De bijzondere verbinding als je écht in gesprek gaat

Verbinden met je collega

…“Het voelt alsof je anderen ermee belast,” zegt Orlando al wandelend tegen zijn vriend. “Het is alsof je een doos openmaakt. Het leven is al zo zwaar. Dat weet iedereen. Iedereen gaat anders met pijn om. Ik dacht dat alles vanzelf boven tafel zou komen.”…

Praten over je problemen kan voelen als een last voor anderen. En voor jezelf. 

Dus praat je er niet over. Dat lijkt makkelijker. 

Toch maak je voor anderen een verschil als je dat wél doet!

Praten deed filmmaker Orlando niet. Zijn broer Evelyn pleegde zelfmoord, maar hij en zijn familie spraken er nooit over.

“Je vermannen, borst vooruit en gewoon doorgaan.” 

Totdat Orlando jaren later besluit om er een documentaire over te maken. Want hoe moet je verder na zo’n ingrijpende gebeurtenis? Hoe praat je erover? 

In de documentaire wandelt hij met zijn broer en zus door Groot-Brittannië. Steeds sluiten andere mensen aan: hun vader, moeder en vrienden. 

Al wandelend kunnen ze eindelijk over het verlies praten. Over hoe ze de dood van Evelyn ervaren hebben. Maar Orlando zelf nog steeds niet. 

Dan grijpt zijn vriend het moment om te vertellen hoe hij het ziet.

“De mensen over wie jij als documentairemaker verhalen vertelt, hebben ook een zwaar leven,” zegt hij. “Je vraagt hen toch ook om hun verhaal? Voor zover ik weet ben jij iemand die zich gewoon over dingen heen zet. Je vermannen, borst vooruit en gewoon doorgaan. Maar dat is een verouderde interpretatie van mannelijkheid.” 

Hij geeft Orlando een prachtig inzicht.

“Zien hoe een succesvol persoon als jij open en kwetsbaar is, kan een groot verschil maken voor iemand die dit ziet.”

 Orlando staat stil en kijkt om zich heen. 

“Ik ben niet bang dat mensen me zwak vinden. Op mijn broer en zus na. Dat is het probleem niet. Tijdens dit gesprek voel ik de spanning in mijn hele lijf.”

Zijn vriend heeft daar zo zijn ideeën over: “Omdat het moeilijk is praat je er niet over. Dat is juist reden om het wel te doen. Dan wordt het steeds makkelijker.”

“Dat wordt het elke dag al een beetje”, zegt Orlando. 

Zijn vriend: “Als je er niet over praat dan erken je je gevoelens niet.” 

Ze blijven staan en kijken elkaar aan. Dan pakt zijn vriend hem stevig beet. 

Orlando begint te huilen. “Ik heb zoveel pijn opgekropt. Al zo lang. Als we klaar zijn met deze wandeling moeten we erover blijven praten met elkaar.”

Wat een intense, aangrijpende documentaire. Je komt als kijker akelig dicht bij de diepe rouw die deze familie voelt. Je ziet hoe het is als je niet met elkaar praat over de dingen die ertoe doen. En ook wat het je brengt als je het wél doet. 

Door praten in het reine komen met de dingen die spelen in je leven.

Niet alleen praten met een ‘vreemde’ zoals een coach of therapeut, maar juist met de mensen die dicht bij je staan. Zo kun je samen dingen verwerken. Je leert elkaar op een andere manier kennen. 

Het delen van je verhaal zorgt voor verbinding.

Tijdens de wandeling ontstaan ook toevallige ontmoetingen. Als mensen vragen waarom de familie hun wandeling filmt, zie je in eerste instantie een soort schroom om erover te vertellen. Al snel merkt de familie dat iedereen positief reageert op hun verhaal en het doel van de wandeling. En ze ontdekken dat iedereen een eigen verhaal heeft.  

Het is kerst: ga jij met anderen in gesprek?

Praat jij met de mensen om je heen? Met je familie? Of je vrienden? Maar dan ook écht en niet alleen over de ‘lichte’ dingen? 

Het is zo waardevol om juist ook met elkaar in gesprek te gaan over andere onderwerpen. Om dingen uit te praten. Om te ontdekken hoe anderen tegen een situatie aankijken. 

Voor mij hoort een een goed gesprek bij de kerstgedachte. Verbinding. 

Echte verbinding is ook mogelijk met vreemden. Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven van de ander en ziet al snel dat je meer gemeen hebt dan je dacht.  

Deel vaker iets persoonlijks met anderen en zie wat voor gesprek het je oplevert. Het kan zomaar een bijzondere ervaring worden.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print