Shrek vaker!

wandelcoaching Rotterdam

…Voorzichtig laveert Noor tussen de modderplassen door. Vies worden… dat wil ze niet…

We zijn in een natuurspeeltuin. Stenen om een dam mee te bouwen, omgehakte boomstammen om op te klimmen en een modderpoel. Mijn kinderen gaan meteen op onderzoek uit. Behalve kleine Noor. Zij  kijkt met een vies gezicht om zich heen… Zelfs haar teentje gaat de modder niet in. “Zo word je geen Fiona”, plaagt haar grote broer. “Maar ik wil helemaal geen Fiona zijn”, antwoordt ze resoluut. Gek als je weet dat ze bij elke Shrekfilm die ze ziet vol overgave luidkeels roept: “Ik ben Fiona!” 

Als stadskind is ze meestal binnen. Noor weet precies hoe een iPad werkt. Ze verbaast zich erover dat je met de krant niet kan swipen. Buitenspelen is voor haar geen automatisme, maar een geplande activiteit. Zoals een bezoek aan de speeltuin. Daar is het schoon en georganiseerd. Vies word je er niet. Buitenspelen in de modder is er niet bij.

Terwijl Noor nog steeds stokstijf verschrikt om zich heen kijkt, hebben mijn andere kinderen de modderglijbaan gevonden. “Vandaag is het Shrekdag!”, gilt Juul enthousiast. Lachend glijdt ze er nog een keer vanaf. Gevolgd door haar broers Douwe en Friso. Papa is volop een vlot aan het bouwen. Binnen no time drijft mijn hele gezin op het zelf gebouwde vlot. Behalve Noor. Een beetje jaloers kijkt ze naar haar lachende broers en zus. Uiteindelijk waagt zij zich toch in het water. Ik sluit aan en vol overgave spetter ik iedereen nat.

Ik geniet en mijmer over hoe het komt dat volwassenen het spelen in de natuur hebben verleerd. We werken, zijn druk met onze dagelijkse beslommeringen en we sporten om daarna weer snel achter de tv of die iPad te kruipen. En de natuur? Die halen we binnen met een biologisch groentepakket dat zo uit de bestelbus voor onze deur wordt afgeleverd. Tegenwoordig ook heel populair. Maar naar buiten gaan we niet meer. Ook ik maak me hieraan schuldig. 

Vandaag besef ik weer hoe heerlijk het is om buiten te zijn. Uit onderzoek blijkt dat je je na een bezoek aan de natuur gezonder en rustiger voelt. Je concentratie wordt beter, je bent vrolijker en minder vermoeid. Mensen die in de natuur sporten, ervaren dit als minder vermoeiend en prettiger dan wanneer zij dit in de sportschool doen.

Ben je toch liever binnen? Kijk dan eens een natuurfilm. Er wordt gezegd dat daarvan je hartslag en bloeddruk omlaag gaan. Ik ren inmiddels vol overgave achter mijn kinderen aan. Hoe fijn is het dat ik vandaag als een echte Oger gewoon eens legitiem vies mag worden? Mijn dagelijkse beslommeringen ben ik vergeten. Ik voel me weer een beetje als vroeger. Onbevangen ga ik op ontdekkingstocht uit. Samen met mijn kinderen klim ik over boomstammen en neem ik een modderbad. Aan het einde van dit dagje ravotten, voel ik me heerlijk ontspannen en heb ik de drukte van alledag van me afgegooid. Even voel ik me weer een beetje kind. En mijn kleine Noor? Die doet volop mee. Maar de modder? Daar waagt ze zich aan het einde van de middag nog steeds niet aan. Zelfs niet met haar teentjes. “Gaan we morgen weer?”, vraagt ze desondanks op de veerboot terug naar huis. “Als het aan mij ligt, zeker!”, zeg ik.

Krijg jij nu ook zin om de natuur in te gaan? Breng dan net als wij een bezoek aan Tiengemeten dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Laat je inspireren door hun filmpje. Ik ben benieuwd of jij dit eiland ook zo mooi vindt. Ik hoor het graag!

Bron film: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiengemeten

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print