
Heb je het gevoel dat je in een sleur zit? Krijg 5 tips om er wat aan te doen. Doorbreek je monotone leven!
Neem Manon.
Manon werkt nu al 3 jaar fulltime voor de klantenservice binnen een goedlopend bedrijf. Op haar afdeling werken nog 20 anderen die dezelfde functie hebben. Het bedrijf loopt goed, maar met Manon gaat het daarentegen niet zo goed…
“Het voelt alsof ik in een doolhof loop met telkens dezelfde route en geen uitgang. Als een eindeloze, saaie reis die geen enkel doel dient. Ik doe dezelfde dingen, op dezelfde manier, elke dag opnieuw.”
Het lijkt wel alsof Manon vastzit in de tijd.
Herken jij die sleur ook?
Je staat op, kleedt je aan, zet een kop koffie, smeert je brood voor dezelfde lunch die je al tientallen keren hebt gegeten en gaat naar je werk. Daar beantwoord je een eindeloze stroom e-mails en los je steeds dezelfde zaken voor mensen op. Je gaat weer naar huis. Helaas zijn je avonden al net zo voorspelbaar. Je maakt avondeten, geeft de kat te eten, kijkt een serie op Netflix en gaat weer slapen.
Dag in dag uit is hetzelfde
Het gevoel dat je vastzit in een sleur kan langzaamaan aan je gaan vreten. Je humeur is er niet beter van geworden. Dat je het gevoel van nutteloosheid. En dat zorgt er weer voor dat je in een vicieuze cirkel komt: Je hebt geen motivatie om er wat aan te gaan doen. Want wat je aan het doen bent, boeit je allemaal niet meer zo erg.
Pas op! Verlies jezelf niet!
Laat je niet langer een gevangene zijn van die eindeloze sleur. Pak een snoeimachine en kap jouw weg uit het doolhof naar buiten. Je kunt dit prima zelf, zonder hulp van anderen.
Sterker nog: je móét het ZELF doen!
Als het aankomt op het oplossen van jouw (levens)problemen, ben jij de enige die jezelf écht kan helpen. Jij weet het beste hoe jouw gebruiksaanwijzing werkt. Voor een leuk leven zorg je zelf. Als je ervoor kiest om in dezelfde sleur te blijven zitten, kun je alleen jezelf verantwoordelijk houden voor de consequenties. Het is aan jou om de snoeimachine te pakken en je eigen weg naar buiten te creëren.
Neem het heft in eigen handen.
Blijf niet in een negatieve spiraal hangen én gebruik de volgende 5 tips:
1. Accepteer en geef toe
Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je vastzit en dat je leven niet zo is als je zou willen, maar het is een belangrijke eerste stap. Pas als je accepteert dat je een probleem hebt, krijg je de motivatie om er iets aan te doen.
Schaam je niet over je situatie, want het is niet iets om je voor te schamen. Vastzitten in een sleur is iets dat veel mensen herkennen maar niet toegeven. Het is juist goed dat jij hierin verandering wil. Geef ook toe dat anderen niet verantwoordelijk voor jouw situatie zijn. Het is gemakkelijk om hen de schuld te geven, maar dat is niet eerlijk.
Besef dat jij de sleutel in handen hebt om het voor jezelf anders te krijgen. Door dit te accepteren, pak jij de regie over jouw situatie terug en besef je welke stappen je te zetten hebt.
Belangrijk: Neem de tijd, het snoeien naar buiten lukt niet in één dag!
2. Zoek uit wat de oorzaak is
Een beetje zelfonderzoek doet soms al wonderen. Ga er echt even voor zitten en vraag jezelf af wat jou stress en ontevredenheid geeft in je leven. Misschien loopt je relatie niet zoals je wil, zijn er vrienden die de energie uit je trekken of is het toch je werk dat geen voldoening meer geeft. Het zoeken naar de oorzaak kan moeilijk zijn als alles ‘numb’ voelt. Soms ligt de oorzaak wat dieper.
Stel jezelf eens deze vragen:
- Wat geeft mij voldoening in het leven?
- Wat geeft mij op dit moment stress en een gevoel van ontevredenheid?
- Tegen welke dingen kijk ik op? Wanneer ben ik het meest gelukkig?
- Van welke relaties raak ik uitgeput?
- Hoe leuk heb ik het nog op mijn werk? Hoeveel plezier heb ik met mijn collega’s?
- Doe ik werk dat ik inhoudelijk interessant vind?
Beantwoord deze vragen eerlijk en oprecht, en ontdek waar jouw werkelijke behoeften en verlangens liggen. Dan krijg je helder waar het bij jou precies mis gaat. Lees snel verder voor meer tips om jouw antwoorden om te zetten in actie.
3. Verander de belangrijke – maar kleine – dingen
Je weet nu wat de oorzaak is. Start met kleine aanpassingen. Geeft je werk je geen voldoening meer? Ga een gesprek aan met je baas. Wil je meer tijd besteden met je kinderen? Vraag of je soms thuis mag werken, of ga minder dagen werken. Loopt je relatie vast? Spreek een dag in de week af als ‘date-dag’ of boek een romantisch weekend voor jullie tweeën.
Iedereen zegt het: elk persoon is anders. Maar weten we wel wat dat betekent? We leven immers bijna allemaal op dezelfde manier en volgen dezelfde gewoontes. Realiseer je dat niemand beter weet welk ritme jou het gelukkigst maakt dan jijzelf. Wat zijn jouw grondbeginselen voor geluk? Probeer die in elke week te verwerken.
4. Focus op jezelf
Als je dit nu aan het lezen bent en nog niet hebt weg geklikt, dan gaat dit blog waarschijnlijk over jou. Je voelt je hoogstwaarschijnlijk ongelukkig. Een simpele manier om deze gevoelens te bestrijden is door aan self-care te doen. Sporten, genoeg slaap nemen, gezond eten en meer tijd besteden met je geliefden zijn bewezen methodes om meer dopamine vrij te maken en je gelukkiger te voelen. Probeer ook wat meer te lachen, neem het leven niet zo serieus en geniet ervan.
Maar vergeet niet om ook naar je eigen gedrag te kijken. Wat draag jij bij aan dit gevoel? Zoek jij altijd naar een snelle afleiding als je een slechte dag hebt? Hoe vaak zit je op je telefoon? En waar ik al eerder over sprak: zit je vaak op Netflix? Te veel tijd hieraan besteden is geestdodend.
Ja, dat lees je goed.
Toegeven aan al die apparaten en series is slecht voor je mentale gezondheid. Je wordt er vooral LUI van. Je belandt in een vicieuze cirkel van vermoeidheid, concentratieproblemen en een slecht humeur. Bovendien kan het verslavend zijn en je sociale relaties beïnvloeden. Dus ga iets doen dat je fysiek en mentaal stimuleert, zoals sporten, lezen of koken!
Beter toch?
5. Durf impulsief te zijn
Impulsieve dingen doen is letterlijk het tegenovergestelde van jouw leven op dit moment. Eigenlijk mist dat in jouw leven. Alles is zó vanzelfsprekend en gewoon geworden. Doe eens gek. Enfin, doe gewoon een keer iets anders. Probeer iets nieuws.
Wandel op woensdagavond op het strand of in het bos, trakteer jezelf op een donderdagavond eens op een diner in je favoriete restaurant en zeg vaker ‘ja’ tegen uitnodigingen. Als je last hebt van saaiheid op je werk, ga dan met je manager in gesprek en vraag om meer uitdagende taken of projecten.
Schrijf je in voor een training of cursus. Als dat allemaal niet lukt, raad ik je aan om een andere baan te zoeken waarin je meer uitdaging en voldoening kunt vinden. Ik kan hiermee met loopbaancoaching helpen.
Nieuwe dingen doen, maken je leven weer boeiender én zijn volgens geluksonderzoeker Ab Dijksterhuis dé manier om je gelukkig te voelen.
En Manon?
Manon voelde al een tijdje dat er iets niet klopte. Haar dagen op kantoor gingen voorbij in een waas van onverschilligheid en desinteresse. Het werk dat ze ooit met plezier had gedaan, leek nu alleen nog maar te bestaan uit het afhandelen van klachten en het oplossen van problemen. Het zorgde voor een hoop negativiteit en stress in haar leven.
Op een zaterdagmiddag besloot Manon om eens op papier te zetten waar ze nu eigenlijk gelukkig van werd en wat haar geluk kostte. Het was een confronterende oefening, maar het leverde ook duidelijke inzichten op.
Haar werk was de grootste boosdoener en gaf haar totaal geen voldoening meer.
Het idee van het zoeken naar ander werk was in eerste instantie overweldigend en angstaanjagend. Toch besloot ze de sprong te wagen en ging ze op zoek naar werk dat meer bij haar kwaliteiten paste en waarvan haar energie niet wegliep. Ze vond een baan als salesmedewerker in een duurzame onderneming. De missie van het bedrijf om de wereld een beetje beter te maken sprak haar enorm aan en het feit dat ze haar commerciële talenten kon inzetten om hieraan bij te dragen, motiveerde haar.
Door deze carrièreswitch heeft Manon weer energie om na haar werk leuke dingen te doen. Haar lach is teruggekomen. Ja, ze vond het super spannend. Maar het was enkel een kwestie van de moed vinden om het roer om te gooien en te kiezen voor verandering.
Manons verhaal laat zien dat het oké is om te erkennen dat je niet gelukkig bent in je werk en dat het zoeken naar iets nieuws kan helpen om weer meer voldoening te vinden. Of het nu gaat om iets in de privésfeer, een baan in een totaal andere sector, werken in een ander team of simpelweg het aanpassen van je takenpakket, er zijn genoeg manieren om jezelf uit die sleur te halen en je werkgeluk te vergroten.
Why not start today?
Zit je nog steeds vast in oude patronen en vind je het lastig om je weg te vinden? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het menselijk brein houdt van routine waardoor veranderen lastig is. Weet dat je er niet alleen voor hoeft te staan.
Neem vrijblijvend contact op!
Bij mij kun je vrijuit praten over nare situaties in je werk. Over waar je in je persoonlijke effectiviteit gaten laat vallen. Kijken hoe het slimmer en beter kan. Laten we samen aan de slag gaan! Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.
Ik help je met:
- persoonlijke coaching
- loopbaancoaching
- burn-outbegeleiding
- teamdagen
- teamcoaching
Zelfstandig aan de slag?
🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?