Bok 1: Je eigen koers bepalen
We maken kennis met elkaar tijdens de startboostsessie. Je gaat aan de hand van een creatieve opdracht kijken hoe het er nu in je leven voor staat. Tijdens de eerste masterclass kijk je naar wat je werk je heeft gebracht en hoe je daar bent gekomen. Wat gaat er al goed? Wat kan beter? Op welk punt sta je nu in je leven? Ben je tevreden met je collega’s? Door de balans op te maken, ga je nadenken over waar het in jouw leven om draait. Dit is de basis waarop jij je doelen voor de training gaat bepalen. Na de eerste masterclass krijg je jouw eerste één-op-één intake- en coachgesprek met mij over wat jij met de training wil bereiken.
Blok 2: Van zelfkritiek naar zelfwaardering!
Deze week hebben we het over hoe vaak jij jezelf beoordeelt en veroordeelt door wat je over jezelf denkt. Je weet wel, dat irritante stemmetje in je hoofd. Hoe vaak geef jij jezelf op je donder? Vind je dat je iets beter had moeten doen of kunnen? Of vind je jezelf stom? Hoe hoog zijn de eisen die je aan jezelf stelt? De gedachten die je daarover hebt, noem ik je innerlijke criticus, je pestkop. In de masterclass van deze week leer je hoe je jouw innerlijke criticus herkent, hoe je ermee omgaat en wie jij werkelijk wil zijn. Ook ga je deze week op onderzoek uit hoe anderen je zien. Daarnaast maken we een start met de kracht van kwetsbaarheid. Dit wordt vaak geassocieerd met gevoelens van schaamte, veroordeling en onmacht. Toch is kwetsbaarheid onmisbaar in een zakelijke omgeving en de sleutel tot betere relaties met collega’s. De beste zakelijke successen komen voort uit emotionele connecties. Je hoeft echt niet alles opeens maar te vertellen of je diepste geheimen bloot te leggen. Je gaat ervaren wat kwetsbaarheid wel en niet is en wat het je brengt in de doelen die je hebt.
Blok 3: Grenzen herkennen, ontdekken en bewaken
Je eigen grenzen bewaken is het beste wat je kunt doen als je niet onnodig energie wil verliezen. Maar dan moet je wel voelen waar die grens ligt en je moet hem ook dúrven aangeven. Want niets zeggen terwijl iemand over je grenzen gaat, daar heeft uiteindelijk niemand iets aan. Deze week leer je je grenzen te voelen, je grenzen te verwoorden, voor je mening op te komen en stevig in je schoenen te staan. En vooral: hoe jij de gedachten, waardoor je over je grenzen heen laat gaan, kunt parkeren. Ook maak je een start met het op een goede manier geven én ontvangen van feedback. En we leggen weer de link met hoe het kan helpen als je je hierin kwetsbaar opstelt.
Blok 4: Hoe kom je krachtig over op je werk en hoe straal je zelfvertrouwen uit?
Als je je niet bewust bent van hoe je overkomt, of als je boodschap niet wordt ondersteund door je lichaamstaal, dan hebben je woorden minder effect en dus minder resultaat. In deze training je de werkelijke betekenis van ‘in het moment zijn’. En hoe je deze ‘presence’ inzet om anderen te motiveren, om vertrouwen op te bouwen en om – in alle eigenheid – te werken aan een krachtige uitstraling en wat kwetsbaarheid hierin betekent.
Blok 5: Omgaan met lastige collega’s
Ben je allergisch voor het gedrag van een ander, dan zegt dat meestal iets over jóú. De irritatie laat jou je uitdaging voelen. Stoor je je aan de onverschilligheid van die nieuwe collega, dan mag je waarschijnlijk zelf wat meer loslaten. Erger je je als je manager wispelturig is, dan is het wellicht beter dat je je vaker aanpast. Waar jij je bij de ander aan ergert, is vaak iets wat jij te ontwikkelen hebt… Dat is ook weer irritant toch? Je moet het ook altijd bij jezelf zoeken. Maar gelukkig maar, want dat betekent dat je er zélf iets aan kunt veranderen! Daarvoor gaan we aan de slag met het kernkwadrant van Daniel Ofman. En we duiken dieper in wat assertief, subassertief en agressief gedrag is en hoe je daarmee omgaat. En wat kwetsbaarheid je kan brengen.
Blok 6: Beter beïnvloeden
We willen allemaal graag invloed hebben. Maar hoe krijg je iemand anders mee met jouw idee of aanpak? Wat is je voorkeursstijl als je invloed wil uitoefenen? En hoe kan het anders? In deze masterclass ervaar je welke aspecten meespelen bij het beïnvloeden en hoe jij dat kunt doen. Vooraf vul je een test in waaruit blijkt welke voorkeuren je hebt bij het beïnvloeden. Tijdens de masterclass leer je hoe je je eigen stijl goed kan toepassen en hoe je andere stijlen kan benutten in je eigen werk. Daarnaast ga je oefenen met praktijksituaties.
Blok 7: Hoe ga je om met piekergedachtes en belemmeringen?
Iedereen piekert weleens of ziet de dingen somber in. Maar het moet niet uit de hand lopen. Bij piekeren is er sprake van een eindeloze stroom negatieve gedachten over het verleden of de toekomst die steeds maar door je hoofd blijven gaan. Helaas leidt dit niet tot nieuwe inzichten of oplossingen. Het kost je eigenlijk alleen maar veel tijd en energie en kan bovendien leiden tot stress en angstgevoelens. Deze week krijg je grip op je negatieve gedachten en gepieker, zodat je er een eind aan kunt maken en het in je hoofd een stuk gezelliger wordt.
Blok 8: successen vieren en wrap-up
Een belangrijk deel van werkgeluk is dat jij je successen viert. Dus dat doen we in deze laatste week! We staan stil bij wat jij en de andere deelnemers hebben bereikt. Je harde werken mag beloond worden! En we bespreken hoe je de behaalde resultaten vasthoudt, hoe jij je hulpbronnen hierbij inzet en hoe je die dingen blijft doen waar je energie van krijgt.