. 

Dan grijpt zijn vriend het moment om te vertellen hoe hij het ziet.

“De mensen over wie jij als documentairemaker verhalen vertelt, hebben ook een zwaar leven,” zegt hij. “Je vraagt hen toch ook om hun verhaal? Voor zover ik weet ben jij iemand die zich gewoon over dingen heen zet. Je vermannen, borst vooruit en gewoon doorgaan. Maar dat is een verouderde interpretatie van mannelijkheid.” 

Hij geeft Orlando een prachtig inzicht.

 

Zien hoe een succesvolle manager kwetsbaar is, maakt een groot verschil voor je medewerkers

Orlando staat stil en kijkt om zich heen. “Ik ben niet bang dat mensen me zwak vinden. Op mijn broer en zus na. Dat is het probleem niet. Tijdens dit gesprek voel ik de spanning in mijn hele lijf.”

Zijn vriend heeft daar zo zijn ideeën over: “Omdat het moeilijk is praat je er niet over. Dat is juist reden om het wel te doen. Dan wordt het steeds makkelijker.”

“Dat wordt het elke dag al een beetje”, zegt Orlando. 

Zijn vriend: “Als je er niet over praat dan erken je je gevoelens niet.” 

Ze blijven staan en kijken elkaar aan. Dan pakt zijn vriend hem stevig beet. 

Orlando begint te huilen. “Ik heb zoveel pijn opgekropt. Al zo lang. Als we klaar zijn met deze wandeling moeten we erover blijven praten met elkaar.”

Wat een intense, aangrijpende documentaire. Je komt als kijker akelig dicht bij de diepe rouw die deze familie voelt. Je ziet hoe het is als je niet met elkaar praat over de dingen die ertoe doen. En ook wat het je brengt als je het wél doet. 

Door praten in het reine komen met de dingen die spelen in je leven.

Niet alleen praten met een ‘vreemde’ zoals een coach of therapeut, maar juist met de mensen die dicht bij je staan. Zo kun je samen dingen verwerken. Je leert elkaar op een andere manier kennen. 

Het vertellen van je verhaal aan collega's zorgt voor verbinding

Tijdens de wandeling ontstaan ook toevallige ontmoetingen. Als mensen vragen waarom de familie hun wandeling filmt, zie je in eerste instantie een soort schroom om erover te vertellen. Al snel merkt de familie dat iedereen positief reageert op hun verhaal en het doel van de wandeling. En ze ontdekken dat iedereen een eigen verhaal heeft.  

Ga jij met anderen in gesprek?

Praat jij met de mensen om je heen? Met je familie? Of je vrienden? Maar dan ook écht en niet alleen over de ‘lichte’ dingen? 

Het is zo waardevol om juist ook met elkaar in gesprek te gaan over andere onderwerpen. Om dingen uit te praten. Om te ontdekken hoe anderen tegen een situatie aankijken. 

Echte verbinding is ook mogelijk met vreemden. Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven van de ander en ziet al snel dat je meer gemeen hebt dan je dacht.  

Deel vaker iets persoonlijks met anderen en zie wat voor gesprek het je oplevert. Het kan zomaar een bijzondere ervaring worden.

Ga voor die pot met goud en krijg verbinding op de werkvloer!

Hoe kan ik je helpen?

🔥 Boek een kennismaking. Wat ik leerde over hoe je praat over je gevoel en verbinding met je collega’s krijgt, geef ik met plezier door aan jou.

🔥 Kijk bij mijn aanbod voor persoonlijke coaching op de werkvloer en kijk wat je herkent. 

🔥 Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print